HaberlerDavet-TebliğHidayet ÖyküleriİslamofobiKübaÖrnek İnsanlar

Küba’da Bir Hidayet Yolcusu: Arnaldo’dan Yusuf’a

Bizler, insanlara hidayeti Rabbimizin vereceğine iman ederiz ve bunun ne zaman, nasıl olacağını bilemeyiz. Bazen ufak bir olay kişinin hayatını değiştirmeye vesile olabilir. Haberimizde Küba’da yaşayan bir genç olan Arnaldo’nun, Yusuf olma hikayesini anlatacağız ve onun dilinden Küba’da Müslüman olmanın, Müslümanca yaşamanın nasıl olduğunu öğreneceğiz.

Arnaldo her zaman bir arayış içerisindeydi. Çocukluğundan beri sonsuz sayıda manevi şüpheler yaşadı. Gerçekten varoluşsal soruları vardı: ‘Tanrı var mı? Tanrı kimdir? Tanrı nereden gelmiştir?’

Annesinin uyguladığı Hristiyanlık, üstün bir varlığın olduğunu ve dünyada yalnız olmamızın imkansız olduğunu düşünmesine neden oluyordu. Ayrıca var olan her şeyin tesadüfen meydana geldiğine inanıyordu. 90’lı yıllarda Havana’da büyüyen Arnaldo, çocukluğunu oyun oynayıp, yaramazlık yaparak geçirmenin yanı sıra ailesine destek olmak için çalışırdı. Uykuya dalmadan önceki anlarda ise arkadaşlarının çalışmak için gittikleri farklı ülkeleri düşünürdü. Gençliğinde birtakım kötü alışkanlıklara sahip olsa da, arayışı hep sürmüştü. Bugün ise, Arnaldo, Yusuf olarak çıktı karşımıza.

Kardeşimiz Yusuf 28 yaşında, evli ve 5 aylık bir çocuğu var. Havana’da inşaat işçiliği yapıyor. Bakır rengi teni her gün güneşin altında çalıştığını kanıtlıyor ve zayıf yapısının yanında ilk göze çarpan şey boynunu kapatan sakalı oluyor.

Havana
Havana

İslam’la müşerref olma sürecinden bahsederken kıyafetine odaklandığı bir Müslüman’ın yanına giderek ona niçin böyle giyindiğini ve dininin ne olduğunu sorduğunu söylüyor. Bu zamana kadar hiç Müslüman görmediği için, karşılaştığı bu adama dikkat kesilip, söylediklerini can kulağıyla dinliyor. Ertesi gün, Eski Havana’daki Abdallah Camii‘ne giderek, oradakilerle, İslam’da hayat ve dinin detaylarını konuşuyor. Hayatının dönüm noktasında olan Arnaldo, 2016 yılında Yusuf ismini alıyor.

İslam’ı kabul etmem bir haftamı aldı. Bu süre zarfında, Müslüman olmayı istediğimi biliyordum. İlk Cuma namazında, evime gittim ve annem ile konuştum ki o gün yemekteki domuz etini yiyemedim. Annemin bana söylediği tek şey benim bir terörist olduğuma inanamamış olmasıydı.

Yusuf’un eşi mimarlık okumuştu ve İslam’la müşerref olma sürecinde onu tanıyan sayılı kişiden biriydi. Bir gün, Yusuf’a sınavlara çalışmak için sessiz bir yer aradığını söylüyor. Yusuf da ona merkezde çok geniş ve boş bir yerin olduğunu anlatıyor. (Bu yer Abdullah Camii) Onlar beraber camiye gittiklerinde Yusuf onu imam ile görüştürüyor. O Kur’an okurken, müstakbel eşi de ders çalışıyor. Oradan ayrılmadan önce birbirlerinin telefon numaralarını alıyorlar ve hikayeleri böylece başlıyor.

Yusuf, Onun İslam’ı Kabul Etmesini Nasıl Başardın?

Ben hiçbir şey yapmadım, O, Katoliklikten şüphe duyuyordu. Tanrıyla bağ kurmak için bir aracıya sahip olmak zorunda olunduğunu düşünüyordu fakat tüm Holy Trinity (baba, oğul, kutsal ruh) meselesi ona tuhaf geliyordu. Ben onunla sadece İslam hakkında konuştum ve kararı veren oydu, çünkü o İslam’da yer alan kadının rolünü her şeyden çok sevdi. Bir süre sonra, Ramazan ayı içerisinde evlenmeye karar verdik.

Kitap

Küba’da Müslüman Olmak Nasıl Bir Duygu?

Birçok insan bunun çok zor olduğunu söylüyor ama ben öyle olmadığını düşünüyorum. Bu size bağlı bir şey ve zor değil, yeter ki bazı şeyleri görmezden gelmeye alışın.

Müslüman Olduğunuzu Söylediğinizde Arkadaşlarınız Ne Dedi?

Aklımı yitirip yitirmediğim, bomba giymeye başlayıp başlamadığım gibi sorular sordular. Bunu bir Jules Verne hikayesinden çıkmış bir şey olarak gördüler: Saf kurgu. İnsanlara Müslüman olduğunu söylediğinde onlar şok oluyorlar, özellikle burada bu durum çok normal.

Mekke’ye Gitmeyi Planlıyor Musun?

mekke
Kabe

Evet, kesinlikle, ama bunu yapabilmek için uzun süre sabırla beklemeliyim. Bu ülkede yaşamak kolay değil. Burada eğer üstüne giysi alabiliyorsan, yiyecek alamıyorsun. Eğer yiyecek alabiliyorsan, giyecek giysi alamıyorsun. Şimdi bir bebeğimiz var ve geçinmemiz gerekiyor. Durumu hayal edebilirsiniz.

Ne Sıklıkla Camiye Gidiyorsun?

Elbette her Cuma, ama bazen yapabildiğim zamanlarda haftada üç kez gidiyorum.

İslam’da Başka Hiçbir Yerde Bulamayacağın Ne Buldun?

Barış, kardeşim barış. Ve gençlik, hâlâ genç olmak, bu bir nimettir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu