Ramazan SöyleşileriGüney Kore

Ramazan Söyleşileri: Güney Kore’de Ramazan

Farklı ülkelerde mübarek Ramazan ayının nasıl yaşandığını ele aldığımız Ramazan Söyleşileri serimizin bu seferki konusu: Güney Kore’de Ramazan

Sizi kısaca tanıyalım, kendinizden bahseder misiniz?

İsmim Hüseyin. Ankara Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Kore’ye devlet bursu kazanarak eğitim amaçlı geldim. Seul Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktoramı tamamladım. 11 Eylül sonrası İslam hakkında olumsuz haberler ziyadesiyle arttı. O nedenle İslam’ı anlatan ve tanıtan kitaplar çevirdim, halen de çevirmekteyim. Ülkede İslam’ın anlatılması ve tanıtılması noktasındaki eksikliği gördüğüm için burada daha uzun süre kalmaya karar verdim. Kore Müslüman Federasyonu’nda Basın ve Yayın Sorumlusu olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda jannahmuminbooks isimli İslami Yayınevi’nin de sahibiyim.

Güney Kore’de Ramazan ayı nasıl karşılanır?

Guney Korede Ramazan Nasil Karsilanir

Güney Kore’de her Ramazan aynı büyük coşkuyla beklenilir. Heyecan dolu hazırlıklar yapılır. Bilhassa yeni Müslüman olanların heyecanı herkesinkinden daha büyüktür. Pandemi sürecine kadar hemen her yıl Arap ülkelerinden teravih namazını kıldırmak için hafız imamlar davet edilirdi, inşallah pandemi bittiğinde yine bu gelenek devam eder diye dua ediyoruz.

Her yıl Ramazan ayının başlama gününü teyit etmek için Güney Kore’deki Malezya Büyükelçiliği’nden yetkili bir kişi federasyona davet ediliyor. Cep telefonundan Malezya televizyonunun akşam haber saatini takip eden elçilik görevlisi Ramazan ayının hangi gün başlayacağını öğrenir ve federasyon yetkililerine başlangıç gününü bildirir. Federasyon çalışanları da bu bilgiyi tüm Müslümanlarla paylaşır. Seul Merkez Camii imamı diğer tüm cami imamlarını arayıp müjdeli haberi verir. Ramazan ayının girdiği ülkedeki tüm Müslümanlara duyuruluyor. Federasyonun internet sitesine de Ramazan ayının başladığına dair bilgi konuluyor.

Güney Kore’de Ramazan ayının gelişiyle birlikte Kore Müslümanlarının hayatında neler değişir?

Her sene camilerde iftar sofraları kuruluyor. Oruçlar hep birlikte hurma, süt ve muzla açılıyor. Akşam namazından sonra her gün değişik İslam ülkelerinin yemekleri yeniliyor. Çoğu zaman bazı ülkelerin elçiliklerinden koli koli hurmalar camilere dağıtılıyor. İftarını camide açmak isteyen müminlere ikramda bulunuluyor.

Toplu iftarlar düzenleniyor mu?

3 yıldır federasyonumuz Seul Merkez Camii’ne yakın bazı lokanta sahipleriyle anlaştı. Her bir lokanta adına iftar kuponu hazırlanıyor. Camiye gelen Müslümanlara kuponlar ücretsiz dağıtılıyor. Böylelikle iftar kuponunu alan Müslümanlar bu lokantalara giderek iftarlarını açmış oldular. Federasyonda lokanta sahiplerine kupon adedine göre ödemesini yapmış oldu. Bazı lokantalar ise iftar saatinde gelen Müslümanlardan hiç bir ücret talep etmedi. Lokantanın önüne koydukları masaya “ücretsiz iftar yemeği” yazısını asarak hazırladıkları iftar paketlerini oruç tutan müminlere verdi.

Müslümanlar birbirini iftara davet eder mi? İftar sofralarınızda hangi yemekler olur? Güney Kore’de Ramazan ayında neler yenir?

Guney Korede ramazan 1

Güney Kore’de İslam dini yayılması Kore savaşına gelen Türk askerleri sayesinde olmuştur. Koreli Müslümanların aile noktasında şöyle biraz karışık bir durumu var. Çoğu ailelerde yalnızca bir kişi Müslüman. Eşlerden biri Müslümansa diğeri değil. Gençler Müslüman ise ebeveynler Müslüman değil. Bir iki nesil geçmeli ki tamamen Müslüman olmuş aileler de görelim. Bu nedenle ailelerin birbirini iftara davet etmesi zor. Kendi sofralarında ise orucu hurma ve su ile açıyorlar.  Kore kültürüne uygun olan helal yiyecekleri tüketiyorlar. Kimi zaman camilerde iftar verildiğinde yerli Müslümanlar,  farklı Müslüman ülkelerin yemeklerini de yemektedirler.

Gayrimüslimlerin Güney Kore’de Ramazan ayına yaklaşımı nasıldır? Sizinle birlikte iftar sofrasına oturanlar olur mu? Yada oruç tutmayı deneyenler?

Güney Kore’de Ramazan ayının geldiğini haber veren bazı yazılar medyada yer alabiliyor. Bu şekilde toplum yavaş yavaş bilgilendiriliyor. Bize gelenlere de orucu anlattığımızda bir takım sorular soruluyor. “Açlıktan susuzluktan bayılmıyor musunuz?” şeklinde sorular alıyoruz. Kısaca tarif ediyoruz, misal sadece öğle yemeğini yememiş olduğumuzu kahvaltıyı erken yaptığımızı, Akşam yemeğini akşam namazından sonra yediğimizi söylüyoruz. Kore halkı bilhassa cemaatle kılınan namazları çok takdir ediyor. Müslümanların ibadet için bir araya gelmesi onları etkiliyor. Biz camide iftar açarken, camiyi ziyarete gelen gayrimüslimleri de soframıza davet ediyoruz. Çok da mutlu oluyorlar. İftar esnasında merak ettikleri soruları soruyorlar biz de cevaplıyoruz. Nadiren de olsa oruç tutmayı deneyenler oluyor. Bize gelip “Bugün oruç tuttum, böyle bir deneyimde bulundum.” diyenlere de rastlıyoruz.

Koreli Müslümanlar, okulda veya iş yerlerinde Güney Kore’de Ramazan ayı boyunca herhangi bir sorunla karşılaşır mı? Oruç tutma noktasında bir zorlukla karşılaşırlar mı?

Dünya medyasında İslam hakkında olumsuz haberlerin fazlalığı, kimi Koreli Müslümanı kimliğini gizlemeye itiyor. Kimi ise bu konuda daha açık ve oruç tuttuğunu iş yerinde yahut okulda söylüyor. Bu durumun garip karşılandığını söyleyenleri duyuyoruz. Çünkü Kore kültüründe şöyle bir gelenek var: Patronunuz, işvereniniz size yemek ısmarlarsa yahut içecek ikram ederse bunu geri çevirmek saygısızlık kabul ediliyor. Bazı Müslümanlar farklı bahanelerle ikramları kibarca geri çevirmenin yolunu arıyor. Bu noktada Koreli Müslümanların zamana ihtiyacı var, toplumun oruca alışması ve öğrenmesi lazım.

Kadir gecesini nasıl ihya edersiniz? Sabit bir gün mü tercih ediliyor, yoksa son on günde mi ararsınız?

Guney Korede Kadir gecesi

Bu konuyla ilgili hadisi şerifi bildikleri için Koreli Müslümanlar Kadir gecesini son on günde ve tekli gecelerde ararlar. Sabit bir gün yoktur. Biz camide bulunduğumuz her gece gelen Müslümanlara “Her geceyi Kadir gecesi bilerek ibadet edin Allah (c.c.) kabul edecektir.” diyoruz.

Güney Kore’de Ramazan ayı boyunca camilerde ve İslam Kültür Merkezleri’nde çeşitli dersler, faaliyetler düzenleniyor mu?

Kore toplumunda günlük meşgaleler fazla olduğu için herkesin mesai saati farklı. Bir mekânda toplanmak zahmetli oluyor. Ama teknolojiden faydalanıp, zoom üzerinden dersler ve toplantılar yapıyoruz. Hem Ramazan temalı sohbetler yapıyor hem de katılımcıların sormak istediği sorular varsa, bu soruları cevaplandırıyoruz. Velhasıl, bu ortam ancak online olarak oluşturuluyor.

Müslümanlar, cami dışında evlerde yada farklı mekanlarda bir araya gelir mi? Misal, hanımlar kendi aralarında Kur’an dersleri düzenler mi?

Çok bilgim yok ama Koreli Müslüman hanımlar bir araya gelemese de online gruplar ve sosyal medya üzerinden çalışmalar yürütüyorlar. Bilhassa anneler, çocukları için bu online toplantıları organize ediyor. Uygun bir dille çocuklara İslam’ı anlatmaya gayret ediyorlar.

Son olarak Güney Kore’de Ramazan Bayramı nasıl geçer, bahseder misiniz?

Guney Korede Ramazan karsilama 1 3

Bayramdan bir gün evvel, Ramazan Bayramı’nın hangi gün olduğu sosyal medya sayfalarından ilan ediliyor. Veya Koreli Müslümanların cep telefonlarına mesajla bilgi verilip Ramazan Bayramları kutlanır. Bu mesajlarda Müslümanlara bayram namazı ile ilgili bilgi de veriliyor. Seccadelerini getirmeleri, abdestli çıkmaları, özel araçlarıyla değil de toplu taşımayla gelmeleri rica edilir ki yer sıkıntısı yaşanmasın.

Bayram namazından sonra Müslümanlar birbirini kucaklayarak, sohbet ederek bayramı yaşamaya ve huzuru hissetmeye çalışır. Bir İslam ülkesine gitseniz, sokaklarda, çarşıda pazarda bayram havasını hissetmeniz çok doğal. Ama Kore bir İslam ülkesi olmadığı için bayram havası ancak caminin içinde hissediliyor. Haliyle caminin dışına çıktığınızda o hava kaybolur. Biz de hiç olmazsa çocukları sevindirmek ve bayramı hissettirmek için helal şekerleme ve ikramlık alıyoruz. Paketliyor ve camiye gelen çocuklara dağıtıyoruz. En azından çocuklar bu şekilde bayramı hissetmiş oluyor. Arkadaşlarıyla oynuyor, hoş vakit geçiriyor, bir sonraki bayramı heyecanla bekliyorlar. Kimi aileler namaz sonrası birlikte yemeğe çıkıyor. Diğer ülkelerden gelen Müslümanlar ise ailelerini arayarak bayramlaşıyor.

Röportaj için teşekkür ederiz. Beraber nice Ramazan ve bayramlara erebiliriz inşallah.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu