İslam ŞehirleriAfganistan

İslam Şehirleri: Herat

İslam Şehirleri serimize coğrafi konumu, iklimi, kültürel zenginlikleri nedeniyle tarih boyunca “Horasan’ın İncisi” olarak anılan Herat şehri ile devam ediyoruz. Keyifli okumalar

Horasan’ın İncisi

Horasanin Incisi Herat
Herat

Afganistan; doğu ve güneyde Pakistan, batıda İran, kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan ile komşu olan bir Asya ülkesidir. Konumuz olan Herat ise Afganistan’ın batısında bulunan Orta Asya’nın önemli ilim merkezlerinden biridir. Tarihi kent; coğrafi konumu, iklimi, kültürel zenginlikleri nedeniyle tarih boyunca Horasan’ın İncisi olarak anılmıştır. Günümüzde de Afganistan’ın ticaret, kültür ve turizm kenti olarak öne çıkıyor.

13 Asırlık İslam Hakimiyeti

13 Asirlik Islam Hakimiyeti

8. yüzyılda Müslümanların gelip yerleşmesiyle Herat İslamlaşmaya başlamış. İslamiyet’le beraber Herat’ta bilimde ilerleme yaşanmış. Öyle bir ilerleme ki Orta Asya’da Semerkant ve Buhara’dan sonra üçüncü bilim ve kültür merkezi olmuş.

İskender Kalesi

Iskender Kalesi
İskender Kalesi Herat

Herat tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Kalıntılara ve tarihi kaynaklara göre de şehirde atılan her adımda birçok köklü medeniyetin izlerini görmek mümkün. Bu izlerden biri de İskender Kalesi. İlk olarak Büyük İskender tarafından yaptırıldığı için bu adı almıştır. Ancak Cengiz Han’ın orduları tarafından yerle bir edildikten sonra Timur tarafından yeniden yaptırılan kaledir günümüze ulaşan kale.

Herat’ın Yetiştirdiği Bir Şair Ve Dilbilimci

Heratin Nufusu

1441’de Herat’ta doğan Ali Şir Nevai, çok yönlü bir ilim adamıdır. Şair ve dilbilimci kimliğiyle ön plana çıksa da valilik ve vezirlik de yapmıştır. Onu daha çok Türkçe ve Farsça’yı karşılaştırdığı Muhâkemetü’l-Lügateyn adlı eseriyle tanıyoruz. Eseri yazmaktaki amacı döneminde sadece Farsça eser yazanlara Türkçe’nin de bir sanat dili olduğunu göstermek. Kendisinin de biri Farsça dördü Türkçe olmak üzere beş divanı vardır. 1501’de doğduğu yer olan Herat’ta vefat etti.

8 Asırlık Geçmişiyle Görenleri Kendine Hayran Bırakan Cami

8 Asirlik Gecmisiyle Gorenleri Kendine Hayran Birakan Cami Herat Ulu Cami
Herat Ulu Cami

Tarihî cami; Herat Cuma Camisi ve Herat Ulu Cami olarak iki farklı şekilde isimlendiriliyor. 403 kubbe, 30 revak ve 2 büyük minareden oluşan görkemli bir yapı. Duvarlarına çiniyle işlenen ayetler göz kamaştıran cinsten. Zaman zaman tadilatlar ve genişletme çalışmaları geçiren yapı, İslam Mimarisinin günümüze ulaşan muhteşem örneklerinden biridir.

Herat’ın Nüfusu

Afganistan’da 1979 yılından bu yana resmi nüfus sayımı yapılmamış olup, 1979’daki resmi nüfus sayımı verilerine göre Afganistan’ın nüfusu 15 milyondur. Afganistan İstatistik Kurumu’nun 2015 yılı tahminlerine göre ise 32,5 milyondur. Aynı şekilde 2015 yılı tahminlerine göre Herat’ın nüfusu 1,5 milyondur.

Diğer Şehirler İçin Tıklayınız!

Bağdat / BeyrutŞam  / KudüsGranada / Kahire / Kabil / SaraybosnaSemerkantBuhara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu