5 Soruda Avusturya’da İslam
Dünyada İslam serisinin bu yazısında Viyana şehri ile akıllarda yer edinen Avusturya’yı ele alıyoruz. Yazımızda ‘Avusturya’ya İslam nasıl ulaştı?, Orada hangi camiler ve hangi önemli şahsiyetler var?, Avusturya’da Müslümanların yaşadığı problemler nelerdir?’ gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Avusturya’daki Müslüman nüfusu ne kadardır?
2016 yılında yapılmış bir çalışmaya göre Avusturya 700.000’i Müslüman olmak üzere 8,9 milyon bir nüfusa sahiptir. Bu 700 bin Müslüman’ın çoğunluğunu Türk ve Boşnak kökenli vatandaşlar oluşturmaktadır. Az sayıda Makedonya, Arap ve İran kökenli de mevcuttur. Avusturya halkının bu kadar çeşitli ülkelerden gelen kişilerden oluşmasının sebebi, Avusturya devleti tarafından 1970’li yıllarda ülkeye misafir işçilerin alınmasıydı.
Avusturya’ya İslam ne zaman ve nasıl ulaştı?
Avusturya’nın coğrafi bölgesinde X. yüzyıldan beri az sayıda Müslümanlar bulunmaktaydı. Bu Müslümanlar İdil Ön Bulgarlarıydı ve Macaristan toprakları ilhak edildiğinde Avusturya topraklarına ayak basmışlardı. Her iki Viyana Kuşatmasının ve Bosna Hersek’in işgalinin ardından halkın İslam’a karşı ilgisi ve oryantalistlerin akademik çalışmaları artmıştı. Nitekim o topraklarda Müslümanların sayısı 600 bini aşkındı. Ancak asıl karşılaşma 1900’lü yıllarda Boşnak öğrencilerin Viyana’daki üniversitede okumaya gelmeleriyle ve 1960’ta işçilerin alınmasıyla gerçekleşmiştir. Öyle ki, Avusturya devleti 1912 yılında İslam-kanununu çıkarmıştır, 1979 yılında ise ilk defa dini müessese kurarak İslam’ı Avusturya’ya ait dini topluluk olarak tanımıştır.
Avusturya’nın en meşhur camileri nelerdir?
Avusturya’nın en meşhur camii, başkenti olan Viyana’da bulunmaktadır. İslami Merkez Viyana olarak adlandırılan cami, minareye sahip olan tek ve ilk cami olduğu için Türk kökenli vatandaşlar ona ‘minareli camii’ olarak hitap ederler. İslami Merkez Viyana dışında hem başkentte hem farklı eyaletlerde derneklerin kurmuş olduğu birçok cami bulunmaktadır. Camilerin ve derneklerin tamamı, 1979 yılında resmiyet kazanan dini topluluk İGGÖ’ye yani devlet kurumuna bağlıdır.
Avusturya’da İslam adına çalışmalar yapan en önemli şahsiyetler kimlerdir?
İslam adına çalışma yapan hem önemli şahsiyetler hem de önemli kurumlar mevcuttur. İGGÖ (İslam dini topluluğu Avusturya) tüm cami ve dernekleri kapsayan faydalı çalışmalarda bulunmaktadır. Aynı zamanda İslam Dini Enstitüsü’nde yani (İRPA)’da üniversiteye ve devlet kurumuna bağlı olarak İslam dini ve pedagoji eğitimi verilmektedir.
Ülkede önemli çalışmalarda bulunan şahsiyetlerin bazıları Ümit Vural, Ramazan Demir ve Nadim Mazarweh’dir. Akademik alanda çalışmalar yapan Farid Hafez, Amena Shakir ve Galib Stanfel kayda değer şahsiyetlerdir.
Avusturya’da Müslümanların sıkıntıları nelerdir? Çözüm için yapılan çalışmalar var mı?
Müslümanların en çok yaşadığı sorunlardan biri, gündelik hayatta islamofobi ve ırkçılık ile karşılaşmalardır. 2015 yılında göçmenlerin gelmesiyle siyasi karışıklık, ırkçılık ve nefret artmaktadır. Başörtülü Müslümanlar görünürde en belirgin grup oldukları için en fazla hakaretlere maruz kalmaktadırlar.
İslamofobi ile ilişkilendirilen davranışlar, suçlar ve gündelik hayatta karşılaşılan hakaretler Dokustelle Wien tarafından kaydedilmekte ve istatistikler çıkarılmaktadır. Farid Hafez gibi akademisyenler siyaset alanında islamofobi ile mücadele etmektedir.
Kaynaklar
- Dokustelle, dokustelle.at
- Statista, de.statista.com/statistik/daten/studie/312152/umfrage/anzahl-der-muslime-in-oesterreich/#professional%20derislam.at
- Institut Islamische Religion, kphvie.ac.at/institute/institut-islamische-religion.html