İçerikler

İlmihal Öğretiminde Kullanılabilecek 5 Oyun

Aile, çocuk ve din eğitimi. “Bu üç kelimeyi duyduğunda aklına ilk gelen kurum nedir?” diye sorsalardı herhalde YEKDER olurdu. Ailede Din Eğitimi, Ev Okulu, Adab Okulu, Eğitimci Geliştirme Programı, Marifet Okulu yapılan çalışmalardan sadece birkaçı.

Bu tarz eğitim programları dışında son yıllarda çıkardıkları yayınlarla da alandaki boşluğun doldurulmasına vesile oluyorlar. Bu yayınlardan birisi de “Oyunlar ve Etkinlikler” serisi. Serinin ilk kitabı olan Kur’an-ı Kerim Öğretiminde Oyunlar ve Etkinlikler çıktığında yaptığımız röportaj ile sizlere tanıtmıştık. O röportaja şu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz : Kur’an-ı Kerim Öğretiminde Oyunlar ve Etkinlikler Kitabı

Serinin ikinci kitabı olan İlmihal Öğretiminde Oyunlar ve Etkinlikler kitabı ile birlikte, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip ortaokulu meslek dersleri öğretmenlerine ve Kur’an Kursu öğreticilerine, öğrencilere ilmihal öğretiminde yardımcı olmak amacıyla hazırlandı. Aynı zamanda kitap, okul öncesi öğretmenlerine de hitap ediyor. Ayşe Öztürk, Tülin Öztürk ve Ruşen Yavuz tarafından hazırlanan kitapta tüm oyun ve etkinliklerde çocukların bilişsel, sosyal ve ahlaki gelişim dönemleri ve hazır bulunuşlukları gibi kriterler göz önüne alınmış.

İbadetleri sevdirmek (korkutmamak, nefret ettirmemek) ve ibadetleri düzenli bir şekilde yerine getirerek model olmak (güzel temsil) kitabın ana düsturları. Bununla birlikte öğreticilere nebevi bir metod esas alınarak ibadetleri qşamalı olarak öğretmek ve kolaylaştırmak tavsiye ediliyor. Biz de bu güzel kitaptan 5 tane oyunu sizin için derledik. Faydalı olması ve kitap hakkında fikir vermesini umuyoruz.

Bulmaca

Bulmaca
İlmihal Öğretiminde Kullanılabilecek 5 Oyun 1

Amaç: Farz, sünnet, mübah, mekruh, haram kavramlarını pekiştirmek.

Malzemeler: Eva, kağıt, karton, yapıştırıcı, makas.

Uygulama: Öğretmen iki tane oyun matı ve renkli harfler hazırlar. Öğrencileri iki gruba ayırır. Öğretmen ilk kavramın tanımını okur. Öğrenciler tanıma uygun kavramı oyun matında renkli harflerle oluşturmaya çalışır. İlk doğru yapan grup puan alır. Örneğin öğretmen, “Yapılması dinimiz tarafından emredilen davranıştır.” dediğinde, gruplar oyun matında renkli harflerle “Farz” kavramını oluşturur.  Etkinlik tüm kavramlar bulunana kadar devam eder.

 Bardakları Sırala

Bardaklari Sirala
İlmihal Öğretiminde Kullanılabilecek 5 Oyun 2

Amaç: Abdest sıralamasını pekiştirmek.

Malzemeler: Bardak, kalem.

Uygulama: Öğretmen dokuz adet karton bardağın üzerine abdest uzuvlarının isimlerini yazar. (Eller, ağız, burun, yüz, kollar, baş, kulaklar, boyun, ayaklar) Herhangi bir bardağın üzerine siyah bir çizgi koyar. Üzerinde siyah çizgi olan bardağı en üste, abdest uzuvlarının yazdığı diğer bardakları ise karışık olarak iç içe dizer. Öğrenci, bardakları alır ve en üsteki bardağı çıkarıp en alta takar. Sonra tekrar en üstekini en alta takarak devam eder. Siyah çizgi konulan bardak en üste geldiğinde, tüm bardaklar çıkarılır. Bardaklar masanın üzerine abdest sıralamasına göre yanyana dizilir.

Uygulayıcıya Not:

  • Çocuğun yaş grubuna göre bardakların üzerine abdest uzuvlarının resimlerini yapıştırabilirsiniz. Aynı zamanda okul öncesi çocuklar karton bardakları dizmede zorluk yaşayabiliyorlar. Bu sebeple, iç içe olan bardaklardan üsttekini alta takmak yerine çıkardığı bardakları hemen yanına dizerek kolaylık sağlayabilirsiniz.
  • Oyunu, öğrencileri gruplara ayrırarak belirlenen sürede tamamlama şeklinde yarışma olarak oynatabilirsiniz.
  • Süre belirlemeden, küçük bir rekabet ortamı oluşturarak bireysel ya da grup olarak hedefi en hızlı gerçekleştirme şeklinde de uygulayabilirsiniz

Eşleştirme

Eslestirme
İlmihal Öğretiminde Kullanılabilecek 5 Oyun 3

Amaç: 5 vakit namazın rekât sayılarını pekiştirmek.

Malzemeler: Kağıt, kalem, makas.

Uygulama: Öğretmen, kare şeklinde on iki adet karton keser. Altı karta vakit namazlarının ve vitir namazının isimlerini, diğer altı karta ise namazların rekât sayılarını yazar. Kartları ters bir şekilde masanın üzerine koyar. Öğrencileri iki gruba ayırır. Birinci grubun ilk öğrencisi bir kart açar ve yazıyı okur. Sonra bir kart daha açar onu da okur. Açılan kartlarda namaz vakit ve rekâtları doğru eşleşiyorsa kart grubun olur. Doğru eşleşmiyorsa kartlar ters çevrilir. Sıra diğer grubun ilk öğrencisine geçer. Oyun, kartlar bitene kadar devam eder. En çok kartı olan grup oyunun kazananı olur.

Kalplere Yaz

Kalplere Yaz
İlmihal Öğretiminde Kullanılabilecek 5 Oyun 4

Amaç: Mü’min, münafık ve kâfir kavramlarını pekiştirmek.

Malzemeler: Karton, kağıt, yapıştırıcı, kalem.

Uygulama: Öğretmen resimdeki materyali öğrencilerin hazırlamasını ister. Ardından öğrenciler “mü’min, münafık ve kâfir” kavramlarının kalplerine özelliklerini yazar. Etkinliği ders sonunda konuyu pekiştirmek için kullanabilirsiniz.

Su Damlaları

Su Damlalari
İlmihal Öğretiminde Kullanılabilecek 5 Oyun 5

Amaç: Abdestin sıralamasını pekiştirmek.

Malzemeler: Karton, abdest uzuvlarının resimlerinin olduğu kartlar, yapıştırıcı, kurdele, askı.

Uygulama: Öğretmen abdest uzuvlarının olduğu resimleri kartondan hazırladığı su damlalarının üzerine yapıştırır. Ardından damlalara kurdele zımbalar. Öğrenciler abdest sıralamasına göre su damlalarını askıya sıra ile dizer.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu