AlmanyaHaberlerSeyahat

İbn Battuta’nın İzinde Bir Alman Seyyah

Seyyah ruhlu, gezmeyi, keşfetmeyi sevenlere selam olsun. Eğer o insanlardan biriyseniz bu haberimiz sizin için. Almanya’dan sizlere çok güzel bi’ haberimiz var.

Erich Follath isimli bir gazete muhabiri meşhur gezgin İbn Battuta’nın peşine düşüyor. Onun hayatını okuduktan sonra çok etkilenmiş olacak ki gittiği 13 şehri gezmek için yola çıkıyor. Gezisi boyunca aldığı notlar ve şahit olduğu olaylarla İbn Battuta’nın ölümünden 700 yıl sonra İslam alemindeki değişiklikleri inceleyen bir kitap telif ederek de bu güzel yolculuğu taçlandırıyor.

Erich 67 yaşına kadar Orta Asya’da “der Spiegel” dergisi için araştırmacı gazeteci olarak uzun yıllar görev yaptıktan sonra 2015 yılında İbn Battuta’nın geride bıraktığı izleri takip etmek için yola çıktı. Geçen şubat ayında yayımlanan ve İbn Battuta’nın yolculuklarını inceleyen “Bütün Sınırların Ötesinde” isimli kitabında İbn Battuta’nın zamanına göre bugünkü İslam aleminin ihtilâflarını kendi tecrübeleriyle keşfetmeye çalışıyor.

İbn Battuta’nın Yolculuğu 

Öncelikle İbn Battuta’yı ve yolculuğunu gelin tekrar hatırlayalım.

İbn Battuta’nın Yolculuğu
İbn Battuta’nın Yolculuğu

Yolculuğuna 1325 yılında Mekke-i Mükerreme’ye hac farizasını eda etmek için çıkmış ancak o yolculuk tam tamına 29 yıl sürmüş ve o zamanki Dar’ul İslam’ın (İslam alemi) neredeyse tamamını gezmiş. Kuzeybatı Afrika’dan başlayıp batıda Güney Avrupa, Kuzey Avrupa; Doğuda ise Ortadoğu, Hint yarım adası, Orta Asya, Güneydoğu Asya ve Çin’e gitmiş. Bu yolculuğunun tamamı ise takriben 120 bin kilometreye ulaşmıştır.

Gelelim Erich’in Gezisine 

Alman gazeteci bir yıl süren bu yolculuğunda İbn Battuta’nın notlarını takip etti. Bu takip ettiği kaynakların başında ise “Tuhfet-un nazar fi garaib’il emsar” isimli kitap geliyor. Erich’in dediğine göre bu kitap İtalyan gezgin Marco Polo’nun kitabına göre çok daha fazla detay içeriyor. Çünkü İbn Battuta neredeyse her şeyle ilgileniyor, bütün konulara ve alanlara değinmek istiyordu. İbn Battuta ülkelere, şehirlere, tabiata ve yolculuğu boyunca karşılaştığı insanlara büyük bir şekilde odaklanmıştı.

Erich’in Gezisi
Erich’in Gezisi

Şu Sonuca Vardım

Erich bu eşsiz geziden çok şey öğrenmiş. Bunların hepsini anlatmak yerine biz en önemlisine değinelim. Erich gezisi ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

– Kısaca bu seyahatim sonucunda gördüğüm şeylerden şu sonuca vardım. Bugünkü İslam aleminin yaşadığı sorunların bizim batıda zannettiğimizin aksine din ile hiçbir alakası yok. Sorunlar daha çok siyasi sebeplerden dolayı oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu