Ramazan Kitapları, Okunması Gereken 5 Kitap
Ramazan ayı yaklaşırken İslâm coğrafyalarında neşeli ve heyecanlı bir hazırlık başlar. Maddi ve manevi terbiyenin, sıla-ı rahimin, cami ve cemaat kültürünün, sabrın, sadaka ve zekâtın ve en önemlisi Kur’an-ı Kerim’in değerinin ziyadesiyle arttığı bu ayı her mümin en iyi şekilde ihya etmenin yollarını arar. Bunun için en iyi yöntemlerden biri de hiç kuşkusuz konuya özel yazılmış kitaplardır. Şükür ki Ramazan’a, oruca dair müktesebatımız oldukça doyurucu eserlerle doludur. Hem fıkhi yönden ele alarak bir ibadet olan orucun sıhhatine vurgu yapan, hem de manevi yönden ele alarak nefis terbiyesini, sabrı ve oruç şuurunu hatırlatan birçok kitap mevcuttur. Biz de Bi’Dünya Haber olarak yaklaşan Ramazan ayını dolu dolu geçirmenize yardımcı olacak hem kısa hem de öz eserleri sizler için derledik. Siz kıymetli okuyucularımıza şimdiden hayırlı ramazanlar dileriz…
1.Orucu Anlamak
Ramazan ayı Allah için aç ve susuz kalmakla aslında Allah için nefsin eğitildiği bir okuldur. Bu yüzden Ramazan’ı yani orucu anlamak için en iyi yol orucun kendisidir. Orucun ruhunu, ufkunu ve ötesini idrak ederek tüm azalarla birlikte oruç tutmanın anlamını kavrayarak Ramazan’ı ihya etmek, on bir ayı da bu şuurla geçirmeye vesile olur. Bu anlamda Ramazan öncesinde manevi hazırlık adına Orucu Anlamak kitabı iyi bir seçenek olabilir. Orucun fıkhi yönüne dair bilmediklerimizi öğrenip yanlış bildiklerimizi de düzeltmek için gerekli bilgileri de ihtiva eden bu küçük çaplı eser orucun zahiri ve batını yönlerine vurgu yaparak ciltler dolusu eseri okumadan öz manayı yakalamaya imkân veriyor. Yalın bir dil kullanılması da okumayı kolaylaştırıyor.
2.Oruç Sırları ve Fazileti
Allah-u Teâla orucu kullarına kurtuluş vesilesi, dostlarına da koruyucu kalkan yapmıştır. Diğer ibadetlerden ayrı olarak nefsin mubah olan isteklerine dair set çeken oruç her hâliyle sırlarla dolu bir ibadettir. Böyle olunca oruç tutanların ecirleri de yalnız Allah’ın eşsiz takdirine bırakılacak kadar yüksektir. Tasavvuf ve nefis terbiyesi dendiğinde akla ilk gelen isimlerden İmam-ı Gazâli’nin Oruç Sırları ve Fazileti eseri orucun zahiren kabul şartlarına kısaca değindikten sonra arka plandaki sırlarına, manevi değerine vurgu yapıyor. Özellikle nefis terbiyesinde önde olan kişilerin orucu nasıl tuttuğundan bahsederek adeta okuyucuya manevi rehberlik ediyor. Ramazan ayı dışındaki sünnet ve nafile oruçların da yer aldığı nicelik olarak küçük ama niteliği büyük bu eseri tavsiye ediyoruz.
3.Ramazan Risalesi
Ramazan hem ay olarak hem de içerik olarak rahmettir lakin şeytan böylesine büyük bir nimetten insanları alıkoymak için her fırsatı kollayacaktır. Ramazan Risalesi, Ramazan’ın iftar değil oruç ayı olduğunu Müslümanlara hatırlatıyor. Saatlerce aç kalan mideyi, iftar vakitlerinde diğer aylarda yemediği şeylerle doldurarak coşturulmaması gerektiğini hatırlatıyor. Oruç fıkhına dair kısa bilgilere de yer verdikten sonra israfa, Ramazan eğlencelerine dair uyarılarda bulunuyor. İtikâfın, zekâtın, fıtır sadakasının, Kadir Gecesi’nin ve bayramın maneviyatına değindikten sonra özet olarak Ramazan şuurunun tüm ömre yayılması gerektiğine vurgu yapıyor. Sade ve anlaşılır diliyle okunması kolay sindirmesi mühim olan bu eseri her Müslüman’a öneriyoruz.
4.Bir Mekteptir Oruç
Diploması takva olan bir mekteptir oruç. Asr-ı saadette mücahedenin adıdır oruç, Hz. İbrahim as ile put kırmak, Hz. Muhammed as ile aynı safta olmaktır oruç. Hem kendine hem de ümmete sahip olmaktır oruç. Hayata ahiret ayarı yapmaktır oruç. İbrahimi bir şuur, Yûsufi bir hayâ ile diriliştir oruç. Bir inkilab ve bir emanettir oruç. İhsan Şenocak Hoca, Bir Mekteptir Oruç adlı kitabında oruca, Ramazan’a öncesiyle, sonrasıyla, ilkiyle sonuyla, ahiretiyle, dünyasıyla bakıyor; hem Resulullah aleyhisselam ile hem de diğer peygamber efendilerimizle bağını hatırlatıyor. Cihat ve ümmet şuurunu göz ardı etmeyip nefisle ve bedenle bir olmuş oruç şiarını aşılıyor. Kitap bu yönüyle orucu en geniş yelpazeden ele alan eserlerden biridir.
5. Bir Ömür Ramazan & Ruhun Ziyafeti
“Ömrü Ramazan olanın ahireti bayram olur.” diyor Kemal Özer. Modern dünyanın dayattığı yeme, içme kültürüne inat Ramazan ruhuna uygun beslenme anlayışını sofralarımıza sunuyor. Sadece bir arınmanın değil, ebedi bir bayramın müjdecisi olan bu sofra şifa olan orucun ne olduğunu haber veriyor. Ramazan ayında gün boyu aç kalınmasına rağmen iftar ve sahurda diğer günlerin toplamından daha fazla yendiği bu nedenle şişkinlik, hazımsızlık ve kilo artışı problemleriyle karşılaşıldığını biliyoruz. Bir kişi 75 kilo olarak girdiği Ramazan’ı yine aynı kiloda veya üstünde tamamlıyorsa o kişi orucun faydalarından kendisini mahrum etmiştir. Bir aylık dinlenme sürecinden bedenini mahrum edip yeni sağlık problemleriyle yüz yüze getirmiş demektir. Kullarının aç kalmasından Allah’ın haşa bir menfaati olmadığına göre oruç tutarak aç kalmamız maddi ve manevi bir arınma sağlamayacaksa kendimizi bu nimetlerden niçin mahrum edelim?
Orucun bedene ve ruha en şifalı olacak şekilde tutulmasının yollarını öğreten Bir Ömür Ramazan & Ruhun Ziyafeti adlı eser Ramazan sofrası hazırlıklarımızın nasıl olması gerektiğini gösteriyor. Bedenin değil ruhun ziyafete doyacağı bu ayı sıhhatli geçirmenin metotlarını hatırlatıyor.
İstanbul Üniversitesi Felsefe ve Sosyoloji bölümlerinden mezun oldu. Yazım hayatı 2010 yılında kısa hikâye ve öykülerle başladı. Muhtelif yayınevlerinde editörlük ve kitap özeti yazarlığı yaptı. Kolektif öykü kitaplarına yazar olarak katkıda bulundu, yazıları muhtelif dergilerde çevrimiçi ve matbu olarak yayınlandı. İlk romanı “Doğru Yol Ekspresi” Motto Yayınları tarafından yayınlanarak 2021 yılında okuyucuyla buluştu.