İslam Şehirleriİran

İslam Şehirleri: Tebriz

İslam Şehirleri serimize Şems’in memleketi Tebriz ile devam ediyoruz. Keyifli okumalar 🙂

Doğu Azerbaycan Eyaleti Merkezi

Dogu Azerbaycan Eyaleti Merkezi
Tebriz

Doğu Azerbaycan Eyaleti‘nin merkezi olan şehir sanayi bakımından İran’ın önde gelen şehirlerindendir. Geçtiğimiz yıllarda bir buçuk milyonu geçen nüfusunun çoğunluğunu Azerbaycan Türkleri oluşturmaktadır.

İpek ve Baharat yolları üzerinde bulunan Tebriz, yüzyıllar boyunca doğu ile batı arasında bir ortaçağ kültür merkezi olmuştur. Arkeolojik çalışmalar neticesinde 5 bin yıllık bir geçmişi olduğu tespit edilmiştir.

Ateş Döken Şehir 

Tebriz adının Farsça’daki teb (ateş) ve rîz (akıtan, döken) sözcüklerinin birleşmesinden meydana geldiği söylenmektedir. Adın ortaya çıkışına dair bir hikaye bulunmaktadır. 791’de Abbasi Halifesi Harun Reşid‘in ateşli hastalığa yakalanan eşi Zübeyde Hatun’un Tebriz’deki kaplıcalara girdikten sonra sağlığına kavuştuğu için buranın adı Tebriz (ateş döken) olmuştur.

Binlerce Yıllık Geçmiş

Kurulduğu günden beri pek çok devlete ev sahipliği yapan bu şehir gerek içinde barındırdığı Türk nüfus ve gerekse İran’ı yüzyıllar boyunca yöneten Türkler açısından önemli bir merkezdir. Yavuz Sultan Selim zamanındaki Çaldıran Muharebesi’nde Osmanlı hakimiyetine geçmiş olan Tebriz, 1979 yılından beri İran İslam Cumhuriyeti’ne aittir.

Şems-i Tebrizi

Sems i Tebrizi
Şemsi Tebrizi

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin gönül dünyasında büyük değişikliklere sebep olan Şems-i Tebrizi 1185 yılında bu şehirde doğmuştur. Mevlânâ tarafından yazılan ilâhî aşk şiirlerinden oluşan “Dîvân-ı Şems-î Tebrîzî” adındaki nazım eser sayesinde tanınan Mevlana’nın sohbet şeyhidir.

Dünyanın En Büyüğü: Tebriz Kapalıçarşı

Dunyanin En Buyugu Tebriz Kapalicarsi

Ortadoğu ve dünyanın en büyük kapalı çarşılarından birisi olan Tebriz Kapalıçarşısı, Temmuz 2010 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi‘ne alınmıştır.

Tarihi boyunca İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı zengin bir ticaret merkezi olmuştur. Şehrin kapalı çarşısı da bu zenginliğin canlı örneklerinden birisidir.

Günümüzde Tebriz’de çok sayıda modern mağaza ve alışveriş merkezi kurulmuş olmasına rağmen, Tebriz çarşısı hala sadece Tebriz’in değil bütün İran Azerbaycan’ın ticari merkezi olmayı sürdürmektedir.

Diğer Şehirler İçin Tıklayınız!

Bağdat / BeyrutŞam  / KudüsGranada / Kahire / Kabil / SaraybosnaSemerkantBuhara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu