Çocuk Köşesi

Çocuklarımıza Kudüs Sevgisini Aşılamanın Yolları

Kulu Muhammed’i geceleyin, Mescidi Haram’dan kendisine bazı ayetlerimizi göstermek için etrafını mübarek kıldığımız Mescidi Aksa’ya götüren Allah…[1] adı ve keremiyle yazımıza başlayalım. İsra ve miraç hadiselerinin gerçekleştiği ve peygamberlerin mübarek alınlarının yerle buluştuğu ilk kıblemiz ve ikinci mescidimiz olan Kudüs, çocuklarımızın gönlünde nasıl yer bulabilir sorusuna cevap arayacağız.  

Örnek Model Damlaları

Kudus
Çocuklarımıza Kudüs Sevgisini Aşılamanın Yolları 1

Namazı sevdirmenin yollarında bahsettiğimiz üzere her şeyden önce rol model olmalıyız. Çocukların kamera gibi sürekli izlediği ebeveynler olarak, kendi fiil ve davranışlarımıza dikkat etmeliyiz. Çocuklardan istediğimiz davranışları göstermelerini istiyorsak kendi fikir ve fiillerimizin meşguliyetinin farkına varmalıyız. Bu noktada kendi sinemize şunu sormalıyız “Benim hayatımda Kudüs’ün bir yeri var mı?” İşte bu soruya cevap verdiğimiz oranda kalbimizdeki meşguliyetlerde Kudüs yer bulacaktır.  

Merak Damlaları

Hanzala
Çocuklarımıza Kudüs Sevgisini Aşılamanın Yolları 2

Çocukların Kudüs’le gönül bağı kurmasını istiyorsak yaşadığımız çevreyi ve kullandığımız eşyalara özen göstermeliyiz. Misal; kahvaltı soframızdaki Hanzala bardağı, öğretmen gömleğimize Kudüs rozetleri iliştirebiliriz. Oturma odamıza astığımız üç mescit tablosu, Filistin bayraklı atkı, cüzdan gibi Kudüs’ü hatırlatan bu nesneler, çocukların dikkatini daha çok çeker. Meraklarında da o denli kıvılcım ateşlendirir. Böylece, heyecanlı ve iştah açıcı sorulara kapı aralar.  

Bilgi Damlaları

Mescid i Aksa
Çocuklarımıza Kudüs Sevgisini Aşılamanın Yolları 3

Merak eden çocuk, bilgiye ihtiyaç duyacağı için çocuğun hazır bulunuşluğuna göre Mescidi Aksa çevresinden, ünlü mimari yapıtlarından, Kudüs’ü kurtaran komutan Selahattin Eyyübi ve minberi inşa ettiren Nureddin Zengi’den,  rahmetli Ebu Eymen amcanın sevimli kedilerinden ve çehresinde uçan özgür kuşlarından fotoğraflar gösterebilir veya hikâyeler anlatabiliriz. Ancak ebeveyn olarak bir konuya dikkat etmemizde fayda olacağını düşünüyorum. Kudüs’te yıkıntıların arasından balık ve kuşunu kurtaran küçük ellerin umut dolu fotoğrafları varken lütfen Kudüs’ün kan gölüne dönüşmüş olumsuz fotoğraflarını göstermeyelim.

Oyun Damlaları

Oyun Damlalari

Aksa çocuk ninni, çizgi film ve şarkılardan, “Bana Dinimi Sevdir” adlı e-dergisinin hazırladığı etkinliklerden, mirasımız derneğinin hazırladığı Aksa çocuk haritasından, sanal tur programlarından ve nice sayamadığımız faaliyetler çocuğa oyun diliyle verilebilir. Böylece Kudüs’ün çocuğun hafızasında güçlü bir iz olarak kalmasını sağlayabiliriz. Oyunlarla Kudüs akşamları düzenleyebiliriz. Oyunları naneli çay ve felefal (nohutlu köfte) gibi yöresel tarifler eşliğinde yapabiliriz. Ayrıca, Kudüslü çocuklara veya yetim çocuklara mektup yazabilir, resim çizebiliriz.

Bu yazıda bahsettiğim Kudüs ile ilgili her türlü dokümana şu linkten ulaşabilirsiniz: Pinterest

Kurtarma Plan Damlaları

Beytulmakdis
Çocuklarımıza Kudüs Sevgisini Aşılamanın Yolları 4

Peygamberimiz (sav) “Orası haşir ve neşir yeridir. Oraya gidiniz ve orada namaz kılınız. Oradaki namazın ecri (sevabı) başka yerdekilerin bin katıdır. Buna gücünüz yetmezse kandillerini (Mescidi Aksa) aydınlatacak yağ gönderiniz. Kim bunu yaparsa sanki oraya gitmiş gibidir.[2] buyurmuştur. Hadisten anladığımız üzere Kudüs’ün tekrar özgürlüğüne kavuşması için Kudüs’e dua ve yardım etmeliyiz. Bu yardım elimizden ve gönlümüzden gelen maddi ve manevi her şey olabilir. Nasıl ki Kudüs, haçlı işgali altında olduğu bir dönemde Halepli ihtiyar marangoz Nureddin Zengi ortaya çıkıp Mescidi Aksa’ya konulacak bir minber inşa ettiyse bizler de ne ile meşgul isek o bizim yardım anahtarımız olabilir. Bu anahtar; kimi için yazı, kimi için resim, kimi için kelam, kimi için el işi olabilir.

Son olarak Rabbim bizleri Beytülmakdis’in özgürlüğüne şahit ve Hz. Süleyman’ın “Ya Rabbi, bu mescitte namaz kılan anasından doğduğu gibi ter temiz olsun.” duasına mazhar eylesin. Ecmain vesselam…

Kaynakça

  1. İsra, 1,
  2. Sünen-i Ebi-Dâvûd, İbn-i Mâce

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu