HaberlerAvustralyaİslamofobiİslamofobi ile Mücadele Edenler

İslamofobi ile Mücadele Edenler: Avustralya

Her bir topluluğun, vakfın ya da derneğin islamofobi karşısında gösterdikleri çabaları
ve yöntemleri birbirinden farklı. Bazı topluluklar akademik alanda farkındalık oluşturup
tepkilerini ortaya koyarken bazıları ise müslümanlara karşı olumsuz kamuoyu oluşturmaya çalışan medya ve siyasilere karşı mücadele ediyor. Bunların yanı sıra zihinlerdeki ‘yabancı’ algısını yıkabilmek ve İslamiyet’in ne olduğunu ve ne olmadığını anlatabilmek adına farklı etkinlikler düzenleyerek islamofobi algısına savaş açıyor.

Bugün ise sizlerle amaçları aynı olan ama izledikleri yöntem ve çözümleri farklı olan bazı topluluk ve kuruluşlardan bahsedeceğiz. Öyleyse ‘İslamofobi ile Mücadele Edenler‘ serimize hoş geldiniz.

Avustralya

Avustralya’daki İslamofobi ile mücadele eden dernek ve topluluklardan bahsetmeden
önce Müslüman nüfus hakkında kısa bir bilgi verelim. 2006 yılında yapılan nüfus araştırmasında Müslüman nüfusu %1.7 iken 2016 yılındaki verilere göre Avustralya’da yaşayan Müslümanlar, halkın %2.9’unu oluşturuyor.

Peki 604.000 Müslüman, bulundukları bu ülkede, karşılaştıkları dinsel ve ırkçı tutumlara karşı kendilerini nasıl ifade ediyorlar?

Avustralya

Islamophobia Register Australia

2014 yılında kurulan topluluk, karşılaşılan dinsel ayrımcılık ve tutumların bildirildiği Avustralya’daki ilk islamofobi platformu. Karşılaşılan olumsuz tutumlar ve haksız yaptırımlar, olay anının yeri, saati ve tarihi olmak üzere tanık tarafından detaylı olarak bildiriyor. Böylelikle kaydedilen islamofobi olayları hakkında araştırmacılara analiz imkanı da sunarken kamuoyu oluşturuluyor. Aynı zamanda kendi sitelerinde yayınladıkları islamofobi hakkında akademik araştırma raporlarını da bulabilir ve ücretsiz bir şekilde PDF2 olarak indirebilirsiniz.

Voice Against Bigotry

Biri Müslüman diğeri yahudi olmak üzere iki kadın tarafından kurulan topluluk, Avustralya’da aşırıcılık karşıtı olan partilerin kışkırtıcı söylem ve itemlerine karşı sosyal farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Topluluğun faaliyetlerinden bahsetmeden önce bu mücadeleci iki kadın hakkında kısa bir bilgi verelim. Katolik bir ailede yetiştirilen Susie Latham, Curtin Üniversitesi’nde doktorasını tamamlar, Müslüman biriyle evlendikten sonra Müslüman olur ve çalışmalarını islomofobi üzerine yoğunlaştırır.

Topluğun diğer bir kurucusu ise Linda Briskman. Kendisi sosyal hizmet geçmişi olan bir insan hakları savunucusu olan yahudi bir akademisyendir. Linda ve Sussie’nin hazırlamış oldukları Avustralya’daki sığınmacılar hakkındaki çalışmaları 2008 yılında ‘Avustralya
İnsan Hakları Komisyonu’ ödülünü kazandı.

Voice Against Bigotry

Peki bu topluluk islamofobi karşısında neler yapıyor?

Avustralya’daki İslamafobi hakkında yapılan araştırmaları kanıtlarıyla beraber sayfalarında yayınlarken Avrupa ve Amerika’daki Müslümanların hak ihlalleri ve eşitliği üzerine yazılan makaleleri de sayfalarında paylaşıyorlar. Avustralya Başbakanı’na ve siyasi liderlerine açık mektupla yayınladıkları bildiride medyanın taraflı yayınlarından ve toplum içindeki ayrıştırıcı tutumlar içeren bir yazı kaleme alıyorlar. Ayrıca sayfalarında yayınladıkları bildiriye içerisinde birçok akademisyenin de bulunduğu 1.600 küsür destek imzası topladılar. Sizler de destekte bulunmak isterseniz diye sitenin linkini bırakalım istedik4.

United Muslims of Australia

Avustralya Birleşik Müslümanlar Merkezi, Avustralya’lı Müslüman gençlerin sosyalleşebileceği ve vakit geçirebileceği bir mekan olarak 2002 yılından beri faaliyet gösteriyor. Müslüman çocuk ve gençlere alternatif bir sosyalleşme ortamı kuran bu merkez aynı zamanda İslami bir bilinç ve kimlik kazanımı da sağlıyor.

Üyelerinin çoğunluğunu çocukların ve gençlerin oluşturduğu bir kuruluş dinsel ayrımcılığa karşı kendilerini nasıl ifade eder sizce ?

‘Tebessüm Hediyeleşmesi’ projesi ile darulaceze, hasta bakım evleri ve yetimhanelere ziyarette bulunan genç gönüllüler, ihtiyaç sahiplerine hem maddi hem de manevi
destekte bulunuyorlar. Ellerinde ‘gülümseten çantalarıyla’ çocuklara balonlar ve ayıcıklarla karşılarken yaşlıları kendi elleriyle hazırladıkları hediyeler ile sevindiriyorlar. Aynı
zamanda hasta yakınlarına konaklama hizmeti ve maddi fon yardımı da sağlıyorlar. Tebessüm sünnetine farklı bir yaklaşımla hayata geçiren genç Müslümanlar, zihinlerdeki ön yargıları kırabilme adına ise dava eğitimleri alıyor.5

‘Tebessum Hediyelesmesi

Sydney University Muslim Student Association

Avustralya’da okuyan Müslüman öğrencileri bir çatıda birleştiren, aynı zamanda
kampüs içerisinde kendi davalarını omuzlayan bir topluluktan bahsedeceğiz: Sydney Üniversitesi Müslüman Öğrenci Birliği. Topluluk kendi içerisinde İslami içerikli konferanslarla Müslüman öğrenciler arasında bir bilinç oluştururken aynı zamanda çeşitli faaliyetleriyle de Müslüman öğrencilerin tanışmasını ve beraber vakit geçirmesini sağlıyor. Öğrencilere ibadet kolaylığı sağlamak için mescid oluşturulmasından tutun ramazanda öğrencilere ücretsiz iftarlarla öğrencilere destek sağlayan gönüllü topluluğu. Dinsel ve ırksal ayrımcılıklara karşı farklı faaliyetler ile kampüs içerisinde dikkatleri çekiyorlar.

Nasıl mı dersiniz?

Hazırladıkları Şükür panosundaki ağacın yapraklarına topluluktaki birkaç öğrenci başlangıç olarak şükrettiği bir nedeni yazıyor ancak bazı dallar boş bırakılıyor. Kalan yaprakları kampüs içindeki öğrencilerin doldurması ile şükür ağacı tamamlanıyor. 

Kasım ayında düzenledikleri ‘İslam Farkındalık Haftası’ ile kampüsteki gayrimüslim öğrencilerle İslamiyet hakkında bilgi verirken öğrencilerin sorularını cevaplıyorlar. Zihinlerdeki ‘yabancı’ algısını ise esprili bir dille yıkan öğrenciler penguen kostümleriyle kampüste dikkatleri üzerlerine çekmenin bir yolunu bulmuş oluyorlar7.

Kaynak
Voices Against bigotryUmaPDF

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu