Allah'ın EvleriRusya

Rusya’daki Camiler

Allah’ın evleri serimizde farklı ülkelerdeki birbirinden güzel camileri tanıtıyoruz. Bu sefer tanıyacağımız camiler, Rusya’daki camiler olacak.

Ahmed Kadirov Camii, Grozni

Ahmed Kadirov Camii Grozni

Rusya’nın Çeçen Cumhuriyeti’nin başkenti Grozni’de bulunan bir camidir. 2008 yılında tamamlanmış olup Rusya’daki camiler içinde büyük camilerden biridir. Ve Çeçenistan’ın Kalbi olarak da bilinmektedir.

Cami, adını Çeçen İçkerya Cumhuriyeti müftüsü ve Çeçen Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olan Ahmet Kadirov’dan almaktadır. 62 metrelik minareli cami tasarımı, İstanbul’daki Sultan Ahmet Camii’ne dayanmaktadır. Ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarıyla inşa edilmiştir. Сamide 10 binden fazla kişi bir anda ibadet edebilmektedir.

Cami klasik Osmanlı tarzına göre inşa edilmiştir. Caminin merkez salonu devasa bir kubbe ile kaplıdır. Dört minarenin yüksekliği 62 metre yüksekliktedir. Ve bu da onu Rusya’nın güneyindeki en yüksek minarelerden biri yapmaktadır.

Kul Şerif Camii, Kazan

Kul Serif Camii Kazan

Kul Şerif Camii, 16. yüzyılda Kazan Kremlini’nde inşa edilmiştir. Adını Ruslara karşı direniş önderi olan Kul Şerif’ten almıştır. Erken Rönesans ve Osmanlı mimarisinin unsurları kullanılmış olsa da tasarımı İdil Bulgarları için gelenekseldir.

Kul Şerif Camisi, Tataristan’da İslam dininin ve devletin yeniden doğuşunu sembolize eder. Bölgenin coğrafik yer şekillerinden dolayı cami üst ve alt olmak üzere iki platform üzerinde bulunmaktadır. Üst platform dini törenler, alt platform ise müze ziyaretleri için planlanmıştır.

Caminin avlusu 6.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. ‘Bismillah’ sembolü, caminin mimari kompozisyonunun içeriği ve özünü oluşturmaktadır. Bu tarihsel anıtın sanatsal suretinin bir diğer sembolü, yeniden doğuş ve gelişimi ifade eden “lale” olmuştur.

St. Petersburg Merkez Camii (Mavi Cami)

St. Petersburg Merkez Camii Mavi Cami

1913 yılında ibadete açılan St. Petersburg Merkez Camii (Mavi Cami) tamamlandığında, zamanında Avrupa’nın en büyük camisiydi. Cami yapımı için oluşturulan komisyon 40’tan fazla projeyi ele alarak inceledi. Dönemin Buhara Emiri Sayid Abd-al Ahad Han, cami arazisi ve yapımı için büyük mali destek sağladı. İnşaatın mimarisinde ise Türkistan sanatından esinlenildi.

Böylece beş bin kişilik cami Avrupa’daki en büyük camiler arasında yerini almış oldu. 49 metre yüksekliğinde iki minaresi ve 39 metre yüksekliğinde kubbesi olan caminin inşası, mimar Nikolay Vasilev ve mühendis Stepan Kriçinski tarafından gerçekleştirildi. Cami 1920 yılında tam olarak ibadete açıldı.

Lala (Lale) Camii ,Ufa

Lala Lale Camii Ufa

Rusya’nın Sibirya bölgesinde Başkurtistan’ın başkenti Ufa’da yer alan iki minareli Lale Camii (Lala Tulpan), hem mimarisi hem de kutuplardaki soğukluğa canlılık katmasıyla dikkat çekiyor.

Sovyet Rusya döneminde 1989 yılında yapım girişimleri başlanan ancak engeller nedeniyle bir türlü inşaatı devam etmeyen cami, 1998 yılında tamamlandı. Caminin minareleri lale şeklinde tasarlandığı için Lale Camii olarak isimlendiriliyor. Caminin bulunduğu Ufa şehri, Rusya’nın Moskova’dan sonra refah düzeyi en yüksek şehri olarak biliniyor.

Moskova Merkez Camii

Moskova Merkez Camii

Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından 2015 yılında inşa ettirildi. 5000 kişilik Moskova Merkez Camii’nin iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırıldı.

Yapımı yedi yıl süren Moskova Merkez Camii aynı anda 10 bin kişinin namaz kılabileceği şekilde inşa ettirilmiştir.

Caminin bünyesinde 150 kişilik konferans salonu ve müftülük dairesi de bulunmaktadır. Caminin hüsnühatlar ve kalem işi nakışları, 16 ve 17. yüzyıl Klasik Osmanlı sanatı üslubuyla yapılmıştır. Mihrabı ise, Marmara mermerinden özel tasarımlı, çevresi kuşak yazılı nakış ve hatları oymalı kabartma tekniğinde Türkiye’de Nakkaş tarafından hazırlanarak monte edilmiştir.

Serinin Diğer Yazıları İçin Tıklayınız: Mısır / Bosna Hersek / Kuveyt / Kanada / Norveç / Malezya / Almanya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu