İlham Veren ProjelerİspanyaRöportaj

YouTuber Ashraf Kachach Hajaj ile Röportaj

İspanya/Barselona’da yaşayan ve Barselona Üniversitesi’nde İşletme ve Hukuk Bölümleri’nde çift anadal yapan Ashraf Kachach Hajaj yaklaşık üç yıldır YouTube’da iş ve kişisel gelişim içerikleri üretiyor. Fas asıllı Ashraf Kachach aynı zamanda yazar ve konferans konuşmacısı. Son zamanlarda arkadaşlarıyla bir araya gelerek “Gelişim ve Girişimcilik Oluşumu”na imza attılar. Yolunda başarıyla yol alan Ashraf’ın enerjisine hayran kaldık ve onu, çevresini ve işlerini daha yakından tanımak için kendisiyle bir röportaj yaptık. Keyifli okumalar dileriz.

YouTube’a başlamanda ne etkili oldu?

Paylaşmak istiyordum. Gerçekten uzun süreli sürekli videolar yükleyeceğimi düşünmüyordum, çünkü bir mesaj iletmeye ihtiyacım olan bir anda YouTube’a girdim. Sonrasında, çoğunluğu Müslüman camiadan içerik üreticileri, yazarlar, kompozitörler, şarkıcılar, sporcular gibi dijital dünyadaki farklı ve etkileyici insanları tanıdım. Bu kadar profesyonellik içinde kendimi çok yabancı hissettim ama sonunda şu an en çok takipçim bulunan sosyal medya ağında alışarak devam ediyorum.

Bize biraz “#elcambiodegeneracion” (nesil değişimi) projenden bahsedebilir misin?

Fikir 2018 yılında ortaya çıktı, Şubattı yanılmıyorsam. Yeni bir hareket oluşturmak istiyordum, başkalarını motive edebilecek farklı bir şey. “El Cambio de Generacion” konsepti çok hoşuma gitti, basitçe ve kısaca bu neslin gerçekleştireceği değişimi ifade ediyor. Yalnız, bu neslin kendisinin değişiminden değil, değiştirecek olan, aynı zamanda büyük bir şey gerçekleştirme konusunda en yüksek potansiyele sahip bir nesilden bahsediyoruz. Büyük yeteneklere sahip kimseler, kısa süreli zevklerden vazgeçmeye hazır; kendileri, aileleri ve topluma daha iyi bir gelecek için kendilerini değiştiren kimselerden bahsediyoruz ki bu yıl çokça irdelediğim bir mesele bu.

ashraf

Projene gelen tepkiler nasıl?

Başladığımdan beri sevildi, özellikle motivasyon konusu üzerinde duruyordum çünkü; benim izleyici kitlem kadınlarda 13-28 yaş arası ve erkeklerde 15-35 yaş arasında. Bu kitle daha koşacak çok yolu olan ve içeriklerimle çok uyumlu bir kitle. Şu an içeriğimi biraz değiştiriyorum çünkü edindiğim her deneyimle insanların ne izlemek istediğini ve sunulan içeriği nasıl inşa edeceğimi her bir adımda daha iyi anlıyorum. Gelecek aylarda oldukça pozitif bir değişim olacak.

İnsanlar senin projene nasıl destek verebilir? Hedeflerin nedir?

Paylaşmak gibi desteğin yanında, sunulan içerikle ilgili geri dönüş yapmak da önemli. Çünkü basitçe, içerik üreticisine izleyicinin isteklerini daha iyi anlamasına ve projeyi doğru yürütmesine yardımcı oluyor.

Şimdilerde başkan olarak yeni bir projeye başlıyorum. Yardımcı başkan ve içerik üreticisi olarak arkadaşım Ramia Chaoui ile başlayacağımız projede Mahi El Idrisi, Mouad el Osri, Mariam Koraichi, Ayoub Annouas ve Zakira Seyda da bize eşlik edecekler. Projenin ismi “Gelişim ve Girişimcilik Oluşumu” (Entidad de Desarrollo y Emprendimiento). Bu oluşumun amacı farklı girişimcilerle buluşmaların yapılabileceği ve tanışmaların düzenlenebileceği, çeşitli sektörlerden farklı profesyonellerle konferanslar hazırlanıp açık hava aktivitelerinin gerçekleştirilebileceği, yarışmaların düzenleneceği bir platform oluşturmak. Projenin sosyal kısmını da göz önünde bulundurmalıyız çünkü bu oluşum din ya da ırk ayrımı gözetmeksizin etkinliklerinde farklı topluluklardan farklı girişimcilerle buluşacağımız bir proje. İlk aşamada kendi kitlemizin de daha yakın olması sebebiyle Müslüman girişimciler olacak. Uzun vadede fikrimiz çok kültürlü olması.

youtuber ashraf

Bize YouTube’dan unutamadığın bir anını anlatabilir misin?

YouTube sayesinde Müslüman camianın bazı etkinliklerinde tanınır hale geldim diyebiliriz. Benim için unutulmaz an bu etkinliklerin birinde paylaştıklarımı beğendikleri için çocukların benimle fotoğraf çekinmek istediği andı. Kişisel bir istemden öte -ki bu egonuzu tatminden başka bir şey değildir- eğer ayaklarını yere basmaktaysan bu salt fayda işi değil, bunu yaşadığımda bu gerçekliği hissetmiştim. Beş dakikalık bir videonun gençlik üzerinde nasıl bir etki oluşturabileceği hakkında o kadar bilinçli değildim. Gençlik ve çocuklar derken 7-8 yaşlarını kastediyorum. Büyük bir dikkat dağıtıcı içerik çeşitliliği ve seçilebilecek içerikler arasından ebeveynlerinin bilinçli olarak bu tip içerikleri çocuklarına izlettiriyor olmaları bana büyüleyici geliyor. Ebeveynler için çocuklarının ne izlediği büyük bir sorumluluk ve benim için kamera karşısında konuşurken ne söyleyeceğimi seçmek daha büyük bir sorumluluk. Kanaatimce gelecek nesillere bu platformlar sayesinde etki edebiliriz, onun da ötesinde, daha ileriki nesillere nefes aldıracak daha iyi bir topluluk oluşturabiliriz.

Son olarak, verilen konular hakkında kendi perspektifimi sunma fırsatı için teşekkür ederim. Bütün okuyuculara selamlarımla. Sağlıcakla..

Siz değerli okurlarımız da Ashraf Kachach Hajaj’ın hikayesine, bir tıkla izleyici olabilirsiniz:)

Bir Yorum

  1. Selamın aleyküm hocam bu abiye söyleseniz Türkçe altyazı koysa çok hoş olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu