Bi' Dünya ListeTanzanya

Zanzibar Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Bilgi

Zanzibar; mutlu ve huzurlu insanların diyarı, zümrüdün yeşili, göğün mavisi ve bembeyaz kumsalların ülkesidir. Bu haberimizde Zanzibar’a dair bilmemiz gereken 10 bilgiyi sizler için derledik.

Zanzibar Tek Bir Adadan İbaret Değildir

Zanzibar Sahili

Doğu Afrika’da olan Zanzibar 1964 yılından beri dış işlerinde Tanzanya’ya bağlı, iç işlerinde ise bağımsızdır. Tanzanya’nın en büyük şehri Darüsselam’ın karşı kıyısında yer almaktadır. Zanzibar’ın tek bir ada olduğu yaygın bir yanılgıdır. Hint Okyanusu’nda bulunan bir takımadadır. Zanzibar iki büyük ada (Unguja ve Pemba) başta olmak üzere toplamda 54 adadan oluşmaktadır. Daha güneyde ise Tanzanya’nın Mafya Takımadaları’nın bir parçası olan Mafya Adası bulunmaktadır. Zanzibar’ın toplam nüfusu yaklaşık 1,5 milyondur.

Zanzibar ve Pemba Adaları’nın Tamamına Yakını Müslümanlardan Oluşmaktadır

Zanzibar ve Pemba Adalari

Zanzibar kelimesi Farsçada ‘zenci sahili’ anlamına gelen ‘zengi bar’ kelimesinden türemiştir. Şehir merkezi Stone Town’da (Taş Şehir) 50’nin üzerinde cami ve birçok dini eğitim verilen okul (medrese) yer almaktadır. Ancak adada Hindu tapınakları ve kiliseler de mevcuttur. Zanzibar Adası’nın %95’i Müslüman’dır.

Zanzibar’ın İslam’la Tanışması Emeviler Dönemine Kadar Uzanır

Zanzibar Stone Town

İslam öncesi dönemde Araplar ticaret amacıyla Doğu Afrika sahillerine gelmiş ve bazıları buralara yerleşip yerli halkla kaynaşmıştır. Bölgenin İslamiyet’le tanışması ise Emevi Halifesi Abdülmelik bin Mervan dönemine kadar uzanmaktadır. Swahili dilinde yazılan ve 1810’da bir nüshasına ulaşılan Pate Tarihi ve Lamu Tarihi’ndeki bilgilere göre Müslümanlar ilk defa, Emevi Halifesi Abdülmelik b. Mervan’ın (685-705) Doğu Afrika’da bir emirlik kurmaya niyet etmesi üzerine gelmişlerdir. Doğu Afrika’ya Müslümanların ikinci önemli göçü 957 yılında Hasan b. Ali eş-Şirâzi‘nin İran’dan oğulları ve beraberindekilerle birlikte bölgeye gelmesiyle başlamıştır.

Doğu Afrika’nın İlk Mescidi Zanzibar’dadır

Zanzibar Kizimkazi Mosque

Adanın güney kısmında yer alan Dimbani köyündeki Kizimkazi Mescidi, Doğu Afrika’daki ilk mescit olup 1107 yılında Şeyh Said bin Abi Amran tarafından Şirazlı yerleşimcilere yaptırılmış. Doğu Afrika’daki en eski mescidin çevresinde, oralara kadar cihat için gelmiş olan seyyidlerin kabirleri bulunmaktadır.

Zanzibar ile Türklerin İlişkisi 16. Yüzyıla Uzanmaktadır

Ada ile Osmanlı İmparatorluğu’nun irtibatı ise 16. yüzyıldan sonra başlamıştır. Piri Reis ve Ali Reis gibi Osmanlı denizcileri bölgede faaliyetlerde bulunmuştur. Hatta Piri Reis, Kitab-ı Bahriye isimli eserinde Zanzibar’dan da bahsetmiştir. İki ülke arasındaki ilk resmi ilişkiler ise II. Abdülhamit döneminde başlamıştır.

Ana Dil Swahili’dir

Zanzibar Swahili

Zanzibar’ın insanlığa bıraktığı en önemli izlerden biri, Swahili dilinin burada doğmuş olmasıdır. Swahili dilini yaklaşık 300 milyon Afrikalı konuşmaktadır. Ayrıca dört Afrika ülkesinin de resmi dilidir. Bu dili ilk kez adaya gelen Afrikalılar yerlilerle iletişimi sağlamak için kullanmışlardır. Swahili dili, Bantu dilleri ile Arapça’nın karışımından oluşmakta ve sahil halkının konuştuğu dil anlamına gelmektedir.

Tüm Yıl Boyunca Sıcak Bir İklime Sahiptir

Ekvator yakınlarında yer alan çoğu Doğu Afrika ülkesi gibi Zanzibar da 12 saatlik eşit gün ve gecelere sahiptir. Yağmurlu iki mevsimi, kısa ve uzun mevsimler olarak ikiye ayrılır. Uzun yağmur mevsimi mart ve mayıs ayları arasında, kısa yağmur mevsimi ise kasım ve aralık aylarında gerçekleşir.

Zanzibar’da Ev İnşaatına Önce Kapı Seçimiyle Başlanır

Zanzibar, Doğu Afrika kültürüne hakim olan kozmopolit sıcak bir noktadadır. Tarihte Arap hükümdarlara, Hintli işçilere, Portekizli tüccarlara ve Avrupalı ​​sömürgecilere ev sahipliği yapmıştır. Stone Town‘ın ana caddelerinde ve labirenti andıran ara sokaklarında dikkat çeken el oyması Zanzibar kapıları şehrin simgesi olup dünyaca ünlüdür. Nedeni ise, eskiden evlerin inşasından önce kapıdan başlanır önce kapı seçilirmiş. Kapıların üstüne bereket getirsin diye Kur’an’dan ayetler konur, etrafı denizin yükselen dalgaları gibi desenlerle zenginleştirilirmiş. Ayrıca, varlıklı ailelerin kapılarına günlük ağacı ya da hurma palmiyesi gibi figürler de eklenirmiş.

Zanzibar Baharatlarıyla Ünlüdür

Baharat Adasi

Adanın tropik iklimi ve toprağının verimliliği sayesinde çeşitli baharatların (biber, zencefil, kimyon, tarçın, vanilya) üretimi ile ada, zamanla Baharat Adası olarak anılmaya başlanmıştır. Daha da önemlisi, Zanzibar dünyanın en büyük karanfil üreticisidir.

Baharat demişken Stone Town’da yerel ürünlerin satıldığı bir pazar olan Darajani Bazaar‘a mutlaka uğrayın. Açık alanda satılan et ürünleri, çeşit çeşit baharatlar, egzotik meyveler ve daha bir çok şeyi burada bulabilirsiniz. Ancak pazarlık yapmayı sakın unutmayın.

Zanzibar Soyu Tükenme Tehlikesiyle Karşı Karşıya Olan Bazı Canlılara Ev Sahipliği Yapmaktadır

Leptailurus

Zanzibar; Kırmızı Colobus maymunu, Servalin geneti ve Zanzibar leoparına ev sahipliği yapmaktadır.

Kırmızı Colobus maymunu, Zanzibar’ın nesli tükenmekte olan diğer hayvanlarından farklı olarak, Jozani Ormanı’nda yaşamaktadır Adada kalan herhangi bir Zanzibar leoparı olup olmadığı belli değil. Ancak, uzmanlar yıllar önce nesillerinin tükendiğini belirtseler de son yıllarda ada halkı tarafından görüldüğü iddiaları Zanzibar leoparının nüfusunun hayatta kaldığına dair umutları tazelemiştir.

Unguja’da yaşayan bir başka nadir hayvan da Zanzibar Servalin genetidir. Bu kedi türü 1990’larda keşfedildi ve ilk olarak 2003’te fotoğraflandı. Servalin geneti, zoologlar tarafından keşfedilmeden önce yerel halk tarafından bir süredir bilinmekteydi. Geçtiğimiz yıllarda ise zoologlar bu türü kayıt altına aldı. Genetin, ten rengi kürk üzerinde siyah noktaları vardır. Uzun kuyrukları siyah ve açık renkli bantlarla çevrilidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu