Ezber Bozan Kadınlar – Hatice Özdemir Tülün
İçinde ihtiyacın olan cesaretin varlığından emin olmana rağmen onu hissetmekte zorlandığın anlar oldu mu? Hepimiz bazen yaşadığımız zorlukların içinde kayboluyoruz. Bazı kimliklerimizden dolayı bizi dışlayan kişilerle karşı karşıya geliyoruz. Aslında ihtiyacımız olan, yalnız olmadığımızı bilmek ve iyi örneklere tutunarak ayağa kalkmak.
Farkında olsak da olmasak da tarihin her döneminden gelen, başucumuzda durup elini bize uzatan sayısız Müslüman kadın var. Hatice Özdemir Tülün bu muhteşem Müslüman kadınlardan yirmi dördünü seçip derlemiş. Ceyda Kurteş, Damla Tutan, Nur Betül Aktaş, Nurdan Fenerci ise birbirinden güzel stillerle bu kadınları resmetmişler.
Ezber Bozan Kadınlar, 2020 yılının en güzel kitaplarından biri olarak raflarda yerini aldı. 3 senelik titiz bir çalışma sürecinin sonunda tamamı kadınlardan oluşan bir ekip tarafından, okumaktan zevk aldığımız, cesaret verici bir eser ortaya konuldu. Kitabın yazarı Hatice Özdemir Tülün’ü bir çoğumuz Instagram’daki bloğu Portakal Ağacı’ndan tanıyoruz. Yıllardır yemek tariflerinden manevi gelişime kadar geniş bir skalada birçok kadına ilham oluyor. Kitabı elime geçer geçmez okudum ve içime bir güç dolduğunu hissettim. Ardından kız kardeşime, kuzenime ve erkek kardeşime de kitabı okuttum. Şu anda ise sıra annemde. Çevremdeki kadınlar başta olmak üzere tüm insanlara bu kitaptan bahsetmek, içindeki kadınların hikayelerini anlatmak görevimmiş gibi hissediyorum. Çünkü hepimizin buna ihtiyacı var.
Ezber Bozan Hikayeler
Ezber Bozan Kadınlar’ın içinde birbirinden değerli 24 kadının hikayesi var. Aralarından seçtiğim 8 tanesinden kısaca bahsetmek istiyorum.
- Ele alınan ilk kadın, Seyyide Hurra: Korsan Bir Kraliçe. Seyyide Hurra, hükümdar olan eşinin vefatından sonra hakimiyeti eline alarak denizlere açılıp büyük başarılar kazanıyor; hatta Barbaros Hayrettin Paşa’yla iş birliği yapıyor.
- İkinci güzel örnek, Bedriye Tahir Gökmen: “Tayyareci” Kadın. Kendisi ülkemizin ilk kadın pilotu. 1933 yılında, uçuş okulundan mezun olan ilk ve tek kadın.
- Ardından Fatıma El-Fıhri geliyor. Fatıma El-Fıhri, İbn-i Haldun ve İbn-i Hazm gibi alimlerin mezun olduğu Karaviyyin Üniversitesi’ni, yani dünyanın ilk üniversitesini kurmuş.
- Şecer Ed-Durr, Memlük Devleti’nin ilk ve tek kadın sultanıymış.
- 26 yaşındayken Avrupa’nın ilk başörtülü milletvekili seçilen ve şu anda Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi olan Mahinur Özdemir’in hikayesi beni çok etkiledi.
- 1949 yılında doktor olan ve yıllar boyu hacı kafilelerine hizmet eden Ayşe Hümeyra Ökten,
- Forbes’in “Dünyada 30 Yaş Altı En Başarılı 30 kişi” listesine giren Nanoteknoloji uzmanı Dr. Fatıma Al-Zahra’a Al-Atraktchi ve
- Valensiya’dan Çin’e kadar hadis ilmi için yolculuklar yapan alim Fatıma Bint Sa’d El-Hayr beni en çok etkileyenler arasındaydı.
Kitabın içinde her hikaye için özenle çizilmiş illüstrasyonlar var. Ayrıca son sayfalarda dikkatimi çeken üç bölüm var: “Benim Ezber Bozan Hikayem” bölümü, genç kadınların kendi hikayelerini yazmaları için boş bırakılmış. “Benim Ezber Bozan Portrem” bölümünde ise okurlardan kendi portrelerini çizmeleri isteniyor. Son olarak “Sen De Paylaş” kısmına, kitapta yer almayan ancak bizim ezber bozduğuna inandığımız kadınların hikayelerini yazıp paylaşmamız isteniyor.
Dünyanın dört bir yanında yanlış ezberleri bozan, inançlarının ışığında dünyayı daha iyi bir yönde değiştiren kadınların hikayelerini okumak beni çok motive etti. Hem çocuklara hem de büyüklere hitap eden bu zamansız kitabın her dönemde okunmasını ve böyle kitaplar yazma konusunda başka kadınlara da cesaret vermesini umuyorum. Ne duruyoruz, bozulacak daha çok ezber var! #EzberBozanKadınlar