Hakkımızda

Bi Dünya Haber Nasıl Ortaya Çıktı?

Hakkımızda

Buraya çok resmi ve genel bir “hakkımızda” yazısı yazabilirdik. Aynı şekilde misyonumuz ve vizyonumuz başlıklarını açıp, aynı resmiyet içerisinde kendimizi size tanıtabilirdik. Ama sanıyoruz ki bu bize göre değil. İhtiyaç olması halinde bunlar da elbette paylaşılabilir ama biz burada kendimizi bir kayıt altında tutmadan içimizden geldiği gibi sizlere anlatmak istedik. Çünkü samimiyetin diline inanıyoruz.

Sahiden biz kimiz?

Biz, her biri farklı bir hayat hikayesine sahip bir grubuz. Mesela aramızda mühendis de var, edebiyatçı da. Tıpkı beslenme uzmanı ve eczacı arkadaşların olduğu gibi. İyi de madem bu kadar farklıyız, bizi bir arada tutan şey nedir o halde? Buna verilecek en uygun cevap “güzelden yana tavır almak” olur herhalde. Herkesin birbirini sudan sebeplerle ayrıştırdığı bir zamanda, hatasını görerek kardeşinden ayrılmak yerine doğrusunu görüp kardeş olmayı ve birbirimize kenetlenmeyi tercih ettik. Ve bu güzel halkayı zaman geçtikçe genişlettik. Bunu da eski arkadaşlıklarla değil yeni bir çağrıyla yaptık. “Haydi arkadaşlar şöyle bir şey yapalım!” diye çıkmadı projemiz. Bir kişi başlattı ve şunu dedi insanlara: ”Benim böyle güzel bir fikrim var, kim bu ideale inanıyor ve bu yola destek vermek istiyor?” Ardından ise sosyal içerik platformumuz bu çağrıya kulak veren samimi insanlar ile büyüdü ve bugünkü halini aldı.

Derdimiz ne?

Dünyanın her köşesinde çok güzel şeyler oluyor ama bunların yeterince ön plana çıkmadığını düşünüyoruz. Hal böyle olunca sürekli kan ve vahşet içinde karamsar bir dünya tablosu zihinlerimize işliyor. Elbette bunlar var, bunu inkar etmiyoruz ama madalyonun diğer yüzünün de gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bununla birlikte dünyayı tanımak, dünyanın diğer bir ucundaki kardeşlerimizin halini öğrenmek ve güzel işleri teşvik ederek birbirimize ilham kaynağı olmak istiyoruz. İyi ve güzel olanı, örnek işler yapanları göstererek bir kıvılcım arayanlara “Sen de yapabilirsin!” diyoruz. Hatta biraz daha ileri götürüp “Sen de başkalarının kıvılcımı olabilirsin!” demek istiyoruz.

Ne Yapıyoruz?

İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca vb. dillerde yayın yapan haber kaynaklarından Müslümanlarla ilgili olumlu, güzel ve ilham verici haberleri buluyoruz. Ayrıca farklı ülkelerde yaşayan arkadaşlarımız ile irtibat kurup onlardan da yerel haberler toplamaya çalışıyoruz. Tüm bu haberleri daha sonra Türkçe’ye çevirip yayınlıyoruz. Tabi ki bu haber çevirileri mevcut haber sitelerinin anlayışından biraz farklı. Bugün her yerde görebileceğiniz o klasik aktarım dilini ve habercilik kaidelerini esas almak yerine samimi olmaya çalışıp, kendimizden bir şeyler katarak olayı sanki bir arkadaşımıza anlatıyormuşçasına yazmayı tercih ediyoruz. Bunu haberlerin girişlerinde bile kolaylıkla görmek mümkün.

Yaptığımız tek şey haberler yayınlamak değil elbette. Biraz daha aktif bir konuma geçip özgün içerik üretimleri, röportajlar ve derlemeler yapıyoruz. Bu hususta da “Ben neyi merak ediyorum?” sorusunu sorup aslında ona cevap arıyoruz denebilir. Mesela “Müslüman kardeşlerim ne yapıyor?” sorusunu sorup 5 farklı açıdan buna cevap arıyoruz. Önce o ülkede yaşayan Müslüman nüfusa, ardından İslam’ın yayılış sürecine, o ülkedeki camilere ve ülkenin çalışmalar yapmış önemli kişilerine ve son olarak da orada yaşayan Müslümanların karşılaştığı problemlere değindiğimiz ‘Dünyada İslam’ serimiz var. Bunu da kolay okunabilsin diye 5 soru-cevap şeklinde özet olarak sunuyor, detaylarını ve arka planını merak edenleri ise alt kısmında belirttiğimiz kaynak kısmına davet ediyoruz. Bu serilerimizden sadece bir tanesi. Bunun dışında ‘Allah’ın Evleri’, ‘İslamofobi ile Mücadele’, ‘Örnek İnsanlar’, ‘Güzel Projeler’, ‘İslam Şehirleri’ gibi birçok seri daha hazırladık. Bu serilerin ve seriler içindeki içeriklerin sayısı da her geçen gün çeşitlenip artıyor.

Sistem Nasıl İşliyor?

Bir yönetim ekibimiz ve çeşitli alt birimlerimiz var. Herkes yapacağı işe göre kendi birimindeki koordinatör ile iletişim halinde. Görevler veriliyor ve bitince teslim ediliyor. Bunu en pratik ve kolay halde yapmaya çalışıyoruz, odak noktamız ise aynı derdi taşıyor olmak. O sebeple farklı şehirlerde veya ülkelerde yaşıyor olmak bizler için hiç sorun değil. Kalbinde aynı heyecanı duymak ve aynı yolun yolcusu olmak bizler için yeterli. Gerisi her şeyi yakın hale getiren teknolojinin maharetine kalıyor.

Peki kazancımız ne?

Bir kişiden “Şu haberinizi okudum ve bana umut oldu.” veya “Falanca haberi gördüm ve ben de şöyle güzel bir karar aldım.” mesajını almak bizler için yeterli. Bunun yanında ekibimizin her geçen gün genişlemesi ile samimi insanlar ve güzel kalpler kazanıyoruz. Bu güzel birlikteliği tesis etmek ve proje vasıtasıyla aynı ideali taşıyan birkaç kişiyi buluşturmanın verdiği hazzı yaşamak da kazançlarımız arasında. Yine projenin insanlar için bir mektep haline geldiğini görmek, gönüllülerin birçok yönden gelişimlerine vesile olmak bizleri hayli sevindiriyor. Ama hepsinden önemlisi başımızı yastığa koyduğumuzda geride gönül hoşluğu ve Allah’ın rızasına bir adım daha yaklaşabildiğimiz düşüncesi.

Sitemize çokça gelen soruları sizler için derledik.

Sıkça Sorulan Sorular

Nereye bağlısınız?

Proje doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir siyasi veya dini yapıya bağlı değil. Projede yer alan kişilerin yakınlık duyduğu yerler olabilir, kendi aidiyetleri bulunabilir. Bunlar proje içinde gündem edilip konuşulmadığı takdirde zenginlik olarak gördüğümüz bir durum.

Yaptığınız çalışmalardan para kazanıyor musunuz? Ya da giderlerinizi nasıl karşılıyorsunuz?

Sitemize ticari amaçlarla reklam kabul etmiyoruz. Projeyi finanse etmek için herhangi bir sponsorluk da almıyoruz,. Dolayısıyla ticari bir amaç güderek hareket etmiyoruz. Uzun bir süreg iderlerimizi ise kendi gayretlerimiz ile veya “Sağ elin verdiğini sol el bilmesin.” düsturuyla bize yardım ulaştıran kişilerin verdiği maddi destekler ile karşıladık. Ancak proje büyüdükçe sürdürülebilirliği sağlamak ve gönüllülerimize burslar verebilmek için Bi Dünya Store isimli markayı kurduk. İnsanlara faydalı olabilecek ve kendi amacımıza destek olacak tarzda Ramazan Ajandası gibi özgün ürünler üretip insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Satın alınan ürünlerin bir kısmı ile hayır faaliyetleri yaparken bir kısmı ile de projenin ihtiyaçlarını karşılıyor, aksamadan devam edebilmesi ve gelişmesi için gerekli adımlar atmaya çalışıyoruz

Size destek olmak istiyorum. Ne yapabilirim?

Aslında destek kelimesi çok geniş bir anlamı ihtiva ediyor. Bunu biraz açmakta fayda var. Gelin birlikte neler yapabiliriz bakalım:

  • Herhangi bir yabancı diliniz var ve araştırma/çeviri vb. konularda yardımcı olmak istiyorsanız ilgili dil ekiplerimize dahil olabilirsiniz.
  • Yazılım ve tasarım alanlarında bilgi ve beceri sahibiyseniz teknik ekibimize katılabilirsiniz.
  • Herhangi bir yabancı dil becerim yok ama bir konuyu çok güzel bir şekilde anlatabilirim ya da yeni şeyler üretebilirim derseniz tematik içerikler ürettiğimiz ekibimize katılabilirsiniz.
  • Sosyal medyada aktifim ve iyi bir kullanıcıyım derseniz sosyal medya ekibimize dahil olabilirsiniz.
  • Ben bu projeyi gerçekten çok beğendim ve her ne gerekiyorsa onu yapmak istiyorum derseniz haber editörlüğü ekibimize katılabilirsiniz.
  • Bir ekibe dahil olacak kadar vaktim yok. Yoğun biriyim ama yine de destek olmak istiyorum derseniz ise duyuru ekibimize dahil olabilirsiniz.
  • Sosyal medya hesaplarından güzel haberleri duyurabilirsiniz. Ya da duyurmasının faydalı olacağı tanıdıklarınız varsa onlardan rica edebilirsiniz.
  • Bu güzel haberleri yaygınlaştırmak için bulunduğunuz mekanlarda (yurt, dernek, okul vb.) güzel haberler panosu oluşturabilirsiniz.
  • Bu projenin daha fazla büyümesi için şöyle bir maddi destekte bulunmak istiyorum derseniz de yine bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hakkımızda daha fazla bilgiye ulaşmak, her türlü soru ve önerilerinizi bize iletmek isterseniz “İletişim” bölümümüzden bizlere ulaşabilirsiniz.

Başa dön tuşu