HaberlerSuudi Arabistan

110 Yaşında Okula Geri Dönen Suudi Kadın

Bildiğiniz üzere dinimizde okumak, araştırmak ve ilim öğrenmek çok önemlidir. Peygamber Efendimiz ilim öğrenmenin önemine binaen bu hadisi buyurmuştur:

Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır.(Buhârî, İlim 10)

Bu haberimizde sizlere önündeki engellere rağmen ilim öğrenmekten vazgeçmeyen 110 yaşında okul hayatına geri dönen Müslüman bir kadının hikayesinden bahsedeceğiz. Gelin birlikte habere göz atalım.

Nawda Al-Qahtani, Krallığın güneybatısındaki Umwah vilayetindeki Al-Rahwa Merkezi‘nin yardımıyla çalışmalarına geri döndü. Dört çocuk annesi – en büyük çocuğu 80 yaşında ve en küçüğü 50’li yaşlarında – okuma yazma öğrenmenin hayatını değiştirdiğini söyledi. Nawda, merkezdeki okuma yazma bilmeyenlere yönelik bir programa katıldığından beri, her gün 50’den fazla kişiyle birlikte okula gitti. El-Kahtani, derslerden zevk aldığını ve her günün sonunda ödevini tamamladığını söyledi.

Bisha’daki Eğitim Bakanlığı şubesi, 110 yaşındaki Qahtani’nin cehaleti ortadan kaldırma çabalarından dolayı Krallık liderlerine minnettarlığını ifade etti.

Okumaya geri dönmeyi düşünmenin özellikle 100 yaşın üzerindeki biri için zor bir konu olduğunu söyleyen El-Kahtani, bu başlangıcın çok gecikmiş olduğunu ve okulunu yıllar önce tamamlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

El-Kahtani, eğitimini iyileştirmeden geçen yıllar boyunca pişmanlığını dile getirerek, şunları da sözlerine ekledi: “Kesinlikle hayatımda ve başkalarının hayatında çok şey değiştirirdi.”

Gecikmenin hayatındaki bireysel bir sorundan kaynaklanmadığını, bölgenin kırsal kesimlerinde ve köylerinde coğrafi nedenlerden dolayı eğitimlerini tamamlayamayan yüzlerce kız için yaygın olduğunu da belirtti.

Al-Qahtani’nin dört çocuğu annelerinin çalışmalarını destekliyor ve hayatındaki bu yeni gelişme konusunda iyimserler. İlim yolcusu Nawda ve ailesi  gecikmesinin ancak Allah’ın iradesiyle ertelendiğine inanıyorlar.

Kitaplar

60 yaşındaki oğlu Muhammed, annesini her sabah merkeze götürdüğünü ve derslerin sonunda onu beklediğini ifade etti. Annesi her gün yeni bir şeyler öğrendiği için mutlu ve gururlu olan Muhammed şöyle dedi: “Bu konunun 110 yaşın üzerindeki annemiz için kolay olmadığını kesinlikle biliyoruz. Ancak ailenin tüm üyelerini gururlandıran bir adımdır. Ona en iyi eğitim hizmetlerini sunmak için zamanda geriye gidebilmeyi gerçekten dilerdik.”

Valiliğin kızlar için sadece bir lisesi olduğunu, bunun da onu büyük baskı altına soktuğunu söyledi. El-Kahtani, yetkililerin halk eğitimi için daha fazla okul kurmasını umduğunu, böylece başkalarının okuryazar olabileceğini ve eğitimlerini tamamlayabileceğini söyledi. Ülke liderlerinin, Krallığın tüm bölgelerinde cehaletle mücadele etmeye ve onu ortadan kaldırmaya istekli olduklarını da sözlerine ekledi.

Nawda Al-Qahtani’nin oğlu Muhammed El-Kahtani ise: “Valiliğimizin cehaletten tamamen arındırılmasını istiyoruz.  Hem oğullarımıza hem de kızlarımıza aynı şekilde hizmet eden ve gelecekte iyi iş fırsatları elde etmelerine yardımcı olan farklı bir örgün eğitim elde etmek için, cehaleti ortadan kaldırmak için herkes el ele vermeli.” dedi.

Bu haberde hikayesiyle tanıştığımız Nawda, biz Müslümanlara ilim öğrenmek konusunda çok büyük bir örnek teşkil ediyor. 110 yaşında olmasına rağmen ilim öğrenmeye başlayan ve bu yolda mücadele veren Nawda gibi örneklerin artması ve bizlerin de hakkıyla ilim öğrenenlerden olmamız duasıyla.

Kaynak
ArabNews

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu