HaberlerBaşarı HikayeleriBilim-TeknolojiMısır

Mısırlı Genç Azza Faiad Biyoyakıt Üretti

Bazı zihinler, dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması için yolumuzu aydınlatırlar. Ve böyle büyük zihinlerin buluşları yaş ya da millet tanımaz. Azza Faiad, Mısır’da doğmuş ve büyümüş bir lise öğrencisi. Küçüklüğünden beri olan bilim ilgisi, en sonunda onu büyük bir keşfe götürdü. Faiad, kullanılmış plastikleri yakıta çeviren buluşu ile dünyayı değiştirmeye hazırlanıyor. Faiad’ın icadı ile yalnızca Mısır’da bile yılda on milyon euro tasarruf edilebilecek.

Henüz lisedeyken dünyayı değiştirebilecek bir fikir bulmak herkese nasip olmuyor. Araştırma enstitüsünde Azza Faiad’ın mentörü Nourwanda Sorour, projenin amacını şöyle anlatıyor:

Plastik israfı Mısır’ın en büyük problemlerinden biri. Gelişmekte olan pek çok ülkede de aynı durum söz konusu. Projemizin amacı bu soruna çözüm olmak. Azza gibi bir lise öğrencisi için bir araştırma enstitüsüne erişmek hiç kolay değil. Bu enstitüde çalışmak için en azından yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmanız gerekiyor.

Ne mutlu ki Mısır Petrol Araştırmaları Enstitüsü bu projenin riskini almayı kabul etti. Ve Azza’nın projesi için özel bir teknik ekip kuruldu. Ekip, çeşitli çalışmaları sonucunda plastiği en ucuz maliyetle biyoyakıta çevirmeyi başardı. Azza Faiad ise buluşu için daha şimdiden Avrupa Birliği’nden birçok ödül kazandı.

Öyle düşünüyoruz ki Azza’nın bu başarısı dünyanın her yerindeki gençlere de umut ışığı olmalı. İyi bir amaç için dürüstçe çalışan herkes yaşına bakılmaksızın dünyaya katkı sunabilir. Atalarımızın dediği ve Azza’nın da bize gösterdiği gibi, ‘akıl yaşta değil baştadır.’ Ve bu aklı Allah yolunda kullanmak da hepimizin birer vazifesidir.

Kaynak
mvslim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu