Hayır İşlerine Tutkun Bir Hanım: Ghufran Qureshi
Günlük hayatta karşılaştığımız üç çeşit insan vardır. Bu üç çeşit içerisindeki birinci grupta dünyadaki her şeye kötü tarafından bakan insanlar var. İkincisinde iyi veya kötü hiçbir şeyi önemsemeyen insanlar var. Üçüncüsündeyse dünyayı daha yaşanılabilir bir yer haline getirebilmek için elinden gelenin en iyisini yapanlar vardır. Ghufran Qureshi, bu son kategorideki insanlara verebileceğimiz en güzel örneklerden biri. Qureshi, Pakistan’da yaşayan ve son yirmi yıldır buradaki yetimhaneyi yöneten Britanyalı bir Müslüman hanım. Gelin bu vefalı hanımı biraz daha yakından tanıyalım.
Şikayet Yerine Çözüm Üreten Olmak
Ghufran Qureshi, 1975’te Pakistanlı bir beyefendiyle evlenmiş. Bu aynı zamanda onun İslamiyetle kucaklaştığı döneme denk geliyor. Dindar bir yaşama odaklanmasına vesile olan evliliğinin akabinde İslam ile ilgili derin çalışmalar yapmış, aynı zamanda Birleşik Krallık’taki bir yetimhanede çalışmaya başlamış. Ama yetimhanedeki Müslüman öğrencilere helal gıda sağlanmayışını protesto etmek için buradaki işinden istifa etmek durumunda kalmış.
1992’de Pakistan’a taşınmış. Buradaki yetim çocuklar için uygun İslami eğitim sağlayacağı bir proje başlatacağını açıklamış. Siret’ül Cennet adını verdiği yetimhaneyi açtıktan sonra buradaki yetim çocukların sayısı artmış. Onlardan oluşan ailesi gün geçtikçe büyümüş. Yetimhanedeki çocuklara uygun kalacak yer sağlamış. Saygın okullarda eğitim almalarını sağlamış. Hatta büyüdüklerinde bu kibar hanım evliliklerine bile yardım etmiş. Siret’ün Cennet yetimhanesini ziyaret eden yazar Ayşe İdris, burası hakkındaki izlenimlerini şöyle aktarıyor: