RöportajYardım Faaliyetleri

İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İNSAMER)

Röportaj serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu sefer konuğumuz İNSAMER koordinatörlüğünü yürüten Dr. Ahmet Emin Dağ. 1970 yılında doğan Ahmet Emin Dağ, Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdikten sonra, yüksek lisansını M.Ü. Ortadoğu Enstitüsü Siyasi tarih ve Uluslararası İlişkiler bölümünde, doktorasını ise M.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde Suriye ve Halep üzerine tamamladı. İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (İNSAMER) koordinatörlüğünü yürüten Dağ’ın yayınlanmış çok sayıda eseri bulunmakta. Bunlar arasında, onlarca makale, araştırma ve tercümeye ilave olarak Uluslararası İlişkiler Sözlüğü, Ortadoğu Çatışmaları, Suriye, Afrika’da Müslüman Azınlıklar ve Hasan el-Benna isimli 5 kitabı zikredilebilir.

İNSAMER Nedir?

Açılımı “İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi” olan İNSAMER, İHH İnsani Yardım Vakfı’na bağlı bir araştırma merkezidir. İnsani ve toplumsal konular ile sosyal bilimlerin farklı alanlarında teorik ve pratik çalışmalar yapmaktadır.

Hangi Düşüncelerle, Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

İNSAMER’in kuruluşu 5 yıl öncesine dayanmakta. İNSAMER’i ortaya çıkaran koşullar, Türkiye’deki insanlarımızın başta İslam dünyası olmak üzere dünyanın farklı coğrafyaları hakkında sağlıklı bilgilenme ihtiyacıdır. Mevcut merkezler ve internet sitelerinin genellikle güncel siyasi konulara odaklı olarak gitmeleri, o bölgelerin insancıl gündemlerini ikinci plana iterek ciddi bir eksiklik oluşturuyordu. Bu dertle, 2014 yılında, başta İslam dünyası olmak üzere dünyanın farklı bölgeleri ile ilgili saha çalışmaları yapacak ve “insanı” merkezine alacak bir merkez olarak kuruldu.

Neler Yapıyorsunuz?

kitaplık

Yaptıklarımızı üç başlıkta özetlemek gerekirse, araştırma, yayın ve eğitim diyebiliriz. Merkezimizin temel amacı farklı coğrafyalar ve insani konular ile ilgili saha araştırmaları yapmaktır. Listesi uzun olduğu için meraklı kardeşlerimiz sitemizde (insamer.com) “konular” başlığı ile ilgi alanlarımızı bulabilirler.

Araştırmalarımız, masa başı teorik okumalar ve bizzat sahaya gidip gözlemler yapma şeklinde olmaktadır. Öncelikli meselemiz dünyanın farklı bölgelerinde neler olduğunu ve arka planını anladıktan sonra, bunu en sağlıklı biçimde Türkiye’deki okuyucuya aktarmaktır. İkinci faaliyet kalemimiz tabi ki yayıncılıktır. Yaptığımız bilimsel çalışmaların büyük bölümünü internet sitemizden yayınlıyoruz. Bir bölümünü de basılı rapor olarak basıp dağıtıyor, bir bölümünü de kitap ve dergi olarak okuyucuya ulaştırıyoruz.

Yaptığımız üçüncü iş ise eğitim çalışmaları. Merkezimiz, öğrenci kesimi ağırlıklı olmak üzere, değişik toplum kesimlerine yönelik seminer programları ve konferanslar düzenlemektedir. Bu eğitim programlarında dünyanın siyasi ve insani gündemine dair bilimsel sunumlar gerçekleştiriyoruz.

Nasıl Yapıyorsunuz?

Her biri hem akademik hem de pratik becerilere sahip uzman çalışanlarımız var. Bunlar yoğunlaştıkları coğrafya ve temalar konusunda günlük takip ve okumalar yapmakta. Zaman zaman farklı ülke ve bölgelere giderek bu araştırmaları saha çalışmaları ile birleştirmektedir. Bu veri toplama işi sonrasında elde edilmiş olan bilgileri bilimsel kriterlere göre analiz ederek yayın haline getiriyoruz. Kendi içimizde ilmi bir disiplinimiz var ve her bir arkadaşımız bunlara riayet ederek çalışmakta. Bilgi emanettir ve biz bunu öğrendikten sonra uygun bir formda muhataplarına ulaştırma şuuruyla hareket ediyoruz.

İNSAMER Neyi Hedefliyor? 

veri tabanı

İNSAMER Türkiye’de İslam dünyası konusunda en geniş veri tabanını oluşturmayı hedeflemektedir. Bunu yaparken, güncel gelişmelere saplanıp kalmamakta, bir bölge ya da sorunun tarihsel sürecini, aktörlerini, mevcut durumunu ve muhtemel geleceğe yönelik stratejileri anlamaya odaklanmaktadır. Hedeflerimizden en başta geleni bu “büyük data”yı oluşturmaktır. Bunun yanında, dünyayı anlama konusunda genç kardeşlerimizin ufkunu açma ve karar süreçlerinde karar alıcıların öncelikleri belirlemesinde kendi bakış açımızı ortaya koymaktır.

Şu An Hangi Boşluğu Dolduruyor?

İNSAMER, sosyal medya veya günlük basında çok da yer bulamayan ve popüler olmayan ama insan hayatında önem taşıyan birçok konuyu ele alarak toplumun bilgi ve bilinçlenme ihtiyacını görmektedir. Bizler, bilgi bombardımanı ve yoğunluğu nedeniyle dikkatlerden kaçan birçok insancıl konuyu araştırıp toplumun dikkatine sunuyoruz. Birçok yayıncı açısından ticari olmadığı için ikinci plana atılan ama toplum açısından çok önemli konularda yayınlar yaparak “kimlikli bilgi” üretiyor.

İNSAMER Neden Var Olmaya Devam Etmeli?

İçinde bulunduğumuz uluslararası sistemi daha iyi anlamak, bunun içinde bizim gönül coğrafyamızın durumunu ortaya koymak, İslam dünyasının fazla gündeme gelmeyen konularını takip etmek, o coğrafyaların insancıl gündemini anlamak, o bölgelerle sağlıklı iletişim kurmak, kısacası yaşadığımız dünyaya anlam katmak için var olmaya devam etmeli.

Bu güzel çalışmaları takip etmek için sizler de İNSAMER’in websitesini ziyaret edebilir, sosyal medyadan onlara ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu