Ramazan’da Okunması Gereken 5 Kitap-2
Her yıl hasretle beklediğimiz bir ruh şölenidir Ramazan. Onu ağırlamak acıkan ruhlarımıza şifadır, bir gök sofrası kurmaktır. Sonrasında ise tatlı bir hüzünle vedalar gelir, henüz uğurlamadan özlemeye başlarız. Bayram ise üstadın tabiriyle ilahi damgadır; kazanılan ruhi ilerlemeyi benliğimize aksettiren, meleklerin pamuktan daha yumuşak bir vuruşla ruhumuza nakşetmelerini beklediğimiz bir damga. Bu içeriğimizde mağfiret ayı olan Ramazanımızın son on gününe doğru ilerlemekteyken okuyabileceğimiz 5 kitap önerisini sizlerle paylaşıyoruz.
1. Samanyolunda Ziyafet
“Oruç da acıkır.” diyor Üstad. Oruç nasıl acıkır ve diğer bir soru nasıl doyurulur? Oruç, Kur’an sesine, namaza, merhamete, zikre açtır. Oruç müminlerin kalbinde iftar eder. Onun sofrasında göğe mahsus yiyecekler bulunur. Oruç ruhumuzu onarmaya girişince düşünme yollarımızda tıkanmış geçitler açılır; ruh yaratıldığı forma döner, içimizde bir anıt gibi yükselir. O her zamanki diriliğini korumalıdır; aksi takdirde kalp buruklaşır, kararır, kulak sağırlaşır, gözler kapanır. İşte Samanyolundaki ziyafet orucun göğe mahsus yiyeceklerle donanmış sofrasıdır. Oruç tutmak ise gönüllerimizde adeta gökyüzüyle beslenen, gökyüzüyle örtünen; canlı, cıvıl cıvıl kuşları ağırlamaktır. Bu önerdiğimiz kitapla üstattan gönülden ifadeleriyle orucun lezzetini dinliyoruz. Ruhlarımız hissetmeye de muvaffak ola.
2. Ramazan Sohbetleri
Oruç mideden evvel dil için bir temize çıkmadır. Eski zamanlarda kahvelerde, kağıtçı dükkanlarında “Bana benden olur her ne olursa/ Başım rahat bulur dilim durursa.” levhaları asılıymış. 1913 yılının Ramazan ayından sıcacık hikayeler, tarihi anekdotlar içeren Ahmet Rasim’in çok yönlülüğü ile kendi dönemini güzel yansıtan okunması zevkli bir eser. Bu içerikler 30 güne 30 sohbet şeklinde sunuluyor kitapta. Osmanlı döneminin günlük olaylarına göndermeler yapılırken aynı zamanda siyasi hayatın gözlemleri de mevcut. O dönemlerde Balkan Savaşı dolayısıyla bu kitapla askerlere moral vermek de amaçlanmış. İnsanlık bazen üzüleceği yere güler, sonra sinirim tuttu diye özür diler. Ahmet Rasim’in çok yönlülüğü, hareketli kişiliği ile Osmanlı döneminin 1913 yılındaki Ramazan ayına misafir oluyoruz.
3. İtikaf Günlüğüm
İtikaf, Ramazan ayının son 10 gününde kişinin kendisini sıradan davranışlardan uzak tutması, ibadet amacıyla ve belirli bir şekilde camide yahut bu niyetle evin bir köşesinde kalmasını ifade eder. Bu eser ise yazarın, 1990- 2018 yılları arasında tuttuğu günlükler, yazdığı makaleler, itikaf esnasında farklı ortamlarda aldığı notlardan oluşmakta. Yazarın, itikafı gündem haline getirip, insanları itikafa teşvik amacıyla yazdığı bu eser itikaf hususunda pek çok noktaya temas ederek aydınlatıcı bir eser niteliği taşımakta.
4. Dört Rükün/ Namaz-Zekat-Oruç-Hac
Namaz, oruç, zekat ve haccı ayrı ayrı elen alan bu eser bir başucu kitabı niteliği taşımakta. Bilhassa Ramazan ayı içerisinde oruç bölümünü okumak bize oruç hakkında pek çok bilgi akışı sağlayacaktır. Orucun maksatları, nefis, eski dinlerde oruç, Hıristiyanlıkta oruç, orucun türleri, oruçtaki fazilet ve ahkam, orucun Ramazan ayında tutulmasının nedeni, iftarlardaki israf, ifrata kaçmamak, itikaf, Kadir gecesi gibi pek çok mevzu oruç bahsinde ayetler ve hadislerle desteklenerek ele alınmıştır. İsmet Ersöz’ün çevirisiyle okunması rahat ve zevkli.
5. Hadislerde Ramazan ve Oruç
Kitap önerilerimizi Ramazan ve orucu hadislerle ele alan bu eser ile sonlandıralım. Üç aylardan, Ramazan ayının ve orucun öneminden, değerinden, Ramazan ayına mahsus ibadetlerden müteşekkil bu eser içinde bulunduğumuz ayı en verimli nasıl geçirebileceğimizle alakalı hadisleri kaynak alarak bilgiler sunmakta. Dolayısıyla pek çok meseleyi hadisler çerçevesinde ele alarak derlenen bu eseri okumak, Ramazan ayını ihya edebilmekte feyzimizi de arttıracaktır kanısındayım.
Ramazan ayı, Kur’an-ı Kerim ayıdır ve dünya üzerinde okuduğumuz her şey en özünde Kur’an-ı Kerim’i daha iyi anlamamıza hizmet eder. Ramazan ayı, insanın kendisine dönüşüdür, en önde kendisini, ruhunu, ilahi ben’i okumasıdır; çünkü kendisini okuyabilen, kendisini bilen Rabbini de bilir. Rabbim şuurumuzu, feyzimizi hayırla arttırsın. İyi okumalar dileriz.