JaponyaHaberler

Japonya’da Bir İslam Alimi için Özel Dizayn Edilen Ev

Hepimiz zaman zaman geleceğe dair hayaller kurarız. Bir bakıma gerçek dünyadan kaçıp kendisine sığındığımız ideal dünyalardır bu hayaller. Orada kendimizi daha mutlu ve huzurlu hissederiz. Peki hayallerimiz neler üzerinedir diye sorsak herhalde ilk akla gelenlerden biri “evlerimiz” olur. Bir gün içinde yaşamak bana da nasip olsa dediğimiz o hayali evler. Sanırım ben de bu hayalleri sıkça kuran biriyim. İşin ilginci ise hayalini kurduğum o evin bir benzerini internette gerçeğe dönüşmüş halde karşıma çıkması. Hem de binlerce kilometre uzakta, Japonya’nın Osaka şehrinde. Bir alim için özel olarak tasarlanan bu evi gelin hep birlikte görelim.

Ev, Kazuya Morita Architecture Studio tarafından dizayn edilmiş. Fotoğraflar ise Shinichi Watanabe, Ichiro Sugioka’ya ait.

Mimari Plan

Mimari Plan

Evin planı şekilde görüldüğü gibi. Geniş bir salon, bir çalışma odası ve yanında bir yatak odası. Alt katta ise evin girişi, banyo ve mutfak var.

Kitap Dostu Ev

Gelelim içine. İstediğiniz gibi kitaplarınızı tasnif edip yerleştirebileceğiniz onlarca raf. Aynı zamanda orta alanı yer yer sohbet mekanı olarak ve yer yer de cemaat yapıp namaz kılmak için kullanabilirsiniz.

Geometrik Uyum

Geometrik Uyum

Evin aydınlık ve ferah olması için birçok yerden pencere açılmış. Geometrik uyumu sağlama açısından ölçüler de raf boyutu üzerinden belirlenmiş.

Odaları Duvar Yerine Raflarla Ayırmak

Görüldüğü gibi iki oda arasındaki duvarlar da çift taraflı olarak kullanılabilir raflar şekilde dizayn edilmiş. Böylece hem göz zevkine hitap ediyor hem de ev alanını daraltacak ek bir duvara ihtiyaç kalmıyor.

Çalışma ve Yatak Odası

Depreme Dayanikli

Salonun hemen bitişiğinde yer alan çalışma odası ve yatak odasının görünümü böyle. Depreme karşı yapısal bütünlüğü, rafa çivilenmiş bir kontrplak levha paneli ile sağlanır.

Sohbetler İçin Bire Bir

Evin girişinde de gayet sade bir tarz tercih edilmiş. Bununla birlikte söz gelimi bir sohbet halkası kurulacağı zaman yeterince kişiyi alabilecek kadar ayakkabı bölmesi var.

Depreme Dayanıklı

Aklınıza “Deprem olduğunda bu eve ne olur?” diye bir soru geldiyse depreme karşı yapısal bütünlük, rafa çivilenmiş kontrplak levha panelleri ile sağlanmış. Ayrıca iç duvarlarda kullanılan geleneksel teknikler ile kitapların depolanması için uygun nemli ortam oluşturulmuş.

İstanbul Evi

Diğer fotoğraflara bakarken acaba ortada ne yazıyor diye merak ediyorsanız onu da açıklayalım. Duvarda ise “Köşk-i Konstantiniyye” yani “İstanbul Evi” yazıyor.

Dıştan Görünüşü

Distan Gorunusu

Kentsel yangına dayanıklılık şartnamelerine uygun olarak hazırlanan evin dış görünüşü ise bu şekilde. Umarız bu ev nice hayırlara vesile olan bir mekan olarak yıllarca kullanılır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu