HaberlerCamiJaponya

Japonya’da Bir Mescidin Hikayesi

Japonya’ya ilk gelişim 2016 yılında oldu. Milli Eğitim Bakanlığı YLSY bursiyeri olarak Ritsumeikan Üniversitesi ekonomi bölümünde yüksek lisansa başladım. Ritsumeikan Üniversitesi özel bir üniversite. Merkezi Kyoto’da. Benim kampüsüm ise Kyoto’nun hemen doğusundaki Shiga eyaletinin Kusatsu şehrindeydi. Kusatsu şehri, Japonya’nın en geniş gölü olan Biwa Gölü’nün kıyısında bulunan küçük bir şehir (Japonya’daki şehirleri İstanbul’un semtleri olarak düşünebilirsiniz. Mesela Kyoto eyaletinin içinde birçok şehir var. Kyoto şehri de bunlardan biri). Japonya’da küçük bir şehirde yaşamanın çok güzel yanları olsa da, bir Müslüman olarak bazı zorlukları da oldu. Bu zorlukların başında helal yiyecek ve namaz kılacak yer bulamamak geliyor. Ama bu yazı, bu zorluklardan birinin üstesinden nasıl geldiğimizin ve kurduğumuz Shiga Mescidinin hikayesi.

Kusatsu’da Bir Avuç Müslüman        

kusatsu
Kusatsu Şehri

Yüksek lisansa ilk başladığım zamanlarda Cuma namazlarımızı üniversitenin Müslüman öğrencilere tahsis ettiği bir odada kılıyorduk. Yaklaşık 30 kişi katılıyordu. Daha çok Malezya, Endonezya ve Bangladeşli Müslümanlar vardı; birkaç da Arap, Mısırlı ve Suudi Arabistanlı. Türkiye’den sadece ben vardım. Üniversite açık olduğu sürece o oda bizim için yeterli oluyordu. Ancak, resmi tatillerde kapalı olduğu için Cuma namazı için toplanacak başka bir yer gerekiyordu. Bu sorunu, Malezyalı iki ev arkadaşı Müslüman evlerini açarak gidermiş. Biz de üniversitenin kapalı olduğu zamanlarda, Cuma namazları için o eve gitmeye başladık.

Daha Büyük Bir Mescid İhtiyacı

Bu bir süre sorunsuz bir şekilde devam etti. Ama yüksek lisansımın ikinci yılında Müslüman öğrenci sayısı biraz arttı ve o ev bize yetmemeye başladı. Zaten Japon evleri genelde küçük oluyor. Bunun üzerine, daha geniş ve her zaman açık olacak bir mescid oluşturma kararı aldık.

Uygun Bir Bina Arayışı

Emlakçılarla görüştük ve sonunda satılık iki katlı müstakil bir ev bulduk. Resmi evrak işleri için ise bu konularda uzmanlaşmış Japon bir avukat varmış, Japonya’daki bazı başka mescidlerin oluşturulmasında da görev almış. Onunla anlaştık ve bir Cuma günü, Malezyalı arkadaşların evine geldi. Biz namazımızı kıldıktan sonra bazı prosedürleri açıkladı.

Geriye sadece bulduğumuz evi satın almak için para toplamak kalmıştı. 10.000.000 Japon Yeni ya da yaklaşık 550.000 Türk Lirası. Müslüman öğrenciler ve bulunduğumuz Kusatsu şehrinde yaşayan birkaç Müslüman bağışta bulundu. Bazı arkadaşlar, Cuma günleri yakınlardaki Kyoto ve Kobe şehirlerindeki mescitlere giderek namaz sonrası durumumuzu anlatarak oraların cemaatlerinden yardım topladı.

Shiga Mescidi Doğuyor

Sonunda gereken miktarı topladık ve bulduğumuz evi yeni kurduğumuz “Shiga Muslim Association” adına 2018 yılında satın aldık. Aldığımız ev mevcut haliyle mescid mimarisine uygun olmasa da, ilerde o evi yıkıp daha uygun bir bina yapma düşüncemiz var. Ben bu satırları yazarken (Ocak 2020) mescidin bitişiğindeki küçük araziyi almak için para toplanıyor. Genelde herkes mescide bisikleti ile geldiği için Cuma günleri park sorunu oluyordu. O arsayı bisiklet parkı için kullanmayı düşünüyoruz.

Mescidde İlk Namaz

dua

Birlikte bir şeyler yapabilmeyi başarabilmek çok güzel bir şey. Shiga Mescidini oluşturma sürecinde bazı sıkıntılar yaşadık, özellikle toplanan paraların şeffaf bir şekilde harcanması konusunda (Satın aldıktan sonra evde bazı tadilatlar yapıldı, halılar değiştirildi, ses sistemi alındı vs.) Ama o mescidde ilk toplanmalarımızın ve kıldığımız ilk namazların heyecanı bambaşkaydı.

İlim Faaliyetleri

Ben 2018 Eylül ayında, mescid oluşturulduktan birkaç ay sonra yüksek lisansımı bitirip Türkiye’ye döndüm. Daha sonra, 2019 Eylül ayında doktora için tekrar Japonya’ya geldim. Halen Ritsumeikan Üniversitesi ekonomi bölümünde çalışmalarımı sürdürüyorum. Buraya geldiğimde bazı Müslüman öğrencilerin mescidde Cumartesi günleri Arapça okuma dersleri başlattıklarını öğrendim. Mutlu oldum. İnşallah Shiga Mescidi kıyamete kadar Allah’a ibadet edilen ve ilim öğrenilen bir yer olur.

Sizin de yolunuz bir gün Japonya’ya düşerse ve Shiga Mescidini ziyaret etmek isterseniz, burası sizin mescidiniz. İstediğiniz gün, istediğiniz saatte gelebilirsiniz. Eğer içeride hiç kimse yoksa ve kapı kapalıysa, anahtar kapının yanındaki posta kutusunun içinde 🙂

Not: Ameller niyetlere göredir. Ve herkese kendi yaptığının karşılığı vardır. Ben Shiga Mescidinin kurulması sürecinde, sadece maddi yardımda bulundum ve bazı istişarelere katkım oldu. Asıl emek veren arkadaşlar başka. Allah onlardan razı olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu