Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Islam i hele verdenZambia

5 spørgsmål om Islam i Zambia

I det sydlige halvkugle, hvor vejret kan være iskoldt i den nordlige halvkugle, tiltrækker landet Zambia turister med sin frodige natur, rige safari-muligheder og Victoria Falls, der strømmer ind i Zambezi-floden. Hvordan er tilstanden for islam og muslimer i Zambia? Lad os besvare det i fem spørgsmål. God læselyst!

Hvor mange muslimer er der i Zambia?

Viktorya Selaleleri

Den muslimske befolkning i Zambia, hvis officielle religion er kristendom, anslås at være meget højere end de 59.000, som officielle kilder angiver, da den seneste folketælling blev foretaget i 2014, og optællingerne ikke er pålidelige nok. Mens dette tal ikke engang svarer til én procent, hævder muslimerne, at deres befolkningsandel er mellem 3 og 5 procent. Ud over de indfødte muslimer består en betydelig del af det muslimske samfund af indere og pakistanere samt folk fra Mellemøsten og andre afrikanske lande.

Hvornår og hvordan kom Islam til Zambia?

Jaame Masjid Lusaka

Islam kom for alvor til Zambia i det 14. århundrede gennem de emirater, som arabiske købmænd etablerede langs den østafrikanske kyst. De købmænd, der slog sig ned i nabolandene Malawi, Tanzania og Mozambique, forlod med tiden disse lande og kom til Zambia, og den egentlige muslimske migration til landet, som blev introduceret til islam, startede i kolonitiden. Langt størstedelen af de indiske arbejdere, som briterne bragte til det, der dengang hed Nordrhodesia, var muslimer.

Hvilke berømte moskeer findes der i Zambia?

HIndu Tapinagi ve Omar Cami yanyana

I et land, hvor antallet af moskeer stiger hvert år, tiltrækker moskeernes renlighed og vedligeholdelse sig opmærksomhed. Moskeerne, som er et eksempel for hele Ummah med deres rene håndklæder, sæber og velduftende tæpper i vaskerummene, er fyldt med menigheder, som elsker og støtter hinanden både under tidebønnerne og fredagsbønnerne. Nogle moskeer har madrasaer og islamiske grund- og gymnasieskoler. I nogle moskeer er det tilladt at kalde til bøn, men i de fleste moskeer bliver der kaldt til bøn inde i moskeen. Jaame Masjid i hovedstaden Lusaka er den største moské i byen. Chipata Central Mosque, der ligger i Chipata-provinsen, nabolandet til det muslimske land Malawi, tiltrækker sig opmærksomhed med sin anderledes arkitektur.

Hvem er de fremtrædende personer, der udfører vigtige arbejde i Zambia inden for islam?

IERA teblig calismalari

I Zambia, som er et kristent land, er der kun få islamiske aktiviteter sammenlignet med de fleste andre lande. Da regeringen ikke byder store arrangementer og møder velkommen, forsøger muslimerne mest at præsentere sig selv og gøre deres stemme hørt i velgørenhedsarbejde og nogle aktiviteter under navnet interreligiøs dialog. IERA, en international forkynderorganisation, er aktiv i næsten alle byer, især i hovedstaden Lusaka, og gør en stor indsats for at invitere folk til islam. Organisationen oplyser, at antallet af zambiere, der konverterer til islam, stiger dag for dag. Muslim Sisters United International er en lille, men effektiv organisation af muslimske kvinder.

Selvom der mest er muslimer af indisk oprindelse i landet, er indflydelsen fra imamer og undervisere, der er opvokset blandt lokalbefolkningen større. Sheikh Siddiq Kaputula fra Bulangillio Islamic Centre i Kitwe er en af de mest respekterede lærde fra samfundet. Mens det i Zambia er meget almindeligt, at kristne præster prædiker på offentlige steder, især i busser, var det utænkeligt for en muslim at gøre det samme.

Men Sheikh Siddiq Kaputula var den første muslim, der prædikede islam for passagerer i en bus. Selvfølgelig blev han først mødt med negative reaktioner fra præsterne og offentligheden, men takket være hans smukke stil og oprigtighed erobrede han hjerterne og vandt selv præsternes respekt. Du kan finde smukke videoer af sheiken på de sociale medier. Sheikh Taha Chiwala, som døde i januar sidste år, vejledte mange muslimer i Makeni-regionen, hvor der for det meste bor lokale muslimer, og forklarede islam. Overalt i landet hører vi ofte, at imamerne er elsket af befolkningen, og at de er meget interesserede i deres menigheders problemer.

Hvilke problemer har muslimerne i Zambia?

Det zambiske folk er ekstremt tolerant over for muslimer. Den rige og aktive muslimske befolkning er kendt for sin generøsitet og velgørenhed. Zambiske muslimer, som er langt fra det verdensomspændende islamofobiproblem, er i stand til at opdrage bevidste muslimske unge ved at etablere grundskoler og gymnasier, der tilbyder islamisk uddannelse. Takket være omhyggeligt kontrollerede halal-certifikater stiger antallet af restauranter, der tilbyder halal-mad og halal-certificerede markedsprodukter dag for dag.

Naturligvis har det muslimske samfund i mange år gjort en tålmodig indsats for at bygge islamiske skoler, madrasaer og moskeer i landet. Derfor undgår de storstilede aktiviteter og lever forsigtigt af frygt for mulige restriktioner og tab af eksisterende rettigheder.

Musluman hanimlarin dersligi
5 spørgsmål om Islam i Zambia 1

Af hensyn til retssikkerheden accepteres fotos med tørklæder ikke i officielle sammenhænge. (På samme måde afvises parykker, hatte og andet tilbehør også).

Mens der i områder med muslimsk flertal er fuld frihed til at klæde sig og dyrke sin religion, rapporteres det også, at der afhængigt af region, skoler og enkeltpersoner er vanskeligheder med at opfylde religiøse praksisser som tørklæde og bøn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button