MoritanyaÜlkeleri Tanıyoruz

Ülkeleri Tanıyoruz: Moritanya

Afrika’da bir yerlerde nüfusunun yarısından fazlasının hafız olduğu bir ülke var desek şaşırır mıydınız? Cevabınız evet ise şaşırmaya hazır olun. Kıtaları aşıp okyanusları geçtiğimiz Ülkeleri Tanıyoruz serimizde sıradaki ülkemiz milyonlarca hafızın yurdu Moritanya.

Moritanya’nın Coğrafi Konumu

Afrika Kıtası’nın batısında bulunan Moritanya ya da resmi adıyla Moritanya İslam Cumhuriyeti; Senegal, Mali, Cezayir ve Atlas Okyanusu arasında yer almaktadır.

Moritanya’nın Başkenti

Ruzgarlar Diyari Nuaksot
Nuakşot

Ülkenin başkenti olan Nuakşot, aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunan ve Akdeniz ile Çöl iklimlerinin karışımına sahip olan bu şehrin ismi, Berberi dilinde “Rüzgarlar Diyarı” anlamına gelmektedir.

Moritanya’nın Dili

Ülkenin tek resmi dili Arapçadır. Ancak sömürge dönemlerinin etkisiyle Fransızca da iş, eğitim ve ticaret alanlarında kullanılmakta olup, okullarda Arapça’nın yanında ikinci eğitim dili olarak kabul edilmektedir.

Moritanya’nın Dini Yapısı

Ülkenin resmi adından da anlaşılacağı üzere ülkede hâkim olan din İslamiyet’tir. Bunun yanında diğer dinlere mensup kişilerin sayısı ise yok denecek kadar azdır.

Kısaca Moritanya Tarihi

moritanya bayrağı

Bugünkü Moritanya topraklarının ilk sahiplerinin, bölgeye kuzeyden gelen Berberi kavmi olduğunu söyleyebiliriz. Müslümanlarla ilk ilişkilerinin ticaret vasıtasıyla olduğu bilinen Berberi kavminin kademeli olarak İslam’ı kabul ettikleri ve 11. yüzyıl ortalarına doğru İslam’ı tamamen benimseyip kabul ettikleri söylenmektedir.

1854 yılında Fransız sömürgesi altında kalan Moritanya, 1960 yılında bağımsızlığını ilan edene dek “Fransız Afrika’sı” olarak anılmıştır.

Milyonlarca Hafızın Yurdu

Moritanya’nın asırlık geleneği Mahzaralar bir diğer isimleriyle çöl medreseleri… Asırlık diyoruz zira Mahzaralar 1000’li yıllardan günümüze kadar ayakta kalan tarihi eğitim metodu olma özelliğini taşıyor. Klasik eğitim metodunun uygulandığı bu medreseler ilk olarak Afrikalı alimlerin sahrada verdikleri eğitimlerle zuhur etmiş. Önceleri seyyar olan bu medreseler zamanla yerleşik hale gelse de hala geleneksel tavrını sürdürüyor.

İsmini de aldığı gibi modern şehrin uzağına, çöllere inşa edilen bu medreselerde eğitim kâğıt ve kalemle değil tahta tabletler ve kömürlerle veriliyor. Çevre ülkeler ve dünyanın çeşitli yerlerinden medreseye gelen öğrenciler burada 5 yıl boyunca hafızlık eğitimi alıyorlar. Bununla birlikte bu süre öğrenciye göre değişiyor ve bir yılda dahi hafızlığını tamamlayan öğrenciler bulunuyor.

Moritanya’da Hafızlık yazımız da ilginizi çekebilir.

Moritanya’nın İklimi

Moritanyanin Iklimi

Ülkenin büyük bölümünde kurak bir iklim hâkim olsa da sahil kesimlerinde iklim sert değildir. Ayrıca ülke genelinde fazlasıyla su sıkıntısı yaşandığını da belirtebiliriz.

Moritanya Ekonomisi

Moritanya Ekonomisi

Çok iyi diyemeyeceğimiz Moritanya ekonomisinin temel gelir kaynağını balıkçılık oluşturmaktadır. Bunun yanında ülkede demir ve bakır üretimi de yapılmaktadır. Verimsiz topraklara sahip bu ülkede tarımsal faaliyetler yok denecek kadar azken hayvancılık faaliyetleri yaygındır. Her Afrika ülkesinde olduğu gibi Moritanya’da kullanılan para da çok değersiz maalesef. Öyle ki 1 Moritanya Ouguiya’sı 0.027 Amerikan Dolarına eşdeğerdir.

Moritanya Yemekleri

Moritanya Yemekleri

Ülkenin güneyinde balık başlıca besin kaynağıyken, kuzeyinde kırmızı et daha yoğun şekilde tüketilmektedir. Couscous, tieboudien, maffe ve poulet ülkenin meşhur yemeklerinden birkaçıdır. Ayrıca çay, bizde olduğu gibi Moritanya’da da fazlasıyla sevilmektedir. Hatta size ikram edilen çaydan en az iki bardak içmeden kalkmak saygısızlıktır.

Moritanya’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

ibn-abbas-mosque
İbn Abbas Camii

Başkent Nuakşot’da el emeği ürünlerin satıldığı Grand Marketi ziyaret ederek sizlere yolculuğunuzu anımsatacak şeyler alabilir. Moritanya Ulusal Müzesi’nde ülkenin tarihi ve kültürel dokusu hakkında pek çok şeyi öğrenebilir ve etkileyici bir mimariye sahip olan İbn Abbas Camii’nde namaz kılabilirsiniz. Ayrıca Atlas Okyanusu kıyısında bulunan Pecheurs Plajı’nda yüzmek, sizlere okyanusta yüzme açısından farklı bir deneyim yaşatacaktır.

2 Yorum

  1. İslâm kardeşlerimizin yaşadığı beldelerden olan Moritanya’yı daha önce bu şekilde okuma fırsatım olmamıştı. Akıcı bir dil ile bizlere bu güzel beldeyi tanıttığınız için kaleminize ve emeğinize sağlık..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu