Allah'ın EvleriFas

Fas’taki Camiler

Allah’ın evleri serimizde farklı ülkelerdeki birbirinden güzel camileri tanıtıyoruz. Bu sefer tanıyacağımız camiler, Fas’taki camiler olacak.

Karaviyyin Cami

Karaviyyin Camii

Endülüsten Mağrib’e göçler artınca yetersiz kalan camilere çözüm amaçlı tanınmış bir âlimin kızı olan Fatıma bir mescid yaptırarak adını Karaviyyin Cami koyar. İlk ibadet amaçlı kullanılan bu mescid, Fatımilerin hakimiyetiyle toplantılar için, Meriniler döneminde medrese olarak kullanılır. Bugün Fas tarafından devlet üniversitesine dönüştürülmüş olan cami, tarihten bu yana İslâm ilimlerinde yüksek eğitim vermesi sebebiyle dünyanın ilk üniversitesi olarak anılmaktadır.

Tinmel Cami

Tinmel Camii 1

Fas’ın Timmel şehrinde yer alan bu cami Abdülmümin döneminde yapılmıştır. Kıbleye doğru dikey ve dikdörtgen biçiminde inşa edilmiş olup Kuzey Afrika ve Endülüs izleri taşır taştan ve tuğladandır. Caminin en ilginç özelliğiyse minaresinin olmamasıdır.

Koutoubia Camii (Marakeş)

Koutoubia Camii Marakes

Camii el Kutubiyah, Kutubiya Cami, Kutubiyyin Cami olarak da adlandırılır. Yaqub el Mansur hükümdarlığı döneminde yapımı tamamlanmıştır. Seville Giraldası, Rabat Hassan Kulesi gibi yapılara ilham kaynağı olmuştur. Geniş bahçeleri, mermerleri ve kemerleri, kavisli pencereleri, seramik şeritleriyle süslü bir camiidir. Kızıl toprak rengindeki bu caminin en önemli özelliği ise şehrin hemen her yanından görülmesi.

İkinci Hasan Camii (Kasablanka)

Ikinci Hasan Camii Kasablanka

Dünyanın en büyük camilerinden biri olan bu cami, denizin üzerine inşa edilmiş.Alışılagelmiş bir cami mimarisine sahip değil, köşeli ve sivri hatlara sahip. Bu nedenle yuvarlak ve oval motiflerle görmeye alışık olduğumuz camilerden biraz farklı diyebiliriz.Bu değişikliğin sebebi ise caminin Fransız mimar Pinseav‘ın elinden çıkmış olması.Sadece büyüklüğüyle değil, minare uzunluğuyla da dikkat çeken bir yapı olan İkinci Hasan Cami’nin bir minaresi 210 metre. Eski Fas kralı İkinci Hasan adına yaptırılan ve Fas’taki camiler içerisinde büyük camilerden biri olan bu camide aynı anda 105.000 kişi namaz kılabiliyor.

Serinin Diğer Yazıları: Mısır / Bosna Hersek / Kuveyt / Kanada / Norveç / Malezya / Almanya

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu