HaberlerSinema-MüzikSudan

Sudanlı Minikler Hummalı Bir Çalışma İçinde

Sudanlı miniklerin yepyeni  heyecanına ortak olmaya ne dersiniz? Başkent Hartum’da bir evde kadim Sudan müziğine dair hummalı bir çalışma içindeler. Gelin birlikte göz atalım 🙂

Film endüstrisine yönelik bu çocuk eğitimi girişimi bu yıl dördüncüsü düzenlenen oldukça yoğun ancak verimli bir eğitim. Halihazırda kısa filmler, videolar zaten çekilmekte. 120’den fazla çocuğun yer aldığı bu girişimde Aralık ayında gösterimi yapılması planlanan 14 kısa film üzerinde çalışmayı da başardı üstelik.

Bu sezondaki yapımlardan biri işitme engelli çocuklardan oluşan bir ekibin işaret dili ile çekimlerini yaptığı kısa film. Bir başka yapım ise “Nilin Gelini“. Bu filmin hikayesi ise hükümdarlarını korumak ya da sel ve taşkınlardan güvende olabilmek için en güzel kızlarını Nil nehrine bırakan bir halktan esinlenerek yazılmış. Barre mahallesindeki bu sinema yuvası misali evde pek çok minik ama yetenekli yönetmen, senarist, kameraman şimdiden yetişmiş durumda. Bu süreçte  yazar Abdul Ghani‘nin evi de tam anlamıyla bir atölyeye dönüşmüş.

Kamera

Çocuklar, kameralar, senaryolar… Ve kayıt! 

 Ekibe liderlik eden görüntü yönetmeni ve senaryo yazarı 15 yaşındaki Rania şunları söylüyor:

Ekibim Mayo bölgesinde çekimlere başladı. Çekimlere devam ederken bir yandan da bölgedeki çocuklara atık kağıtlardan duvarları süsleyebilecekleri bir eğitimi de planlıyoruz.

Yazar Abdul Ghani son 7 yılını çocuk edebiyatına adamış güzel yürekli bir edebiyatçı. Çok geçmeden minik ekip çekimleri yapmak üzere Abdul Ghani’nin evine akın ediyor. Abdul Ghani nin kızı Amine de bu gişirimin mezunlarından.“Tren” filmiyle 2015teki ilk ekiplerden birinde yer aldı. Yakın bir tarihte de Sudan Bağımsız Sinema Festivali‘ne katıldı. Ödül alamadığı için ise üzülmüyor; 

Film endüstrisinde başarı yakalacağımı biliyorum. Çünkü çekim yapmayı, senaryolar yazmayı, fotoğraf çekmeyi çok seviyorum.

Cocuk egitimi

Film endüstrisi için bu  umut vaadeden çocuk eğitim girişimini başlatan isim ise Musab el-Hassouna. O da amacını şöyle açıklıyor.

 Bu çocukları kazanarak, onları yetiştirerek ,donanımlı olmalarını sağlayrak  geçmiş nesillerde kaybettiklerimizi telafi etmeye çalışıyoruz böylece yeteneklerine güvenen ,kendi düşünce ve değerline sahip çıkan,üreten ,sağlam bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Tüm bu hararetli ve bir o kadar de üretici girişime dair devlet ise bir hayli kayıtsız kalmış ve destek çıkmamış. Hassouna nun girişimi bağımsız bir girişim. Aslına bakılırsa şu anda da  yapımcılar, fotoğrafçılar ve sinemacıların finansmanı ile yürüyor proje büyük ölçüde. 

Şimdiye dek pek çok yapım ve içerik üretmiş olan bu başarılı girişim hummalı bir çalışma ile yoluna devam etmekte. Umarız güzel gelişmeler olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu