Komşuluk Hatırı Projesi
Kitle iletişim araçlarının giderek yaygınlaştığı günümüzde her şeye daha çabuk ve kolay ulaşıyoruz. Hal böyle olunca işler çok farklı boyuta doğru evrildi desek yanlış bir cümle kurmuş olmayız. Artık tek tık ile ya da yazdığınız tek bir cümle ile büyük bir infiale yol açabilmeniz işten bile değil. Tıpkı tek bir cümle ya da güzel bir fikir ile milyonlara fayda ve hayır getirecek işlerin kapısını aralamanın mümkün olduğu gerçeği gibi. Bugün sizlere böyle güzel bir kıvılcımdan bahsedeceğiz. Yani Komşuluk Hatırı isimli çalışmadan.
Komşuluk Hatırı Nedir?
“Unutmayalım ki dertler paylaşıldıkça azalır” cümlesini kendilerine şiar edinen bir grup gönüllü gencin koronavirüs salgını sürecinde ülkemizde yaşanan mağduriyetleri azaltabilmek amacıyla başlattığı farkındalık çalışmasıdır diyebiliriz özetle. Projeyi daha yakından tanımak için ise hep birlikte bu güzel ekibe kulak verelim.
Ne Yapmak İstiyorlar?
“Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan salgın hastalığın komşu esnaf ve sanatkarlarımıza vereceği ekonomik ve psikolojik zararın farkındayız. Onların bu zararı en az hasarla atlatmalarına yardımcı olarak toplumsal dayanışmamıza katkı sağlamak istiyoruz.”
Ne Yapıyorlar?
“200.000’i aşkın iş yerinin kapatıldığı zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte maaş kaybına uğramayanlar ile dükkanlarını kapatmak zorunda kalan ve el emeğiyle geçimini sağlayanlar arasında iyilik halkaları oluşturmak istiyoruz. Bu kapsamda ülkemiz için önemli olduğunu bildiğimiz mahalle kültüründen yola çıkarak komşuluk kavramının önemini de vurgulamak istiyoruz.”
Kime Sesleniyorlar?
“Özel sektör ve kamuda çalışıp maaşlarında azalma olmayan herkese sesleniyoruz. Çünkü mahallemizde dükkan kirası ve personel maaşı gibi sabit giderleri olan esnaf/sanatkarlar ile kendi el emeğiyle geçimini temin etmeye çalışan emekçilerin bize, size hepimize ihtiyacı var.”
Neye Davet Ediyorlar?
“Öncelikle bu zorlu süreçte en çok ihtiyacımız olan şey moral. Komşularımızın ve esnafımızın bir telefonla halini hatırını sormanın bile çok iyi bir başlangıç olacağına inanıyoruz. Çevrendeki ekonomik sıkıntı yaşayabilecek insanları unutma. Maaş kaybına uğramadıysan aylık bütçende gündelikçi, çaycı, çiçekçi, simitçi, berber, terzi gibi birçok emekçiye ayırdığın payı biriktirme, paylaş.” Çünkü bizler biliyoruz ki dertler paylaşıldıkça azalır. Şimdi de hep birlikte neler yapabiliriz birlikte göz atalım:
Berber Murat Abi ile dükkan açabilirsin
Simitçi Ahmet Abi için bir simit alabilirsin
Fatma abla ile evi temizleyebilirsin
Çaycı İsmail Abi’ye bir çay ısmarlayabilirsin
Çiçekçi Ayşe Abla için bir çiçek alabilirsin
Öylesine biri