Kitap Tavsiyeleri

Gençler İçin Sosyal Medya İlmihali

Kitap tavsiyeleri köşemizde bugün Abdülaziz Kıranşal tarafından kaleme alınan Gençler İçin Sosyal Medya İlmihali adlı eseri, sosyal medyada Müslüman kalmak adına inceliyoruz.

Neden Sosyal Medya İlmihali Gerekli?

İnternet ve sosyal medya günümüzde hayatımızın bir parçası haline geldi. Öyle ki sosyal medyayla günlük yaşantıda en fazla vakit harcadığımız bir mecra haline geldi. Tek tuşla kitleleri sürükleyen, gündemi değiştiren, algıları yöneten bu sistemin dinimiz açısından karşılığını ele almak elzem bir hâl aldı.  Bu kitap, ümmetin hazinesi olan gençlere çağımızın imtihanı haline gelen sosyal medyaya karşı İslami bir şuur kazandırmak amacıyla ele alınmış. Kürsülerde sohbetini dinlediğimiz Abdülaziz Kıranşal Hoca’mızın kaleminden dökülenlere şahitlik ediyoruz.

Gençler İçin Sosyal Medya İlmihali, MGV Yayınları’ndan çıkmış; 135 sayfa ve 8 bölümden oluşuyor. Her bir bölüm ayrıntılı ve değerli bilgiler içeriyor. İnternetin kökeninden başlayıp sosyal medya kullanımının doğurduğu sonuçlara, günahlardan korunmaya ve almamız gereken tedbirlere dair geniş bir yelpaze sunuyor.

Sosyal Medya

Sosyal Medyada Müslüman Sorumluluklarımız

Rabbimiz: “Hanginizin davranış ve eylem bakımından daha güzel amel işleyeceğinizi denemek için ölümü ve hayatı yaratan O’ dur.” (Mülk suresi 2. ayet meali) buyuruyor.

İnsanoğlunun yaratıldığı günden bu yana imtihanımız devam ediyor. Dünyanın dokusu imtihanla işlenmiş olduğuna göre her dönemin kendine has imtihanları oluyor. Hayatımızın her alanında başköşeye yerleşen sosyal medya ve internet ise hem imtihan hem de nimet olarak karşımıza çıkıyor. Hangisine dönüşebileceği bizim niyetimize ve irademize bağlı olarak değişiyor. Tek tuşla salih amel kapısı haline de gelebilir, sanal günahlar alemine de dönüşebilir. İki zıt durum sadece parmak ucumuz kadar yakın mesafede.

Sosyal Medyada Muslumanca Durus

Meleklerin Kayıt Defterleri

Şerefli yazıcılar. Her yapmakta olduğunuzu bilirler.” (İnfitar suresi 11. ve 12. ayet meali)

Sosyal medyada Müslüman olarak geçirdiğimiz süre, paylaşımlarımız, yaptığımız işler, beğenilerimiz, mesajlarımız gibi birçok eylem kurduğumuz niyete ve davranışlarımızın sonuçlarına göre amel defterimize kaydoluyor. Üstelik milyonlarca insanın şahit tutulduğu bu ameller lehimize ya da aleyhimize delil kaynağı olarak hesap günü karşımıza çıkacak. Hâl böyleyken normal hayattan kat be kat daha dikkatli ve hassas olmamız gerekiyor. Ekran sürelerimizi, hesap hareketlerimizi incelediğimizde geçirdiğimiz internetin amel defterimizde ne kadar yer işgal ettiğinin muhasebesini yapabiliriz. Kitabın en önemli vurgularından biri de sanal alemin gerçek hayattan bağımsız düşünülemeyeceği konusu. Bu noktada yazar şunları aktarıyor:

Kıyamet günü hesabımız zerreler üzerinden olacak. “Kim zerre kadar bir kötülük yaparsa onu görecek, kim de zerre kadar bir hayır işlerse onu görecektir.” (Zilzal, 7-8) Zerrelerin bile hesabını vereceğimiz bir günde sanal âlemde yaşadıklarımız bunun dışında kalabilir mi?

Meleklerin Kayit Defterleri

Sosyal Medyada Müslümanca Duruş

Kitabımızdan hareketle bir Müslüman’ın sosyal medyayı kullanırken nasıl bir tavır sergilemesi gerektiği hususunda şu çıkarımlarda bulunabiliriz:

  • Derdimiz milyonların sevgisini değil, Allah’ın sevgisini kazanmak olmalı. Profilimiz Allah’ın beğenisine sunulmalı.
  • Allah’ı, Peygamber’i hatırlatan paylaşımlarımızla sanal alemdeki görünürlüğümüzü hayra çevirebiliriz. Görüldüğünde Allah’ı hatırlatanlardan olabiliriz.
  • Yanlışa sürükleyen, harama kapı açan internet dalgalarına karşı Allah’tan korkanlardan olmalıyız. Müslümanın kalitesi internetle baş başa kaldığında belli olur.
  • Bilgi kirliğine dikkat edelim. Kaynağına inilmeyen ve doğruluğu tasdik edilmeyen bilgileri kullanmayalım.
  • İnternet ve sosyal medyayı ihtiyaç halinde kullanalım, vakit israfı yapmayalım.
Abdulaziz Kiransal
  • Sosyal medyada her gördüğünü paylaşan ve duyuranlardan olmayalım.
  • İnterneti ve sağladığı hızlı erişim avantajını, akrabalığı ve kardeşliği geliştirmek için kullanalım.
  • İnternet ve sosyal medyayı hikmet ve güzel sözle davet için kullanalım.

Resullullah (sav) buyuruyor ki “Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Uyumlu olun, geçimsiz olmayın.” (Buhari, Megazi,60,V,108)

Bu kıymetli eser bizlere internet ve sosyal medyayı Müslüman şuuruyla nasıl kullanacağımız konusunda yol gösteriyor. Şu hakikati unutmayalım; gerçek hayatta geçerli olan helal ve haramlar sanal ortamda da aynen geçerlidir. Sosyal medya ve internetin hayırda yarıştığımız salih amel kapımız olması duası ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu