MarokkoMoskeer verden rundt

Moskeer i Marokko

Vi fortsætter vores rejse med “Islam i Verden” serien. Denne gang ser vi på moskeer i Marokko.

Karaviyyin-moskeen

Karaviyyin Camii

Da migrationen fra Andalusien til Maghreb tog til, byggede Fatima, datter af en velkendt lærd, en moské og kaldte den Karaviyyin-moskéen som en løsning på manglen på moskéer. Denne moské, som først blev brugt til tilbedelse, blev brugt til møder under fatimidernes herredømme og som madrasah i merinidernes periode. I dag er moskeen, der er blevet omdannet til et statsligt universitet af Marokko, kendt som verdens første universitet, fordi den har givet højere uddannelse i islamiske videnskaber siden historien.

Tinmel-moskeen

Tinmel Camii 1

Denne moské ligger i Timmel i Marokko og blev bygget under Abd al-Mumineens regeringstid. Den er bygget i en lodret og rektangulær form mod qiblaen og er lavet af sten og mursten med spor fra Nordafrika og Andalusien. Det mest interessante egenskab ved moskeen er, at den ikke har nogen minaret.

Koutoubia-moskeen (Marrakech)

Koutoubia Camii Marakes

Den kaldes også Mosque al-Qutubiyah, Qutubiya Mosque, Qutubiyyin Mosque. Den blev færdigbygget under Yaqub al Mansurs regeringstid. Den inspirerede bygninger som Giraldas i Sevilla og Hassan-tårnet i Rabat. Det er en udsmykket moské med store haver, marmor og buer, buede vinduer og keramikbånd. Det vigtigste ved denne røde jordfarvede moské er, at den kan ses fra næsten alle dele af byen.

Hassan II-moskeen (Casablanca)

Ikinci Hasan Camii Kasablanka

Denne moske, som er en af verdens største moskeer, er bygget over havet. Den følger ikke den sædvanlige moskéarkitektur; den har skarpe og spidse linjer. Derfor kan vi sige, at den adskiller sig lidt fra de moskéer, vi er vant til at se med runde og ovale motiver. Årsagen til denne ændring er, at moskeen er designet af den franske arkitekt Pinseav.

Ikke kun på grund af dens størrelse, men også på grund af minarets længde, er Anden Hassan Moské en bemærkelsesværdig struktur med et minaret, der når 210 meter op i himlen. Denne moské, der blev opført i navnet af den tidligere konge af Marokko, Anden Hassan, er en af de store moskéer i Marokko og har kapacitet til at huse 105.000 personer til bøn på en gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button