Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
İslam ŞehirleriAfganistan

İslam Şehirleri: Kabil

Şimdilerde her ne kadar kötü olaylarla anılsa da çok güzel bir geçmişi ve kültürü olan Kabil şehrinden bahsedeceğiz sizlere. İsminin hikayesini, şehrin simge yapısını, tarihine ve kültürüne dair önemli bilgileri bulacağınız yazımız sizlerle. Keyifli Okumalar 🙂

Afganistan’ın Doğusunda Bir Başkent

Afganistanin Dogusunda Bir Baskent
Kabil

Afganistan; doğu ve güneyde Pakistan, batıda İran, kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan ile komşu olan bir Asya ülkesidir. Kabil de bu ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Aynı zamanda da ülkenin ticari ve kültürel merkezidir. Başkent, konum olarak Kabil nehrinin kıyısında kurulmuş olup milattan önce 1500’lü yıllardan itibaren varlığı bilinmektedir.

Kabil Kelimesinin Kökeni

Kabil Kelimesinin Kokeni
Afganistan Haritası

Türkçede Kâbil telaffuzuyla söylenen ismin aslı Kâbul’dur. Batlamyus’un Kitâbü’l-Coğrafya’sında Kophen Nehri kenarında Kabolitler’in  Kaboura şehri ve Çin seyahatnâmelerinde Kaofu şekillerinde geçer. Arap kaynaklarında ilk defa Cahiliye Dönemi Şiirlerinde Türk ve Kabul olarak geçer.

900’lü Yıllardan Günümüze İslam Hakimiyeti

900lu Yillardan Gunumuze Islam Hakimiyeti
Afghanistan

Kabil, Sâmânîler’in Horasan valileri Alp Tegin (ö. 963) ve Sebük Tegin (ö. 977) dönemlerinde İslam ile tanışır. Ancak tam olarak İslamlaşması Gazneli Mahmut zamanında gerçekleşir. Buradan hareketle 900’lü yıllar baz alınarak Kabil için yaklaşık olarak 1100 yıllık bir İslam hakimiyetinden söz edilmektedir.

Kabil Şehrinin Simge Yapısı: Bala Hisar

Kabil Sehrinin Simge Yapisi Bala Hisar
Bala Hisar Afganistan

Kuh-e-Sherdarwaza Dağı arkasında modern şehir merkezinin güneyinde bulunan Bala Hisar’ın milattan sonra 5. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 4 metre kalınlığında ve 6 metre yüksekliğindeki surları Kuh-e-Sherdarwaza Dağı’ndan başlayarak nehre kadar uzanır. Bala Hisar’ın kalıntıları günümüzde Kabil’in en çok ziyaret edilen turistik noktalarındandır.

Kabil Şehrinin Tarihî Bahçesi: Babür Bahçeleri

Kabil Sehrinin Nufusu
Babür Bahçeleri

1528 yılında inşa edilen Babür bahçelerinin planlaması Babür İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk hükümdarı Babür’e aittir. Bahçelerin tüm planlamalarını Babürname’de belirtmiştir. Yaşamının son zamanlarında ise Babür Bahçeleri’ne  gömülmek istediğini söylemiştir. Dolayısıyla bu tarihî bahçeler de Babür’ün lahiti etrafına kurulmuştur.

Bir Arkeoloji Müzesi: Afganistan Ulusal Müzesi

Bir Arkeoloji Muzesi Afganistan Ulusal Muzesi
National Museum

1922 yılında kurulan Afganistan Ulusal Müzesi, Asya’nın en önemli müzelerinden biridir. Afganistan Ulusal Müzesi, sergilenen arkeolojik eserler ve nümizmatik koleksiyonu bakımından oldukça ilgi çekici bir arkeoloji müzesidir.

150.000’den Fazla Kitabın Bulunduğu Cami

150.000den Fazla Kitabin Bulundugu Cami
Abdul Rahman Cami

Abdül Rahman Cami, Afganistan’ın en büyük camilerinden biridir. 10.000 kişi kapasiteli cami Büyük Cami olarak da biliniyor. Cami, büyük olmasının yanında bir de 150.000’den fazla kitabın bulunduğu bir kütüphaneye ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekmektedir.

Kabil’in Ana Camisi

Kabilin Ana Camisi
Kabil Id Gah Mosque

Kabil’in en büyük ikinci camisi, Id Gah Cami’dir. Ramazan ve Kurban bayramlarına mahsus olarak bir milyon kişi burada bayram namazı kılar. Bu nedenle Id Gah Cami, Kabil’in ana camisi olarak kabul edilmektedir. Oldukça da görkemli olan bu cami Babür mimari tarzında inşa edilmiştir.

Kabil Şehrinin Nüfusu

Kabil Sehrinin Nufusu 1
Afghanistan Kabil

Afganistan’da 1979 yılından bu yana resmi nüfus sayımı yapılmamış olup, 1979’daki resmi nüfus sayımı verilerine göre Afganistan’ın nüfusu 15 milyondur. Afganistan İstatistik Kurumu’nun 2015 yılı tahminlerine göre ise 32,5 milyondur. Aynı şekilde 2015 yılı tahminlerine göre başkent Kabil’in nüfusu ise 3,3 milyondur.

Diğer Şehirler İçin Tıklayınız!

Filibe / Şanlıurfa / Tebriz / Herat / İslamabad / Harar / San’a / İsfahan / Bağdat / Şam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu