Kültür-SanatHaberlerJaponya

Japon Müslüman Hattat: Fuat Koichi Honda

İnsanoğlu hikayelerle yaşar, yaşadıkça hikayeler oluşur. İnsanı diğer varlıklardan ayıran da budur; içimizdeki devinimleri bu dünyaya sunma yetisi. Bu şekilde anlamlanan hayatlar biricik olarak varlıklarını hep sürdürürler. Öyle ki, iyilerin hikayesi kaybolmaz. Bu haberimize konuk olan Hattat Fuat Koichi Honda ise hikayesini hat sanatı ile dünyaya sunuyor.

Arap hat sanatını “sessiz müzik” olarak tanımlayan 1946- Tokyo doğumlu Fuat Koichi Honda dünyaca tanınmış en iyi hattatlardan biri. 1973 yılında Tokyo-Yabancı Diller Üniversitesi Arapça bölümünden mezun oldu. Suudi Arabistan’da 5 yıl tercüman olarak çalıştı. Zamanla Arap hattatların eserleriyle ilgilenmeye başlayan Honda, bu sanatı öğrenmek istedi ve iş seyahatleri kapsamında Lübnan, Yemen, Libya’ya giderek bu ülkelerin haritalarını çizdi. Bu beş yıl boyunca yerel hattatlarla Arap hat sanatını çalıştı. Aynı zamanda 2000 yılında hocası Türk hattat Hasan Çelebi’den de icazetname aldı.

Fuat Koichi Honda -Geleneksel Sanat Okulunda Arapça Hat Kursu
Fuat Koichi Honda -Geleneksel Sanat Okulunda Arapça Hat Kursu

Honda’nın yolculuğu elbette İslamiyet’e de çıktı. Memleketine döndüğünde İslam’ı, kaynaklardan incelemeye devam eden Honda, nihayetinde Müslüman oldu.

“Bu dinin özünü daha iyi anlamak ve Allah’ı daha iyi hissetmek için İslam dinini seçtim.” ifadeleriyle İslam’la müşerref oluşunu dile getirdi.

Honda’nın Yolculuğu

Koichi Honda’nın birbirinden göz alıcı eserleri Arap hat sanatında üstün bir meziyete sahip olduğunun birer göstergesi. Honda, Kur’an-ı Kerim ve Arap diline olan ilgisini şu şekilde ifade etmekte: “Kur’an’ı Arapça okuduğumuzda içinde derin anlamlar bulunan birçok kelime buluyoruz ve sanatımı bu kelimelerin anlamlarını göstermek için bir araç olarak görüyorum. Onlarda ritimler ve ahenk kalıpları bulmaya çalışıyorum.”

Example-of-Diwani-Script.-Courtesy-of-Koichi-Honda-min
Fuat Koichi Honda -Example of Diwani-Script. Courtesy of Koichi Honda

Mavi Çöl, Kırmızı Çöl, Namaz Piramidi, Nuh’un Gemisi gibi eserleri, uyumlu renklerle ritimler içerisinde dalga dalga Kur’an-ı Kerim ayetlerini ön plana çıkarıyor ve o ahengi ruhumuza hissettiriyor.

Honda bu durumu şu şekilde ifade ediyor: “Aklımı hep meşgul eden soru, bu dünyada bulunma sebebim ve hayattaki amacım idi. Hep bu sorunun cevabını bulmaya çalıştım, 20’li yaşlarımda çok düşündüm. Cevabını alamadım ancak şimdi hat sanatıyla cevabıma ulaşma şansım olduğunu görüyorum. Aklımda dünyaya iletmeyi çok istediğim birçok fikir var ve yaşadığım sürece bu hedefe ulaşmak için çabalayacağım.”

Abu Dhabi Kitap Fuarı

Bu yılda ise Mayıs ayında düzenlenmiş olan Abu Dhabi Kitap fuarında yeni eseri  “Nur Ala Nur”  baskısını piyasaya sürdü. Honda, fuarda etkinlikler düzenleyerek de ziyaretçilerini mest etti. Nur Ala Nur, Honda’nın eserlerinden oluşan bir koleksiyonun sergilendiği Malezya İslami Sanatları Müzesi ile iş birliği içinde yayınlandı.

Fuad-Kouichi-Honda

Malezya İslam Eserleri Müzesi müdürü Seyyid Muhammed Al-Buhari: “Japon hattat Fuat Honda’nın eserinin onuruna iki dilli bir eser sunmaktan ve bunun iş birliği içerisinde yapılmasından gurur duyuyoruz. Bu iş birliği ile İslam hat sanatının küresel görünümünün güçlendirilmesine katkıda bulunacağımızı umuyoruz. Honda’nın eserleri, tüm dünyaya hat sanatının mesajını taşımakta.” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Abu Dhabi Arap Dili Merkezi Başkanı Ali İbn Tamim ise: “Japon ve Arap kültürü, ortak değerleri, estetik anlayışı, sanatsal faaliyetleri paylaşıyor. Bunlarda bu iki medeniyeti birleştiren bir köprü.” ifadelerini kullandı. Nur Ala Nur baskısını yayınlamaktan gurur duyduklarını, bu kitabın yayınlanmasının Arap dilinin uluslararası arenada tanıtılmasına büyük bir katkı sağladığını dile getirdi.

“Hem Japonca hem Arapça dilinde hat sanatı bir ifade aracı olarak kullanılıyor. Mevcut tarzları yeniden keşfetmelerine ve oluşturdukları eserleri yeni metotlarla yorumlamalarına büyük olanak sunuyor. Bu sanat, yüzyıllarca geliştirilen ve nesiller boyunca aktarılan asırlık geleneklere dayanıyor.” diye ekledi.

 Honda, Kur’an-ı Kerim ayetlerinin verdiği derin anlamlar eşliğinde hat sanatının bir kâşifi. Bu yolculukta keşfettiklerini en güzel haliyle sunarak bizleri de mest ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu