Kardeşlik Bağı Projesi
Son yıllarda ülkemiz için sosyal kriz haline gelen Suriyeli mülteciler meselesinde en savunmasız sosyolojik grup hepimizin malumu üzerine çocuklar. Onlar vatanlarından uzakta büyümenin oluşturduğu zorluklarla yoğun bir şekilde yüzleşiyor. Bu bazen misafirperverlikten çok uzak bir bakışla ya da sağduyusuz bir sözle gerçekleşiyor. Neyse ki hala çocuklarımızın eğitim ve topluma entegrasyon sürecini kolaylaştırmayı ve onların hayatına derinlemesine temas etmeyi kendine dert edinen, hâlihazırda maruz kalınan zorluklar karşısında onlara destek olmayı seçen birçok topluluk var. Bunlardan biri de İyilikhane Çocuk Derneği!
Bu haberimizde sizlere savaş, göç, toplumsal dışlanma gibi travmatik deneyimlerle karşı karşıya kalmış Suriyeli mülteci çocuklara el uzatan İyilikhane Çocuk Derneği kapsamındaki Kardeşlik Bağı Projesi’ni tanıtmak istiyoruz.
İyilikhane Çocuk Derneği, 6000’i aşkın gönüllünün katkılarıyla yetim ve ihtiyaç sahibi çocukların; maddi, eğitim ve psikososyal ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla kurulmuş bir dernek. Kardeşlik Bağı Projesi ise dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın niyeti sadece minik kalplere dokunup iyiliği yaymak olan bu derneğin faaliyetlerinden biri.
Projenin Kapsamı ve Amacı
Kardeşlik Bağı, Suriyeli mülteci çocuklara yönelik psikososyal ve akademik destek içerikli bir proje. Proje kapsamında; çocuklar, gönüllü gençlerle merkez bünyesinde bir araya gelip Türkçelerini geliştirme ve ders takviyesi alma fırsatı buluyor. Ayrıca geziler, oyunlar ve etkinliklerle de çocukların hem sosyal uyumları artıyor hem de etkileşimleri dinamik bir hale geliyor. Bu proje, çocukların eğitim ve psikolojik süreçlerine rehberlik etmeyi ve onlarla gönüllüler arasında kardeşlik bağı inşa etmeyi amaçlıyor.
Projenin Hedefi
- Suriyeli çocukların okula devamlılıklarını sağlama ve onların akademik başarılarını artırma,
- Çocukların psikososyal ihtiyaçlarının karşılanarak ruhsal iyilik hallerini destekleme,
- Çocuklara verilecek burs desteği ile ekonomik problemleri ortadan kaldırma,
- Çocukların yaşadıkları şehre entegre olmalarını sağlama,
- Mültecilere yönelik olumsuz düşünceleri kırarak toplumdaki merhametli yaklaşımı geliştirme hedeflenmiş.
Proje Katılımcıları ve Projenin İçeriği
Katılımcılar; dezavantajlı çocuklarla çalışma konusunda eğitim almış 18-30 yaş arasındaki üniversite öğrencisi/mezunu gönüllüler ile İstanbul Fatih’te oturan 10-14 yaş arasındaki mülteci çocuklardan oluşuyor. Öncelikle ‘kardeşlik grupları’ kuruluyor. Bu grupta 3 akran çocuk ve 2 gönüllü var. Haftada 3 saat çocuklar ve gönüllüler bir araya gelerek çocukların ihtiyaçlarına göre gönüllüler tarafından dersler anlatılıyor. Her bir kardeşlik grubu ayda bir etkinliğe katılıyor. Proje 4 Ekim 2021’de başlayıp Haziran 2022’de son bulacak. Pandemi sürecinin seyrine göre derslerin online ortamda gerçekleşebileceği ve toplu etkinliklerin ertelenebileceği de son duyurular arasında.
Kardeşlik Bağı Projesi’ne Kimler Başvurabilir?
Kardeşlik Bağı Projesi; 18-30 yaş arası üniversite öğrencisi ya da mezunu, çocuklara derslerinde yardımcı olmayı, onlarla sosyal etkinliklere katılmayı seven, buraya haziran ayına kadar haftada en az 5 saat düzenli olarak zamanını ayırabilecek olan herkesin başvurusuna açık. Son başvuru 17 Eylül Cuma!
Proje başvuru formu için
Gönüllüler başvuru sonrasında yapılacak mülakatla belirlenecek. Gönüllü adaylarının 18-19 Eylül 2021 tarihlerinde saat 09.30 – 17.00 saatleri arasında düzenlenecek olan online “Mülteci Çocukları Anlama Gönüllü Eğitimi” ne katılımı zorunlu. Eğitime katılmayanların başvuruları geçersiz sayılacakmış.
Gönüllü eğitimi başvuru formu için
Siz de çocuklarla tatlı anılar biriktirebilir, onlara ilgi ve bilginizle ışık tutabilir ve bu kardeşlik bağını daha da kuvvetlendirebilirsiniz.
Projeye ilişkin soru, görüş ve önerileri olanlar egitim@iyilikhane.org.tr adresine e-mail gönderebilir, 02128070709 numaralı telefondan İyilikhane Çocuk Derneği ile iletişime geçebilir.