HaberlerİslamofobiKanadaRamazan

İftarda Gayrimüslim Komşularını Ağırlıyorlar

“İnsan bilmediğinin düşmanıdır.” sözünü hepimiz duymuşuzdur. Bu sözün doğruluğunu gösteren örneklerden biri de islamofobi olsa gerek. Ama bir hakikat daha var ki bu cehaleti önleyecek olan da biz Müslümanlarız. Bu durumun farkında olup Ramazan’ı fırsat bilen bir grup Müslüman takdire şayan bir işe imza atmışlar. Gelin hep birlikte bu güzel haber için Kanada’ya uzanalım.

Kanada’da Ramazan ayında, en çok cömertlik ve ikram faaliyetleri öne çıkıyor. Bunlardan biri de Greater Toronto Bölgesi’nde Müslüman ailelerin, komşularını iftara davet ettiği “Meet Your Neighbour” kampanyası.

“Müslüman ailelerin, diğer insanları ve özellikle aileleri evlerinde ağırlamaları bizim bir geleneğimiz.” diyen Olcay Seki; CBC’s Metro Morning’de 12 Haziran Pazar günü yayınlanan röportajina şu sözleri de ekledi:

“Bu davetler, özellikle biz oruç tutuyoruz diye de değil.”

Misafirperverlik, Kanada Ramazanlarında hızla yükselen bir değer haline geldi. Müslüman-Türk kökenli Seki, Ramazanları ailesiyle yalnız geçiriyordu ki, bu durum 2012’de, “Komşuna Ulaş (Meet Your Neighbor)” projesiyle değişti. Proje, Müslümanların yeme-içmeyi imsaktan iftara kadar terk ettiği meşhur ayın başlangıcına denk getirildi. Ramazan o yıl 6 Haziran’da başlayıp 7 Temmuz’da sona eriyordu.

Iftar 1

Tutulan oruca ilaveten, Ramazan; ibadetlerin artırıldığı, hususi duaların edildiği, mukabele okunan bir ay aynı zamanda. Seki, projeye 4 yıl önce dahil oldu ve söylediğine göre, 3 çocuk babası olan kendisinin, Ramazanı paylaşmaya bakış açısını değiştirdi.

Türkiye’de Ramazan sadece Müslümanlara özeldir sanıyordum, tâ ki birbirinden farklı insanları evimde misafir edinceye kadar. Ramazan, bir bakıma bir Kanadalı ruhunu yansıtıyor, evrenselliği simgeliyor.

Şimdilerde, aile, Ramazan ayında, iftarda buluşmak üzere 15 misafiri evinde ağırlıyor.

İslam’a Yakınlaşma Fırsatı

“Dünyadaki farklı inançlara hep bir ilgim olmuştur” diyor Lily Leung, Toronto’da yaşayan Katolik bir pastane şefi. Ve şunları ekliyor:

“Beni davet etmeleri, hayli ilgimi cezbetti. Yemekler hakkında daha fazla bilgi edinebildim ve bu sayede farklı insanlar ve kültürlerle tanıştım.”

The Star Gazetesi Haberi
İftarda Gayrimüslim Komşularını Ağırlıyorlar 1

Yemeğini bir yabancıyla paylaşmak başlarda kulağa tuhaf gelse de her zaman memnun edici sonuçlar alıyoruz, diyor Seki. Ve şu sözleri ekliyor:

Hem misafirlerim bizim kültürümüzü ve Ramazan’a bakış açımızı anlıyor hem de ben onlardan birçok şey öğreniyorum. Ağırladığın insanları tanımasan bile bu gerçekten güzel bir tecrübe.

diyor ve yabancılarla ilk teması kuranların çocukları olmasından keyif duyuyor.

“Komşuna Ulaş (Meet Your Neighbor)” projesi, topluluklar arasında köprü kurmayı hedeflerken, web sayfalarında belirttiği üzere, insanlara farklı kültürleri tanıma fırsatı sunuyor.

Kaynak

  1. Komşunla Tanış Etkinliği, İftar, toronto.interculturaldialog.com/meet-your-neighbour-project-ramadan-edition

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu