Eğitime Adanmış Bir Ömür: Gazi Celaleddin
Medeniyet anlayışımızın en önemli müesseselerinden biri eğitim olsa gerek. Her ne kadar eğitimin önünde engeller olsa da zaman geçtikçe güzel insanlar vesilesiyle bu engeller yavaş yavaş ortadan kalkıyor gibi görünüyor. Gazi Celaleddin de o insanlardan biri…
Eski sokak dilencisi ve rikşa (üç tekerlekli bisiklet) sürücüsü Hindistanlı bir Müslüman olan Gazi Celaleddin, çocukları eğitim hakkından hiçbir zaman yoksun bırakmama şiarıyla bir yetimhane ve iki okul açtı. Kendisi on iki yaşındayken Kalküta‘da rikşa sürücüsü olarak işe başladı. Rikşa sürücülüğünden kazandığı parasının birazını araba sürmeyi öğrenmek için kullanan Gazi, sonunda taksi şoförü olmuştu. Genç Gazi akabinde ‘Sundarbans Driving Samiti’ de işsiz ve az ücretle çalışan gençlere eğitim ve iş imkanı sağlayarak desteklemeye başlamış. Gazi Celaleddin, hayatı hakkında şunları söylüyor:
Ben, Celaleddin Gazi, okuma yazma bilmemeyi Hindistan’da yok edeceğim
Gazi, genç bir öğrenciyken sınıfında birinciymiş. Babası geçimlerini sağlamak için çabalarken oğlunun eğitim kariyeri için imkan sağlayamıyormuş. Babası ağır bir şekilde hastalandıktan sonra yetenekli genç, zor şartların kurbanı olmuş ve sokak dilenciliğine başlamış. Böyle bir düşünceye sahip olmasını sağlayan sebepleri kendisi şöyle anlatıyor:
Okulu bıraktıktan sonra fark ettiğim bir şey benim gibi ailelerinin eğitimlerini karşılayamadıkları için son çare olarak dilenciliğe başvuran birçok çocuğun olduğuydu. Bu beni bir şeyler yapmaya iten şeydi.
Bugün Gazi, altmışlı yaşlarında ve bir yetimhane ve iki okul yönetiyor. Projelerinin masraflarını kendi karşılıyor ve 26 öğretmen ile birlikte neredeyse 500 çocuğa eğitim ve rehberlik hizmetleri sunuyor.
Ailemi ve evlatlarımı desteklemenin yanında Sunderbans’daki çocukları da eğittim. Böylece başka çocuklar dilenmeye zorlanmıyor. Başka bir hayalim daha var: Bir üniversite kurmak, ve eminim ki oğlum bunu gerçekleştirecek. Ben, Celaleddin Gazi, okuma yazma bilmemeyi Hindistan’da yok edeceğim.