Röportaj

Adanmış Bir Hareket: Bir Ümmet Projesi

Esselamu aleykum. Geçtiğimiz günlerde yeni bir projeyle gündeme gelen “Bir Ümmet Projesi” ile sizler için röportaj düzenledik. Röportajımız hayırlara vesile olsun inşaAllah.

Öncelikle Bir Ümmet Projesi Nedir?

Aleykümselam ve rahmetullah. Bir Ümmet Projesi, davasına dertli hanım kardeşlerimizin yönettiği ilim topluluklarını bir araya getirerek oluşturduğu bir ümmet meclisidir. Bulunduğumuz çağda sosyal medyanın hakimiyeti ve etkisi inkar edilemeyecek boyutta. Bizler de pek çok çalışmamızı buralardan yürütüyoruz. Herkes Allah’ın kendine sunduğu imkanlar dahilinde bir şeyler yapmaya çalışıyor. Biz özelden de irtibat kurarak birbirimizi hep destekliyor, birbirimizin faaliyetlerinde yer alıyorduk. Ancak ümmet olmak birlik olmak demek. Evet, ayrı ayrı bir sürü iş üretmeliyiz ama bu birlikteliğimizi zedelememeli idi. Bugün bu birliğe her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu düşünüp kendi çağımızda bir adım attık. Kendi içimizde yapacağımız büyük işleri birlik olup yaparak daha fazla kitleye ulaştık. Bir olduk, birlik olduk, Rabbimiz de bereket verdi, elhamdülillah.

Proje Nasıl Ortaya Çıktı?

Bir Ümmet Projesi’nin ilk çalışması “Namaz Seferberliği” idi. Bu ümmeti bir yerden tutup bir etmek gerekiyordu. Biz de imandan sonraki hakikate sarıldık. Namaz ile yola koyulduk. Bu işi önce küçük çapta yapacaktık. Sonra bir olsak, o da katılsa, birlik olsak, şöyle ümmetçe dursak, birlikte bir duruş göstersek derken Rabbim bize bizim umduğumuzdan daha fazlasını verdi ve bu topluluk kurulmuş oldu. Kuruldu ve sanki hep varmış gibi bir kardeşlik ve samimiyet ile yol aldı elhamdülillah. Rabbim şeytanın fitnelerinden bizleri korusun.

Projenin Ortaya Cikisi
Adanmış Bir Hareket: Bir Ümmet Projesi 1

Bir de her projemizin sonunda bir proje raporu hazırlayıp, tüm süreci ve sonucu bir belge ile ulaşabildiğimiz hocalarımıza gönderiyoruz. Genelde onlara soru sorulur, sıkıntılar iletilir. İstedik ki, onca mailin içinde bizden bir mail alınca ümitlerine su serpelim, dualarını alalım, motivasyon olsun. Elhamdülillah bu da bereket oldu zannediyoruz bizlere. Hocalarımızın duası ve gölgesi de bizi heyecanlandırdı.

Bir Ümmet Projesi Kimlere Hitap Etmektedir?

Ümmete, ümmetten olan herkese. Aslında burası mühim. Mesela Namaz Seferberliği, kendi akraba çevremize de yapmak istediğimiz bir şeydi, sosyal medyada da yapmak istiyorduk. Öyle bir güzellik oldu ki, her şey birleşti. Evlilik Okulu projesinde 50 küsur grup açıldı ve 5000 küsür kişi katıldı. Biz özelden mesaj atsak bu kadar ulaşamazdık sanıyorum. O nedenle, “Ben Müslümanım” diyen herkese hitap ediyoruz. Çünkü bir Ümmet projesiyiz.

Projenin İlk Aşaması Olan İnfak Ahlakı Projesi İle Neleri Amaçlamaktasınız?

Biz Müslümanlar için infak bambaşka bir önem arz ediyor. Türkler olarak da cidden bu esasa çok düşkün insanlarız elhamdülillah. Ancak bazen pusula şaşıyor. Yakın tarihte çok net olarak İslami kimliğimize karşı bir saldırı oldu. Nitekim başarılı olunan alanlar da oldu. Bu konu açısından bakılırsa, kim kime ne vereceğini, vermesi gerektiğini bilmiyor. Zekat her yıl bir sorun olarak gündeme geliyor, kimse öğrenmek istemiyor. Birine hesaplatıp vereyim, üzerimden düşsün, diye düşünüyor. Sadaka, fitre hep böyle. Oysa bir Müslüman nasıl bilmez?

Son zamanlarda yine sosyal medya üzerinden infak projeleri çoğaldı ve rağbet gördü. Biz de bir işe niyet ettik. Ancak öncesinde “İnfak nedir, ahlakı nedir, kime ne için verilir?” bunları anlatalım ki, öylesine yapmayalım istedik. Bu tam da Bir Ümmet Projesi’ne göre bir iş oldu çok şükür. Ramazan cömertlik ayıdır ve daha hassas olduğumuz bu zamanda bu işin ahlakını öğrenir ya da hatırlatır isek daha isabetli bir iş yapmış oluruz diye düşündük.

Bu minvalde şu 2 haftada, zekat, sadaka, fitre gibi infak odaklı ibadetlerimizin şartlarını ve ahlakını öğreneceğiz inşaAllah.

Projenin Sonraki Aşamalarında Bizleri Neler Bekliyor?

İkinci aşamada ise bir “İnfak Seferberliği” olacak İnşaAllah. Detayları sürpriz olmakla birlikte hafızlık yapan yetim çocukların harçlıklarını karşılamak gibi bir niyetimiz var. Bir araya gelmiş bu güzel topluluğun bir sadakası olsun, birliğimizin bir şükrü, edası olsun istedik. İnşaAllah buna teşvik edeceğiz ama elbet zorunlu olmayacak.

Yardımın Gideceği Öğrencilerden Bahseder Misiniz?

Öğrencilerimiz Muallim Vakfı‘nda hafızlık yapıyor ve pek çoğu yetim çocuklar. Ancak çok fazla detay veremiyoruz. Çünkü özel durumları var. Sıkıntılı bölgelerden toplanmış bu çocuklara dair her bilgi onların yakınlarını da tehdit ediyor. Doğu Türkistan ağırlıklı bu çocuklarımızı ve yakınlarını korumak adına fotoğraf ve detaylı bilgi sunamıyoruz. Biz bu projeyi Doğu Türkistan’a küçük bir vefa projesi olarak düşündük. Adını anıp anıp bir şey yapamamak ağır geliyordu. Biz de yetimlerine sahip çıkmak istedik. Küçük de olsa…

Bir Ümmet Projesi’nin Geleceğe Yönelik Hedefleri Nelerdir?

Biz biraz daha ihtiyaç ağırlıklı çalışıyoruz. Günümüz meseleleri ve ümmetin toplu sıkıntılarına odaklanmaya çalışıyoruz. O nedenle bu son çalışmamız değil. Allah izin verdiği sürece üretme niyetimiz var. Ancak bir sonraki proje var mı, nedir derseniz cevap veremeyiz. Önce işimizi halledip sonra diğer hayallere dalma niyetindeyiz. Gayemiz ümmetimize faydamız olsun, belli konuları sınırlı süreler içinde kitlelere aktarıp en azından farkındalık oluşturalım. Tevfik bizden, zafer Allah’tan.

Bir Ummet Projesinin Gelecege Yonelik Hedefleri
Adanmış Bir Hareket: Bir Ümmet Projesi 2

Bizi Dinleyen İnsanlara Ne Söylemek İstersiniz?

Eğer bir hanım topluluğunuz var ise bize dahil olabilirsiniz. Çünkü “Bir Ümmet Projesi” 5 gruptan oluşup sabit kalan bir topluluk değil. Her proje öncesinde gruplara davet mesajı gönderiyoruz hesabımızdan. Bir projeye dahil olan bir grup, diğerinde olmayabiliyor. Amacımız insan toplamak değil, birlikte bir duruş ile ümmet meselelerine yanıt olabilmek. O nedenle bu kapı hep açık.

Kişisel olarak da profilimizi takip edebilirsiniz. Projelere katılabilirsiniz. Duyurmaya yardımcı olabilirsiniz. Şunu ifade etmek istiyorum. Bizim bu işlerden maddi olarak hiçbir beklenti ve aldığımız karşılık yoktur. Allah katında makbul bir iş olma duasındayız, bu da bize yeter biiznillah. O nedenle imtihanı bol bu dünyada biz ümmet için ufak bir adım attık. Allah razı olsun, sizler de destek oldunuz.

Rabbim bizlere vaad edilen günleri göremesek bile, o umut ile çalışabilmeyi nasip etsin. Son nefesimizde de bu iman, bu gaye ve heyecan ile ölelim İnşaAllah.

“İnfak Projesine katılımlar devam etmekte, gerekli bilgilere Bir Ümmet Projesi Instagram sayfasından ulaşabilirsiniz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu