Ramazan Söyleşileri: Avustralya’da Ramazan
Farklı ülkelerde mübarek Ramazan ayının nasıl yaşandığını ele aldığımız Ramazan Söyleşileri serimizin bu seferki konusu: Avustralya’da Ramazan
Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ben Talha Bozkurt. Avustralya’nın Melbourne şehrinde doğdum ve büyüdüm. Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladım ve Cambridge Müslüman Koleji’nde diploma aldım. 4 yıl boyunca Melbourne’daki özel bir İslami okulla çalıştıktan sonra akademik çalışmalara geri döndüm. Ve şu an Oxford Üniversitesi’nde İslam düşüncesi üzerine yüksek lisans yapıyorum.
Pandemi zamanında Müslümanlar dinlerini nasıl yaşıyorlar? Pandemi öncesine kıyasla neler değişti?
Açıkça görülüyor ki pandemi birçok beklenmedik zorluğu beraberinde getirdi. Birçok Müslüman için alışık oldukları toplumsal ortamın eksikliğinin büyük bir etkisi oldu. Aynı zamanda pandemi, toplumu yeni koşullara uyum sağlamaya ve buna göre programlar geliştirmeye zorladı. Çok şükür, Avustralya daha organizeydi ve pandemi için erkenden sıkı önlemler aldı. Böylece ülkenin Covid-19 hastalarının sayısı sıfıra indi. Umarım bu şekilde kalmaya devam eder.
Hem Türkiye’de hem orada Ramazan ayını yaşamış birisiniz. İki tecrübe arasında ne gibi farklar var?
Telefondaki ezan uygulamasındaki ezan sesiyle oruç açmakla, minareden yükselen ezan sesiyle oruç açmanın arasında büyük bir fark var. Sosyokültürel faktörler nedeniyle dindarların az olduğu topluluklara kıyasla, Türkiye’de veya diğer İslam ülkelerinde Ramazan’ı bilen daha fazla. Yine de Avustralya’daki gelişen Müslüman toplulukların ve Müslüman organizasyonların yorulmak nedir bilmeyen çabaları ile Müslümanlar Ramazan’ı güzel geçiriyor.
Avustralya yoğun göç alan bir ülke, aynı zamanda çok kültürlü bir toplum olmasıyla öne çıkıyor. Böyle bir toplum düşünüldüğünde Ramazan’da nasıl bir atmosfer hakim?
Bu soruyu birçok alana uyarlayabiliriz. Çok kültürlü Müslüman toplulukları, Müslüman olmanın anlamına karşı birçok farklı bakış açısına sahipler. Küçük zorluklara rağmen, bu güzel dinin zenginliğini ve çeşitliliğini ortaya koyuyor. Anlaşmazlıkları bir kenara bırakmayı ve benzerliklerimiz üzerinde birleşmeyi öğrenmede yol kat ettik.
Ramazan ayında Avustralya’ya özgü adetleriniz var mı? Normalde olmayıp Ramazan’da hayatınıza giren neler var?
Genellikle uygulanan dini gelenekler ait olduğu kültürel-etnik grupların birer yansımasıdır. Bizler iftarın başlangıcını duyurmak için minarelerimizden bumerang atıyoruz.
Avustralya’da Müslüman gruplar arasında ortak şeyler yapılıyor mu?
Evet, toplu iftarlardan ortak programlara farklı organizasyonlar yapılıyor. Yakın tarihli bir örnek verecek olursam, binlerce İslam karşıtı tarafından protesto edilen bir camiyi inşa etmek için bağış toplandı. Müslüman olmayanlar bile caminin yapısına destek olmak için 100.000 dolar bağışladı.
Son olarak da bayramı sormuş olayım. Bayram Avustralya’da nasıl kutlanıyor? Neler yapıyorsunuz?
Genellikle bayram, çocuklar için Ramazan’ı tamamlayan bir festival gibidir. Gençler, ailelerinden ve büyüklerinden para alırlar. Ebeveynler ise aileleriyle ve arkadaşlarıyla olan iletişimlerini arttırırlar. İstisnalar var ama Avustralya’daki Müslümanlar için bayram genellikle sevinç ve mutluluk günüdür, dünya çapında olduğu gibi.
Diğer ülkelerdeki söyleşileri okumak için tıklayın: Ramazan Söyleşileri
Öylesine biri