
Her gün televizyonlarda açlık, iltica, fakirlik ve daha nice sorunlarla anılan müslüman kardeşlerimizi duyuyoruz. Ne yazık ki Müslümanlar maddi sorunların üstüne bir de manevi ve ruhsal travmalarla savaşmak zorunda kalıyorlar. Bu faktörlerin de büyük etkisi olsa gerek. Müslümanlar arasında stres ve depresyon oranları fark edilir derecede yükselmiş durumda. Bunu göz ardı etmeyen bir grup bu yıl Kanada’da dünyanın Müslümanlara yönelik ilk online psikolojik destek sitesi therapyline.org’u kurdu.
Platformun CEO’su Faysal Khan, yola çıkış ilhamını şöyle anlatıyor:
“Aralık 2018’deki araştırmalarımda müslümanlar arasında depresyonun görülmemiş bir hızla yükseldiğini gördüm ve buna büyük çapta çözüm bulunması gerektiğini düşündüm.”
O, bunları düşünürken İslam aleminde yaşanan olaylar yüzünden depresyonla mücadele eden birçok Müslümanla karşılaşmış. Aynı günlerde girişimci Abdi İbrahim ile iletişime geçmiş ve onun da bu soruna çözüm aradığını öğrenmiş ve beraber kolları sıvamışlar.
Müslümanlar İçin Zor Zamanlar
En son Yeni Zelanda’da yaşanan olaylar anksiyete ve depresyon şikayetlerini oldukça artırdı. Herkes gibi müslümanlar da yardım alabilecekleri, dertlerini anlatabilecekleri bir yer arıyorlar. Maalesef profesyonel yardıma muhtaç, bire-bir terapilerle dertlerini dindirebilecek bu insanlara kendi din değerlerini de paylaşan terapistler bulmak neredeyse imkansızdı. Bulunsa bile hem gizlilik sorunları hem de yüksek fiyatlar bu imkanı ulaşılmaz kılıyordu. Faysal Khan, yaptıkları platformla terapiye yeni bir boyut kazandırdı ve başka grupların da bu farkındalıkla çalışmalarını sağladı.
Site Nasıl Çalışıyor?
Dediğimiz gibi ilk amaç dünya derdinden bunalmış Müslümanlara aynı paydayı paylaşan terapistler bulmak. Bu sayede daha kolay birbirlerini anlayabilecek ve dinimiz ilkelerini de göz önüne alarak çözüm sunabilecekler.
Üye olduktan sonra kullanıcılar terapistlerini kendileri seçiyorlar. Sonrasında anonim bir hesap ile 7/24 terapiste mesaj yazabiliyorlar. Aynı şekilde terapist de mesaj yoluyla tavsiyelerde bulunuyor. Site düşük bir fiyatla aylık hizmet veriyor.
Peki İslam Aleminde Terapiye Bakış Nasıl?
Maalesef ruhsal sorunlar müslümanlar arasında tabu gibi görülüyor. Birçok hasta bu bakış açısı yüzünden ya utanıyor ya da çevresiyle bu durumları konuşamaz hale geliyor. Bunun temelinde yatan sebeplerden biri depresyon gibi manevi sorunların dini eksikliklerden kaynaklandığına inanılması. Toplumda yaygın olan bu kanı insanları içine kapanık olmaya itiyor. Diğer bir sebep ise terapi gibi bir hizmetin lüks olarak görülmesi. Çoğunluk, fazla maliyetli az karlı bir hizmet olarak görüyor psikolojik desteği.
Oysa Müslüman bir terapist olan Dr. İbrahim Rüschoff kendi mesleğini ve terapiyi şu bakış açısıyla değerlendiriyor:
“Başarılı bir terapinin en önemli unsuru olan terapi ilişkisi hususundaki düşüncemi de İslami kimliğim şekillendiriyor. Şuarâ suresinin 80. ayetinde ifade edildiği gibi, iyileştiren Allah’tır, ben sadece onun bir aracısıyım.”
Aslında psikolojiye bakış açısı İslam aleminde hep böyle sert değil. Başta tasavvuf olmak üzere gerek Kur’an-ı Kerim gerek Hadis-i Şerifler bunun en belirgin örneği. Özellikle Orta Çağ döneminde bugün bile modern denebilecek imkanlarla manevi destek sağlanıyordu. Musiki terapiler, karşılıklı görüşmeler, şifalı bitkiler aktif olarak kullanılıyordu. Bu faaliyetler ise İslam’ın insan ruhuna verdiği değeri gayet güzel resmediyor.
Müslümanlar genel olarak kendilerinin kalbini dolduran imanı bilmeyen birinin kendilerine yardım edebileceğine güvenmiyorlar. Bu sebeple zaten istedikleri gibi bir terapist bulamayacakları düşüncesi onları destek almaktan uzaklaştırıyor.
Proje hem terapiye karşı kötü algıyı kırmayı, doğru profesyonel desteği sağlamayı ve birlik beraberlikle bu zor günlerin üstesinden gelebilmeyi amaçlıyor. Yaptıkları çalışma inşallah peygamberimizin şu hadisinde bahsettiği hayırlı işlerden olur.
“Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına) teslim etmez. Kim, (mü’min) kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah Teala da onun bir ihtiyacını giderir. Kim Müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah Teala da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir Müslümanı(n kusurunu) örterse, Allah Teala da kıyamet günü onu(n kusurunu) örter.” (Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58.)