HaberlerCamiMali

Her Sene Yeniden İnşa Ediliyor: Cenne Camii’nin Hikayesi

Bir cami hayal edin. Bölge halkına birlik ve beraberliklerini pekiştirme fırsatı sunsun. Aynı amaç uğruna yılmadan verilen emeklerin emarelerini taşıyan bir şaheser olsun. Dünyada elbette böyle camiler de yok değil. Ama bugünkü yolculuğumuz diğerlerinden gerçekten bambaşka. Hangi camiden mi bahsediyoruz? Tabi ki Cenne Camii’nden.

Mali’de yer alan bu cami UNESCO’ nun “Dünya Kültür Mirası” listesinde bulunuyor. Bundan daha da önemlisi ise yöre halkının -ve belki de hikayesini okuyan herkesin- kalbinde özel bir yer etmiş olması.

Cenne Camii Mali
Her Sene Yeniden İnşa Ediliyor: Cenne Camii'nin Hikayesi 1

Türkiye’deki camilere kıyasla çok da aşina olmadığımız bir yapısı var denebilir. İçi ve avlusuyla birlikte toplamda 50 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği bu cami, dünyanın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor.

Gelelim güzelliğe…

Yağan yağmurlar sebebiyle Cenne camisinin çamur tabakası her defasında bir miktar eriyor. Bu durum ise güzel bir geleneğin başlamasına vesile olmuş. O da “Çamur Bayramı”. Her yılın bahar mevsiminde yaşlı-genç, kadın-erkek, zengin-fakir demeden insanlar bir araya geliyorlar ve hep birlikte cami duvarlarına yeni bir kat çamur atılıyor. Atılan her yeni çamur tabakasının caminin asli kimliğini muhafaza ederken ona yeni bir hayatiyet kazandırdığını da söyleyebiliriz. Bu eylemin asıl önemli noktası da ayrımcılıkları ortadan kaldırarak, samimiyetle, duayla, birlik şuurunu pekiştirerek bunu yapması.

Cenne Cami Mali
Her Sene Yeniden İnşa Ediliyor: Cenne Camii'nin Hikayesi 2

Hepsinden daha da önemlisi ise “yıkım” olarak gördüğümüz her şeyin aslında bizlere “yeniden inşa” fırsatı veriyor oluşu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu