Hindistan’da Bulunan Asırlık Kur’ân-ı Kerîm
Bölge polisi 400 yıldan daha eski olduğu bildirilen Kur’ân’ın eski bir kopyasını ele geçirdi. Bu nüsha bölgede şu ana kadar bulunan en eski Kur’ân-ı Kerîmlerden birisi. Karnataka eyaletinde bulunan nüshanın Babür hükümdarı Ekber dönemine ait olduğu düşünülüyor.
Tarihçi Prof. Şeyh Ali The Hindu “O dönemin azizlerine adandığı dışında hiçbir bilgi yok fakat Hindistan‘da birçok Kur’ân nüshası görmeme rağmen bu kadar eskisini görmedim.” diyor. Tarihçiler tarafından “sanat eseri” olarak nitelendirilen bu nüshanın bulunma hikayesi ise oldukça dikkat çekici.
Polis Müfettişi Abhinav Khare gazetecilere verdiği demeçte, on üyeden oluşan bir çetenin eseri Haydarabad’da kimliği belirsiz kişilerden satın aldığını ve eseri 776,754 dolara satmaya çalıştığını söyledi. Bölge polisinin, yaklaşık bir hafta önce kitabın ayrıntılarını içeren ve potansiyel alıcıları hedef alan bir videoya rastladığı çetenin yeri hakkında bir ihbar aldığı bildirildi. İhbar üzerine yapılan sahte satın alma operasyonu ile çete üyeleri yakalandı.
Temmuz 2015’te ise Birmingham Üniversitesinde dünyanın en eski Kur’ân’ı olduğu düşünülen nüshalar bulunduğu açıklanmıştı. Hicaz Arapçasında yazılmış Kur’ân-ı Kerîm’in, Birmingham Üniversitesi Kütüphanesinde Ortadoğu’dan gelen kitaplar ve belgeleri gözden geçiren bir doktora öğrencisi tarafından bulunduğu belirtilmişti. Birmingham Üniversitesi Özel Koleksiyonlar Müdürü Susan Worrall, öğrencisinin önerisiyle el yazmasına, yaşının belirlenmesi için karbon testi uygulandığını söyledi. Worrall, “Dünyanın en eski Kur’ân-ı Kerîmlerinden birinin üniversitemizde olması, hayal bile edemeyeceğimiz bir şeydi.” dedi. Yaklaşık 1370 yıllık olduğu ileri sürülen nüsha için daha sonra Suudi alimler, bulunanların en eski parçalar olmadığını söyleyerek, nüshanın Hz. Muhammed (sav) döneminde yazıldığı iddiasını yalanlamışlardı.