Yardım FaaliyetleriAfrikaİlham Veren ProjelerRöportaj

Afrika’ya Bir Umut: Çocuk Şenlikleri

Herkesin kendisini düşündüğü, benlik ve enaniyetin ön planda olduğu bir asırda, iyilik çalışmalarıyla umutlarımızı tazeleyen insanları tanıtmaya devam ediyoruz.

Bugün sizlere Afrika’nın çeşitli ülkelerinde gönüllülük faaliyetlerine katılan Umut Sarıkaya’nın projesi olan #AfrikaÇocukŞenlikleri’nden bahsedeceğiz.

“Benim ikinci evim, kendimi aradığım yer aslında Afrika!”

diyen Umut Sarıkaya, projenin bir his, bir hayal ile başladığını ifade ediyor. Yardım kuruluşları ile Somali, Çad, Kamerun, Benin ve Sierra Leone gibi ülkelere eşlik ederken birinci önceliğin gıda ve sağlık alanında olduğunu fark ediyor.

AfrikaCocukSenlikleri 2

Ömründe hiç film seyretmemiş çocuklara zengin bir hayal gücü sunma düşüncesiyle yola çıktıklarını söyleyen Sarıkaya, eğlenceler için palyaço gösterimi, etkinlik çerçevesinde yemek ikramları ve oyuncak dağıtımı gibi çalışmalar yaptıklarını; maddi yetersizlik yüzünden okulu bırakan çocuklar için ise ayrıca kırtasiye ve eğitim desteği götürdüklerini söylüyor.

Proje ilk olarak Şubat 2020’de pilot bölge olan Tanzanya’da, planlandığı şekilde gerçekleşmiş. Aynı zamanda proje, ‘Afrika’da çocuklar için yapılan kapsamlı ilk çalışma’ özelliğini de taşıyor.

“Bazen hayatın karşımıza çıkartacağı sürprizler, bakış açımızı, yaşayışımızı, olaylara yaklaşımımızı, madde ve mana arasındaki ilişkiyi daha keskin bir şekilde ortaya çıkartıyor. Hayatımız belirli bir yaştan sonra dünya telaşı ile hızlı bir şekilde akıp gidiyor, çocuk iken yaşadığımız unutulmaz şeyler hep aklımızın bir köşesinde kalıyor.”

Projenin devami konusunda neler dusunuyorsunuz

“Ben de gittiğim bu bölgelerde kişisel olarak zamanımın bir kısmını çocuklarla oyunlar oynamak ve hediyeleşmek için ayırıyorum. Bir balonun, şekerin, basit bir oyuncağın onların dünyasında çok büyük bir yere sahip olduğunu anladım, az çok Afrika tecrübem ve bölgede yaşayan dostluklarım da oluşmaya başladığı için, çocukların ana merkezde olduğu ve hayatları boyunca unutamayacağı bir proje hayal ettim. Bu proje çocukların sınırsız eğleneceği, kırtasiye yardımlarından kılık kıyafete, beraber oyunlar oynayacağımız programlardan sınırsız ikramlara kadar birçok faaliyetler içeriyor.”

Projenin devamı konusunda neler düşünüyorsunuz?

“Kalıcı olarak Afrika’nın kaderini değiştirecek olan neslin, bu nesil olduğunu düşünüyorum. Böyle bir projeyi hediye etmek üzere çıktığımız yola, nasip olursa devam etmek istiyoruz. Bu sayede belki bizim de bir payımız olur. Birincisini çok güzel bir şekilde gerçekleştirdik. Geleneksel hale getirip sürekli yapmak istiyoruz. Sadece bu proje özelinde bakmıyoruz, nasip olursa faaliyetlerimize samimi bir grupla, bir yapılanmaya gidip temeli iyilik ve güzellik olan ona yakın projeyi, farklı coğrafyalara taşımayı düşünüyoruz”

Umut Sarikayanin Projesi 1

Afrika’da bulunduğunuz süreçte aldığınız dönüşleri anlatabilir misiniz? Bölge halkı ve çocuklar nasıl karşıladı?

“Projeyi 200’ü aşkın yetimin katılımıyla gerçekleştirdik, onların gözlerindeki heyecan ve mutluluk, projenin amacına ulaştığını benim için gösterdi. Gelenlerin aileleri ise bu projeden dolayı teşekkürlerini ifade ettiler, bölgenin önde gelen insanları da memnuniyetlerini dile getirdiler. Benim için o teşekkürlerden ziyade unutulmaz bir gün yaşayan mutlulukları ve umutları ile bu hayata daha sıkı tutunacak olan çocuklar. Onlar iyi ki var…” 

Afrikalı çocuklar sizin için ne ifade ediyor?

“Gerçekten uzun uzun düşündüm ama net tarif eden bir cümle kuramadım, onları seviyorum, Afrika’nın insanları ve renkliliği zaten bizleri doyuruyor, böyle bir proje ile de çocukların neşelenmelerini istemiştik, kurgusu biten videoyu izlediğimde onların neşelerinin yüzümde oluşturduğu gülümseme asıl neden olabilir.”

Afrikanin Cocuklari 1

Fırsat eşitliği hakkında neler düşünüyorsunuz?

“Maalesef yaşadığımız dünya kendimize yetebilmeyi ve farklı coğrafyalardan haberdar olmamamızı istiyor. Afrika ülkelerinde bırakın yatacak yeri, içecek temiz su bulamayan, yiyecek ekmek bulamayan, en ufak bir ilacı bulamayıp bu hayata gözlerini yuman insanlar, neden kimsenin umurunda değil? Bu soru ile karşılaşıyoruz. Bugün savaştığımız corona virüsten (Covid-19) ölen insanlar ile Afrika’da imkansızlıktan ölen insanlar arasındaki farklar neler? Aşısı henüz bulunamayan bir virüsten ölen bir insan için dünya ayağa kalkmışken, temiz içilebilir su bile bulamayan, buna bağlı hastalıklar sonucu ölen insanlar için niye hiç uğraş vermiyoruz? Bu örnekleri ve bakış açılarını çoğaltabiliriz; gördüklerimiz maalesef bizi rahatsız ediyor. Biz de boş durmayıp diğer insanları rahatsız ediyoruz. Ben inanıyorum ki; artık bu düzenin yavaş yavaş sonuna geldik, artık daha güzel ve adil, yaşanabilir bir dünyanın doğum sancılarını yaşıyoruz.”

“Son olarak buradan sizin vesilenizle bu projede emeği bulunan; sadece sosyal medya hesabımızdan yaptığımız duyuru ile yüzlerce mesaj atan, maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim. Bu projenin ana sponsoru ve her türlü desteği veren Wefa İnsani Yardım Organizasyonu’na ve Genel Başkanı Musab (Aydın) Bey’e de ayrıca teşekkür ediyorum.”

Coğrafyaları ve uzakları yakın kılan örnek insanların çoğalmasını temenni ediyor, kendilerine teşekkür ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu