HaberlerAmerika Birleşik DevletleriBaşarı HikayeleriBilim-Teknoloji

NASA’da Müslüman Bir Matematikçi: Mamoun Ahmed Rateb Hammoush

Müslüman bilim adamları denildiğinde aklımıza ilk gelen isimler Hezarfen Ahmed Çelebi, Harezmi, Farabi, İbn-i Sina, Ömer Hayyam oluyor. Böyle insanlar sadece geçmişte varmış, günümüzde bilimle uğraşan Müslümanlar yok dercesine. İşte bu haberimizde belki de adını ilk defa duyacağınız Müslüman bir matematikçiyi anlatıyoruz.

Mamoun Ahmed Rateb Hammoush, 1962’de Şam’da doğmuş Suriyeli bir Müslüman. Şam’da çocukluğunu geçiren Hammoush üniversiteye de Şam’da devam etmiştir. Şam Üniversitesi’nden Matematik Fiziği bölümünü kazanıp aynı zamanda İnşaat Mühendisliği de okumuştur. 23 yaşında 1985’te matematikle eşzamanlı olarak mühendislikten de mezun olmuştur. Üstelik bu iki bölümü de birincilikle bitirmiştir.

Amerikaya Yolu Dusmustur

Artık sıra yüksek lisanstadır. Mamoun Ahmed Ratib’in yolları Amerika’ya düşmüştür. 1988 yılında Oklahoma Üniversitesi’nde “Diferansiyel Denklemlerden ve Yapısal Mühendislik-Bükülebilir Kabuklular”dan yüksek lisansını tamamlamıştır. Yüksek lisanstan sonraki adımı da doktora yapmaktır Mamoun Ahmed Ratib’in. Arkansas Üniversitesi’nde yine Amerika’da 1993 yılında “Matematik Fiziği-Dinamik Cümlelerden ve İnşaat Mühendisliği-Esneklik Teorisi ve Doğrusal Olmayan Analiz ve Yakınsama Alanlarında Sonlu ve  Çevresel Elemanlar”dan doktorasını alan Hammoush bu doktoralarının yanında Kur’an-ı Kerim ve İslam Bilimleri’nde de uzmanlaşmıştır. Hammoush Şam’da ve ABD’deki  birçok camide tefsir ve fıkıh dersleri vermiştir.

Her Gün Dua Ettim

Mamoun Ahmed Rateb Hammoush, uzun yıllardır çoğu fiziksel bilimler ve mühendislik dallarında önemli bir yer tutan Diferansiyel Denklemler’de NASA’da çalışmıştır. Ayrıca Amerika’daki bilim adamlarının çözemediği Dinamik Cümlelerdeki denklemleri çözmüştür. Ve bunu şöyle anlatmıştır;

“Her gün akşam ile yatsı arasında Kur’an-ı Kerim okuyup Allah’a bu soruları çözebilmem için dua ettim. Bir gün yağmur yağarken tüm soruları çözmeye başladım ve Allah’a secde edip şükrettim. Ertesi gün de danışmana çözümleri gönderdim.”

Hatta danışmanı ona inanamayıp MlT Amerikan Üniversitesi’nden bir komisyon getirtmiştir. Böylelikle Hammoush Amerikan Üniversiteleri’nden birçok ödül almıştır.

Bircok Odul

Arapça, Fransızca, Almanca ve İngilizceden oluşan dört farklı dile sahip olan Hammoush şuanda Şam Üniversitesi’nde İnşaat Bölümü’nde profesördür. 12 basılı kitabı bulunmaktadır.

  1. Mühendisler İçin İleri Matematik – İnşaat Mühendisliği Fakültesi – Şam Üniversitesi
  2. Kuran ve sünnete göre Hac ve Umre
  3. Esneklik Teorisi: Analitik Çalışma ve Mühendislik Uygulamaları – Şam Üniversitesi
  4. Kur’an’ın yorumlanması (8 cilt)
  5. Memun tefsiri (8 cilt)
  6. Kuran ve hadisler ışığında Peygamber Efendimiz’in hayatı (3 cilt)
  7. Sahabi ve Tabiinin görüşüne göre dinin ve imanın aslı (2 cilt)
  8. Kuran ve Sünnet doğrultusunda dünya ve ahiret saadetine ermek
  9. Nefsin hastalıkları ve tembellik
  10. Kur’an ve sünnete göre siyaset
  11. Kuran ve sünnet ışığında nefsin kötülükleri ve cinlerin musallatına karşı koyabilmek
  12. Hadis ilimleri alimleri ve onların hayatları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu