Amerika Birleşik DevletleriHaberlerNamaz

New Yorklu Öğrencilerden Namaz Mücadelesi

Bizler Türkiye’de binlerce camiye sahip olduğumuz halde onları doldurmak için gayret etmiyoruz. Oysa dünyanın diğer ucunda birileri ibadet edebilecekleri düzenli bir mekan için uğraş veriyorlar.

Bu uğraşlarını daha etkili hale getirebilmek ve seslerini duyurabilmek amacıyla internet üzerinden #letuspray hastagi ile birlikte bir video kampanyası başlattılar.

Bernard Üniversitesi’nde halihazırda var olan müslüman öğrenciler için dört tane ibadet yeri var. Fakat bunlar öğrencileri memnun etmiyor. Çünkü bunlardan 3 tanesi küçük birer oda. Diğeri ise yoga-meditasyon alanı olarak da kullanılan iki taraflı bir koridor.  Üniversiteli Müslümanlar bu ibadet yerlerinin namaz kılmaları için yeterince uygun olmadığı düşüncesinde. Ayrıca kutsal alanlara gösterilen saygısızlık nedeniyle aşağılanmış hissettiklerini ve cesaretlerinin kırıldığını söylüyorlar.

Öğrencilerden biri olan Yeliz Sezgin “Bir öğrencinin içeride olmasını isteyeceğim bir yer değil.” diyerek duygularını dile getirirken Mikyle Hassanali de , Earl’teki dua alanının çok küçük ve çok kısıtlı olduğunu söylüyor. Ayrıca Nausbaoum binasındaki ibadet alanı ise Müslüman öğrenciler için kısmen erişilemez durumda. Çünkü giriş saatleri sınırlı ve erişebilmek için anahtar gerekiyor. Bununla birlikte namaz alanının, alkollü içeceklerle dolu iki alışveriş arabasını içeren Barnard Bartending’in depolama alanı olarak kullanılan başka bir odayla paylaşılıyor olması da bir başka şikayet konusu.

Müslüman Öğrenciler Derneği başkanı Fatoumata Diallo da konu hakkında şunları söylüyor:

“Öğrenciler için daha uygun ibadet alanları olabilir. Buna ihtiyaç duyuyoruz, bizim en doğal hakkımız ve bu konuda hep birlikte mücadele edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu