HaberlerCamiHırvatistan

Hırvatistan’ın Göz Bebeği: Rijeka Camii

Ülkemizde birçok cami bulunmakta fakat bu olanakların her ülkede aynı olduğu söylenemez. İşte o ülkelerden biri de Hırvatistan. Uzun yıllar camisi bulunmayan Avrupa kentine yıllar sonra bir şaheser yapıldı ve Avrupa’nın en görkemli camisi olarak anılıyor.

Rijeka Camii görenlerin gözlerini kamaştırıyor.

Hırvatistan’ın Genel Yapısı

Hırvatistan doğal güzelliği ile görenleri mest ediyor. Rijeka bu ülkenin en büyük kentlerinden biri. Buraya gittiğiniz vakit kendinizi gerçek bir turist gibi hissedebilirsiniz. Kent, Adriyatik Denizi girişinde yer alan Kravner Körfezi’nde bulunuyor. Maviye açılan kapısının yanı sıra yeşillerle bezenmiş güzellikleri de var. Kentteki nüfusun geneli Hırvat ve çok az müslüman var. İslam’ın yayılmayı beklediği kentlerden biri denebilir.

Rijeka Camii’nin Yapılış Serüveni

Camii, öncelikle Hırvat heykeltraş Dušan Džamonja tarafından maket halini almış. Osmanlı mimarisinden ve eşsiz Akdeniz kıyılarından yararlanılarak tasarlandığı düşünülüyor. Fakat heykeltraşın 2009 yılında vefatı sebebiyle tamamlanamayan Rijeka Camii’nin sesine Darko Vlahović ve Branko Vučinović adlı mimarlar kulak vermişler. Hırvatistan’daki müslümanların ihtiyaç duyduğu ve Hırvat heykeltraşın da hayal ettiği bu camiyi yapmak için uğraşmışlar.
Ve bu uğraşlar sonucu 4 Mayıs 2013 tarihinde Hırvatistan halkı büyüleyici Rijeka Camii’ne kavuşmuş.

Kapıları müslümanlara açılan bu camii görenleri mest ediyor ve camiye ayak basanlar tekrar ne zaman geleceklerini düşünmeye başlıyor. Oldukça ilginç bir yapıya sahip olan Rijeka Camii’nin en ilginç özelliği ise bir mimar tarafından değil heykeltraş tarafından tasarlanmış olması. Heykeltraş kendi soyut heykellerinin yansıması olarak tasarlamış olabileceği bu camiiyi oldukça ilginç ve dikkat çekici bir yapıyla birleştirmiş. Göğe uzanan sarmal yapıdaki minaresi insanların benzerini daha önce hiç görmediği bir türden. Kubbesi ise ayrı olarak dikkat çekiyor. Geometrik şekillerle oldukça başarılı bir şekilde oynanmış ve beş parça halinde görünen fakat bir bütün olan kubbe elde edilmiş. Caminin içi ise sade dizaynı ile kendine hayran bırakıyor ve manevi olarak insanı rahatlatıyor.

Rijeka Camiinin Yapilis Seruveni

Rijeka Camii’nin bir diğer özelliğine değinmeden geçemeyeceğiz ki bu özellik Müslümanların uzun yıllar özlem duyduğu bir camii olması. Müslümanlar çok uzun yıllar kente camii yapılması talebinde bulunmuşlar fakat bir camii yapılmamış. Ta ki Rijeka Camii tasarlanana kadar. Anlayacağınız Rijeka Camii oradaki müslümanların özlemle beklediği ve kavuştuğu bir sevgili niteliği taşıyor. Onlar için göz bebeği ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri için de bir şaheser.

Eminiz ki gerçekte, fotoğraflarda olduğundan çok daha güzeldir. Bir gün Hırvatistan’a yolunuz düşerse uğramadan geçmeyin deriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu