Çocuk Köşesi

Müslüman Çocuk Serisi: Çocuk ve Cömertlik

Çoğu anne-babanın evladını yetiştirirken sahip olmasını istediği bazı özellikler vardır. Bu özellikler anne-babanın kişisel çıkarlarını karşılamak veya kendilerinin başaramadığı bazı işleri çocuklarının başarmasıyla tatmin olmalarını sağlamak amacıyla değilse yerinde bir istek olabilir. Çünkü kimi zaman kişisel çıkarlar uğruna çocukların belirli bir şekle çevrilmesi için çaba gösteriliyor. Bu doğru bir yaklaşım tarzı değildir. Kimi zaman ise genelde insanlardan, özelde de çocuklardan İslam’ın hoş gördüğü, bununla birlikte de toplumun huzurunu ve mutluluğunu sağlamaya yarayacak bazı davranışlar, özellikler beklenmektedir. Bu davranışlar erdemli davranışlar olarak isimlendirilebilir. Cömertlik de bu davranışların içinde sayılabilir. Paylaşmayı amaçlayan bu özellik toplumda huzurun ve mutluluğun artmasına katkıda bulunacaktır.

İslâm dini; cömertliği bir fazilet olarak kabul edip yüceltmenin ötesinde, onu bencil duyguların tatmin vasıtası olmaktan çıkararak Allah rızâsı ve insan sevgisinden oluşan ahlâkî bir anlama kavuşturmuştur. Cömertliği kısaca tanımlayacak olursak; insanın, sahip olduğu imkanlardan Allah rızası için muhtaçlara ihsan ve yardımda bulunmasını sağlayan üstün bir ahlâkî vasıftır, diyebiliriz.

Gelin hep birlikte bir çocuğun nasıl cömert bir şekilde yetiştirilebileceği konusuna göz atalım ve bunun için çaba gösterelim.

Cocuk Nasil Comert Yetistirilebilir

Model Alma Yolunu Kullanma

Çocuklar özellikle ilkokul çağına (ortalama 6 yaş) kadar özellikle taklit ve model alma yolu ile bazı özelliklere sahip olurlar. Yakınında bulunan kişiler nasıl iseler onlara benzeme ihtimalleri de artar. Bu yüzden çocuğun bakımından sorumlu olan kişiler, özellikle anne-babalar çocuklarının cömert olmalarını istiyorlarsa cömert davranışlara sahip olup çocuğa rol model olmalıdırlar.

İnfakta Bulunurken Çocukların Tanık Olmalarını Sağlama

Bir kurum/kişiye infakta bulunurken çocukların da o ortamda bulunmalarını sağlayarak bu özelliğe sahip olmalarına ve teşvik olmalarına katkıda bulunabilirsiniz.

Oyun İçine Paylaşma Davranışını Yerleştirme

Çocuklar oyun içinde kendilerini ifade ederler. Gerçek hayattan bazı şeyleri oyuna taşırken, oyun esnasında kazandıkları bazı değerleri de gerçek hayata taşırlar. Bu yüzden hep denir ya, “Oyun, çocuğun işidir”. Bizim için yalnızca oyun olarak düşünebiliriz ancak çocuk için oyunun yeri bambaşkadır. Oyun ciddi bir iştir. Bu yüzden sahip olmasını istediğiniz değeri oyun içine yerleştirebilirsiniz. Örneğin; karakterlerin konuşmasından sorumlu kişilerden biri sizseniz oyunun temasını “paylaşmak” teması yapabilirsiniz ve oyunu buna göre şekillendirebilirsiniz.

Konu İle İlgili Kitaplar Okuma

Kitap okumanın pek çok faydasının olduğunu hepimiz biliyoruz. Çocuklar için hazırlanmış çeşit çeşit kitaplardan “paylaşmak” temalı olanları seçerek çocuğunuzla birlikte okuyabilirsiniz. Kitap seçiminde dikkat etmenizi tavsiye edeceğimiz bazı hususlar var. Şöyle sıralayabiliriz:

1) Resimden yana zengin olmalı,

2) Yazı puntosu büyük olmalı,

3) Resimler canlı olmalı,

4) Resimler ve yazılar birbiriyle alakalı olmalı,

5) İslami değerlere aykırı unsurlar bulunmamalı.

Daha fazla husus var fakat önceliğiniz bunlar olabilir.

Konu Ile Ilgili Kitaplar Okuma

Eve Gelen Misafir Çocuklarının Çocuğunuzun Oyuncakları İle Birlikte Oynamasını Teklif Etmek

Bazı yaşlar var ki çocuğunuz genelde yalnız oynamak ister ve asla oyuncaklarını birileriyle paylaşmak istemez. Özellikle 2 yaşa kadar çocuğun “tek başına oyun dönemi”dir. Bu yüzden çok fazla baskı yapmamakla birlikte eve gelen misafir çocuklarıyla oyuncakları ile oynamasını teklif edebilirsiniz. 3-4 yaşta yavaş yavaş “birlikte oyun dönemi”ne geçiş yapılır.

Çocukların Bizzat İhtiyaç Sahiplerine Para, Gıda vs Yardımlarda Bulunmalarını Sağlama

Şahit olmak yanında bizzat aktif olarak rol almak çocukların eğitiminde her zaman etkili olmaktadır. Sadece anlatmak ve şahit tutmak bazen yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden aktif olarak rol almalarını sağlayarak çocuklarda paylaşma sevgisi oluşturabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu