RamazanJaponya

Ramazan Partisi

Mart ayının başında bir Cuma namazından sonra Sapporo mescidinde yapılan duyuru ile haberdar olduk, 1 Nisan’da bir Ramazan Partisi olacağından. İlki 2019 yılında olan Ramazan Parti’sinin bu yıl ikincisi gerçekleştirilecekti. Sanırım karantina biraz ara verilmesine neden olmuş.

Bir ay boyunca 1 Nisan’da olacak etkinlik için duyurular yapılıyor, sürekli hatırlatmalara devam ediliyordu. İhtimam ile her fırsatta Ramazan Partisi’nin öneminden bahsedilip Müslümanların odağı toplanılıyor ve onların yol açabileceği etkinin gücü kullanılmak isteniyordu.

image 1
Hokkaido Üniversite’si Resmi Twitter Hesabı Ramazan Partisi’ni duyuruyor.

Bu motivasyon ile buradaki Müslümanlar etkinlikten herkesi haberdar etmeye çalışıyor ve olabildiğince kimsenin katılması için uğraş veriyorlardı. Hatta Hokkaido Üniversitesi’nin resmi twitter hesabı da Ramazan Partisi’nin duyurusunu paylaşıyordu. Bu girişimlerin sonucunda Sapporo’nun merkezindeki Hokkaido Yurttaş Faaliyetleri Merkezi (Hokkaido Citizens Actives Center – Hokkaido Sapporo’nun bulunduğu prefecture) saat 17:00’de tamamen dolmuştu ve pek çok insan içeri giriş için kapıda sıra bekliyordu.

En Sade Ramazan Dersi

Ders notlari alan Japon bir katilimci
Dersi notları alan bir Japon

Kur’an tilavetinin ardından Sapporo Mescidi İmamı Mohamed İsmail saat 17:15’de belki de yapılabilecek en sade Ramazan dersini yaptı. Sunumunu tamamen Müslüman olmayan birinin konuyu takip edip, cebine bir şeyler koyarak oradan ayrılması üzerine tasarlanmıştı. Sade ve etkili sunumu eş zamanlı olarak da Japonca’ya çevriliyordu. Japonca çevirinin kalitesini sorduğum Japon bir misafirimizden de bu konuda çok güzel bir yorum aldığımı da belirtmeliyim.  

Özellikle sunumun içerisinde Mohamed İsmail’in Kabe’nin yakın, uzak ve daha uzak fotoğraflarını kullanarak Müslümanların oluşturduğu birliği gösterdiğinde Japonların hayreti çok ilgi çekici ve memnun ediciydi. Ne yazık ki, burada gördüğüm etkileşimi sizlere de yansıtacak kadar hem hızlı davranamadım hem de yeterli bir yöntemim de yoktu açıkçası.  

Soru ve Cevap Yarışması

Bir katilimci soru sorarken
Bir katılımcı soru sorarken

Genel olarak, Japonlar derse benim beklediğimden çok daha ilgililerdi. Sunum boyunca pek çok Japon not alıyor ve sunumun fotoğraflarını ya da videolarını çekiyorlardı. Bu motivasyonun nedenlerinden biri de ders sonunda olacak soru&ödül kısmı sanırım.  Katılımcılara 5 tane soru soruldu ve cevaplamak isteyenler el kaldırarak söz aldılar ve doğru cevaplarından sonra kendilerine hediyeler takdim edildi. Tüm sorulara bütün Japonların cevap verme isteği onların hem dersi ne kadar dikkatli dinlediklerinin hem de orada bulunmaktan ne kadar mutlu olduklarını gösteriyordu.

Ödüller de takdim edildikten sonra Mohamed İsmail katılımcıların soruları olup olmadığını sordu ve çok güzel bir nükte ile.

İftar’a 5 dakika kaldı ve acıktık; lütfen zor sorular sormayın.

Salonda çok hoş bir tebessüm. Japon nezaketine uygun olarak katılımcılar iki soru soruyor. Biri Hac ile alakalı diğeri ise Müslümanların Ramazan ayında neden mutlu olduklarıyla alakalı.

Gözlemlediğim kadarıyla işitilen cevaplar insanları tatmin ediyor. Burada yaşayanların rahatlıkla anlayabileceği Japon onaylama davranışları herkeste gözlemleniyor. Baş sallama, erkeklere ve kadınlara spesifik çıkarılan bazı sesler vb. şeyler.

Ezanla İlk Tanışma

Mohamed Ismailin Ramazan Dersinden bir fotograf
Mohamed İsmail’in Ramazan dersinden bir görüntü

Ve ezan vakti, muhtemelen bazı Japonlar ilk kez ezanla tanışıyorlar.

Müthiş bir sessizlik var, sadece salonda ezanın cümleleri duyuluyor. Japonlar fotoğraf çekmek yerine artık Müslümanların ezanı dinleyip tekrar edişlerini ve iftara başlayışlarının videosunu çekiyorlar.

Herkes iftar yemeğini yedi ve şimdi namaz vakti. Japonlar belki ilk defa namazı görecekler. Yine büyük bir şaşkınlık, fotoğraflar ve videolar…

Namaz sonrasında bir sergi alanı açıldı. Katılımcılar buradan çeşitli kitapçıklar temin edebiliyorlar, fotoğraflara bakabiliyorlar, Kur’an-ı Kerim dinleyebiliyorlardı. Hatta cübbe giyip imam ile anı fotoğrafı da çekebiliyorlardı. Misafirim T. San bir şeyler almaktan çekinmeyeceğim diyerek sergi alanına koştu ve yaklaşık on beş dakika sonra elinde bir sürü kitapçık ve broşürle geri dönmüştü.

Japon Öğretmen

Kisisel davetlim T. T
Kişisel davetlim Japon Öğretmen T.San.T.

Ve aktarmak istediklerimin sonuna geldiğim bu yazıda özel misafirim T. San’dan da biraz bahsetmek istiyorum.

T. San azınlıkta olan Hristiyan Japonlardan biri. Ömrünün yaklaşık yirmi yılını Kırgızistan’da Japonya öğretmenliği yaparak geçirmiş. Bu nedenden dolayı İslam’a ve Müslümanlara belli oranda alışkın. Türkiye’ye de turizm amaçlı olarak iki defa gelmiş. Türk kahvesi dediğinde dudaklarında oluşan şekil ne kadar güzel bir iz bıraktığımızın delili olabilir. Ders hakkındaki yorumlarını sorduğumda bilmediği pek çok şeyi öğrendiğini söyledi ve Müslümanlarla bir arada olmanın ona her zaman mutluluk verdiğini dile getirdi.

Dönüş yolunda da metroya kadar birbirimize eşlik ettik. Ve kişisel hayatına, düşüncelerine, inanışlarına ve diğer pek çok şeyi aktarmak için eşim ve beni gönlünde misafir etti. Gönlüne yaptığımız yolculukla bir nevi iade-i ziyaret gerçekleştirdik.

Tokalaştık, metro turnikesinin önünde tekrar muhabbete başladık, tekrar tokalaştık, tekrar konuştuk, ailelerimize selamlar ilettik ve sanırım birkaç kez daha konuşmaya başladık ve bir zaman sonrasında nihayetinde vedalaşabildik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu