Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı
Faaliyete başladığı tarihten bu yana ihtiyaç sahibi binlerce çiftin izdivacına vesile olan Mehir Vakfı, Türkiye’de bu sahada çalışma gösteren ilk ve tek vakıf olma özelliğini taşıyor. Yalnızca evlenecek olan çiftlere destek vermekle kalmayıp, çeşitli sosyal projelere de katkıda bulunan bu güzide vakfı size tanıtıyoruz.
Mehir vakfı ne zaman ve hangi ihtiyaca binaen kurulmuştur? Kuruluş hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?
Vakfımızın tohumları 1995 yılında Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanımız Mustafa Özdemir beyin eşi Fadime Özdemir hanımefendinin çabalarıyla atıldı. Değerli sanayici, esnaf ve ilim insanlarının bir araya gelmesiyle 1996 yılında resmiyet kazandı. Vakfımız, 18-40 yaş arası evlenemeyen, ilk evliliğini yapacak olan çiftlerin çeyiz eşyalarını temin ederek yuvalarına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. Yalnızca çiftleri evlendirmekle kalmayan vakfımız, 1996’dan bu yana Türk Kızılayı, TİKA, AFAD, Türkiye Diyanet Vakfı gibi kuruluşlarla işbirliği yaparak sosyal sorumluluk projeleriyle de birçok ülkeye ulaşmayı başarmıştır. Bireysel ve toplu düğün yardımlarımızın yanı sıra ulusal ve uluslararası ilmi, akademik ve hakemli dergilerimizi ve kitaplarımızı da ilim ehline ulaştırmaya hız kesmeden devam ediyoruz.
Günümüzde aile kurumunun önemi üzerine neler söylenebilir?
Türk aile yapısı ufak tefek sıkıntılar olmakla birlikte kalitesi ve güzel yönleriyle diğer ülkelerden ayrışmaktadır. Bu şu demek değildir: “Hiçbir sorun yok.” Hz. Âdem peygamberle başlayan ve günümüze kadar ayakta kalan en önemli kurumlardan bir tanesi de ailedir. Aile ihmale gelmez. Yaratılışı gereği insanoğlu her zaman nasihat ve uyarıya muhtaçtır. Biz de bu anlamda konferans, panel, sempozyum ve ilmi yayınlarımızla gençlerimizi ve ailelerimizi uyarmaktayız. Aile en değerli kurumumuz olması hasebiyle her türlü şefkate ve desteğe layıktır. Bizler de 26 yıldır bu kuruma hizmet etmeye gayret ediyoruz. Bundan sonra da hizmet etmeye devam edeceğiz.
Mehir vakfı hangi alanlarda ne gibi faaliyetler yapar?
Vakfımız kurulduğu günden bu yana tüm dünyada ve Türkiye’de faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir. Afrika ve Balkanlar başta olmak üzere 28 ülkede ve 62 ilimizde hem düğün yardımlarımız hem de sosyal sorumluluk projelerimiz oldu. Buna ek olarak ilmi faaliyetlerimiz de var. İlmi faaliyetlerimizde de kendi alanında önemli eserlere sahibiz. Vakfımızın başkan vekili ayrıca İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Saffet Köse hocamıza ait, “Genetiğiyle Oynanmış Kavramlar ve Aile Medeniyetinin Sonu” adlı kitabımızın 11. baskısı yapıldı ve toplamda 191 bin sayısına ulaşıldı. Yine vakfımızın yayınlarından Sayın Prof. Dr. Orhan Çeker hocamıza ait olan “Osmanlı Hukuku Aile Kararnamesi” kitabımızın 9. baskısı yapıldı ve toplamda 75 bin sayısına ulaşıldı. Ayrıca “İslam Hukuku Araştırmaları” adlı ilmi, akademik, hakemli ve uluslararası bir dergimiz var. 19. yılını tamamladı ve 38’inci sayısı için hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Buradan ilim ehline bir müjde vermek istiyorum. Vakfımız tarafından yayınlanan Mehir Aile Dergimizin dördüncü sayısı için hazırlıklara başladığımızı duyurmuştuk ve şu an baskıda. Bu dergimiz de vakfımızın ilmi, akademik, hakemli yayınlarından birisidir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ilim ehlinin faydalanması için ilmi ve akademik yayınlarımıza da ciddi anlamda hız kesmeden devam ediyoruz.
Mehir Vakfı yardımlarına müracaat etmek isteyen gençlerde aradığınız şartlar nelerdir?
Müracaat eden çiftlerimizde aradığımız şartlar; 18-40 yaş arasında olup ilk evliliklerini yapıyor olmalarıdır. Üzerlerinde mal varlığı olmamalıdır. Nişanlı olarak bize başvurularını yapan ihtiyaç sahibi çiftlerimizin, istediğimiz evrakları tamamladıktan sonra vakfımıza teslim etmeleri gerekmektedir.
Gençlere hangi konularda yardım yapılıyor? Süreç nasıl işliyor?
Vakfımız çiftlerin ihtiyaçları olan; gelinliğinden damatlığına, züccaciyesinden mobilya takımına, ev tekstil ürünlerinden giyimlerine, altınlarına kadar en az 100 kalemden oluşan çeyiz eşyalarını temin etmektedir. Kurulduğumuz yıldan bu yana bu şekilde binlerce çiftin izdivacına vesile olduk. Süreç ise şu şekilde, çiftlerimiz bize başvurularını nişanlı bir şekilde yapıyorlar. Ardından nikâh kıyılınca şartlarımızı sağlıyorlarsa, başvuru evraklarımızı tamamlıyorlar. Aralarında vukuatlı nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi gibi birçok evrağın da bulunduğu belgeleri teslim ediyorlar. Onlar teslim edildikten sonra yardımlar gerçekleşiyor.
Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?
Bilinçli, eğitimli, sağlam temelleri olan aileler oluşturulmasına katkı sağlamak istiyoruz. Bu minvalde din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmadan, 81 İl 922 İlçe başta olmak üzere tüm dünya bizim ilgi alanımıza giriyor.
Öylesine biri
Hayırlı bir iş olmuş. Tebrikler ancak sadece maddi yardım boyutunda kalmış.gençleri tanıştırma, bir araya getirme, ikna gibi konularda fazla bir şey göremedim ben. Kızı evlenmeyen veya evlenemeyen bir baba olarak . Yüksek tahsil yapmasına ve çalışmasına rağmen.
Çorlu