Yoldaki Mühendis – Abdullah Galip Bergusi
Bugün sizlerle bir halk kahramanının, Güney Kore’de başarılı bir mühendisken ülkesi Filistin’in özgürlüğü uğruna rahat yaşamını bırakıp cihat için Filistin’e gelen ve yaptığı başarılı operasyonlar sonucunda katil İsrail hükümeti tarafından korkaklıklarının bir göstergesi olarak tam 67 kez müebbet ve 5200 sene hapis cezasına çarptırılan Filistinli Kassam komutanı Yoldaki Mühendis lakaplı Abdullah Galip Bergusi’nin otobiyografi kitabı olan ve Ekin Yayınları’ndan çıkmış olan Yoldaki Mühendis kitabı hakkında konuşacağız.
2 kitaptan oluşan otobiyografi serisinde Bergusi ilk kitapta mahkûm edilmeden önceki hayatını, İsrail’e karşı yaptığı operasyonları, yaşadıklarını; ikinci kitapta ise mahkumiyetinden sonraki hayatını anlatmaktadır. Özgürlüğün Fecri adıyla dilimize yeni çevrilen üçüncü kitabında ise Filistinli bir kadın direnişçinin hayat hikayesini anlatmaktadır. Gelin şimdi hep beraber bu büyük komutanın hayatına, yaptıklarına kısaca göz atıp bu kahramanı tanıyalım.
Filistin’in Özgürlüğü İçin
Bergusi İsrail zulmü yüzünden Filistin’den zorunlu olarak göç ettirilen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Mühendislik eğitimini Güney Kore’de iyi bir üniversitede ileri düzeyde alan Bergusi, okulu başarılı bir şekilde bitiriyor ve çok rahat bir şekilde büyük şirketlerden herhangi birinde güzel şartlar altında iyi maaşla çalışabilecek durumdayken rahatlık yolunu değil Allah yolunda vatanı için cihat yolunu seçiyor ve bilgisayar, silahlar hakkındaki becerisini, bilgisini, tecrübesini Filistin’in özgürlüğü için kullanmak üzere Filistin’e giderek Kassam’a katılıyor.
Kassam ordusunda ‘Yoldaki Mühendis’ kod adıyla sayısız başarılı operasyon gerçekleştiren Bergusi, katil İsrail devletine büyük zararlar veriyor ve İsrail devleti tarafından bir numaralı aranan adam konumuna geliyor. Yaptığı onca operasyon haricinde aynı zamanda teknik bilgi ve tecrübelerini diğer Kassam fedailerine de aktarıyor, diğer bir deyişle yeni Yoldaki Mühendisleri yetiştiriyor.
“Sen Kimsin Baba?”
Organize ettiği onlarca hatta yüzlerce operasyon ile İsrail askerlerinin korkulu rüyası olan Yoldaki Mühendis kod adlı Abdullah Galip Bergusi, 5 Mart 2003 tarihinde o dönemde 3 yaşında olan en büyük kızı Tâlâ ile birlikte arabasında giderlerken İsrail askerleri tarafından durdurulup kızının gözleri önünde tutuklanıyor. Kitabı yazma süreci de bu şekilde başlıyor.
Hapishanede tek kişilik hücresindeyken koruyucu meleğim diye hitap ettiği küçük kızının “Sen kimsin baba?” sorusu üzerine yazdığı mektuplardan oluşan kitap hem Türkiye’de hem de diğer İslam ülkelerinde büyük ilgi görüyor. Bu cesur kahramanı tanımanız ve çevrenize, arkadaşlarınıza tanıtmanız için kitabı okumanızı tavsiye ediyor ve Yoldaki Mühendis’in şu sözleriyle yazımızı nihayete erdiriyoruz:
“Eğer direnişe silahla destek olamazsam; kalemim ve mürekkebim direniş ve mukavemet yolunda silahımdır.”