HaberlerDavet-TebliğKültür-Sanat

Çizgi Romanlarla Müslümanca Bir Anlatı Ortaya Koymak : Huda Fahmy

Yakın zamana kadar medyada Müslümanların kendi hayat hikayelerini rahatça dile getirebildiklerine rastlamak oldukça zordu. Bu durum bazılarımızın canına tak etmiş olmalı ki, Amerikalı çizer Huda Fahmy sitemini şöyle ifade etti:

“Biz mikrofonu elimize alıp kendi hikayelerimizi anlatmazsak, başka biri anlatacak.”

Huda Fahmy, tesettürlü bir hayatın nasıl olduğunu çizgi romanlar aracılığıyla resmeden Müslüman bir çizer. Onun yaşamına renk veren bu anlar, aslında sayısızca tesettürlü genç kızın kendi hayatlarından kesitler bulabilecekleri türden. Facebook’ta hikayeler yayımlayarak başlanan süreç daha sonra çizgi romana dönüşmüş. Böylece izleyiciyi hem eğlendirmek hem de eğitmek aynı anda mümkün hale gelmiş. Bu işin önemini bakın Huda nasıl anlatıyor:

“Kendi hikâyelerini anlatan daha çok Müslümana ihtiyacımız var. Bu yüzden çok çalışmaya hazır olun. Eğer sizin için yeni bir alansa ama çokça tutkulu olduğunuz bir şeyse, korkunuzun sizi o ilk adımı atmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Her şey, o ilk adımı atmakla ilgili. Sonra ikinciyi, sonra üçüncüyü atıyorsunuz ve birden kendinizi koşarken buluyorsunuz. Biz mikrofonu alıp kendi hikayemizi anlatmazsak başkası anlatacak. Ve bahse girerim asla neyi nasıl anlatacaklarını bilemeyecekler.”

huda fahmy cocuklarla 1024x648 1

Huda Fahmy: Taviz vermeden Müslüman olun!

Sadece Müslümanlar için çizgi roman yapmadığını belirten Huda, hedef kitlesinin aynı zamanda bu konuya ilgili olan gayrimüslimler de olduğunu ifade ediyor. Huda’nın başarısının sırrı ise çizimlerine, farklılıklara rağmen insanların bir arada olabilmelerini güzel bir şekilde yansıtması.

Öte yandan Huda, başta Müslüman kadınlar olmak üzere tüm insanlara kimliklerini oluşturan parçalar arasında seçim yapmak zorunda olmadıklarını şu şekilde açıklıyor:

“Benim kimliğim bu: Ben Müslümanım, Amerikalıyım, tesettürlüyüm. Genç Müslüman kadınlara seçim yapmak zorunda olmadıklarını söylemek isterdim. İslam bir rehberdir, Kuran bizim rehberimizdir. Taviz vermeden Müslüman olun. Kendinizi sevin ve nihayetinde unutmayın ki bu dünyaya Allah’a kulluk etmek için geldiniz, başkasına değil.”

huda fahmy kitabi 1 1024x773 1

Ayrıca, çoğu durumda barışçıl bir mizah insanlara daha iyi bir zihinsel sağlık sunabilir. Bu yüzden çizgi romanlar ve karikatürlerdeki mizah, insanların yaralarına parmak bastığında onları tedavi edici bir ilaç görevi görebiliyor. Huda Fahmy de mizahın iyileştirici gücüne inanmış olanlardan.

“Bazen, insanlara ön yargılarıyla çelişen bir mesajı dinlemelerini sağlamanın en iyi yolu onları güldürmektir. Bence Müslümanlar arasında çizgi romanlarımın yankı uyandırma sebebi de bu.”

Huda, çizgi romanlar aracılığıyla günlük yaşamda Müslüman kadınların karşılaştığı evrensel sorunlara mizahi bir dokunuş katarak onları ilgi çekici ve hoş bir şekilde ele almaya gayret ediyor. Bizim de Huda gibi, kendi yöntemimizi bulma vaktimiz geldi. Komedi, sanat veya başka bir yolla ama en önemlisi kendi yönteminizle ayağa kalkıp kendi hikayemizi paylaşmaktan korkmamalıyız. Huda’nın basitçe ifade ettiği gibi: “Biz o mikrofonu alıp hikayelerimizi anlatmazsak, bizim yerimize başkası anlatacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu