Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur:
Ramazan ayı gelirken her müminin yüreği bağışlanma umudu ile yeşerir. Bu ayı güzel geçirip Ramazan Bayram’ına ulaşma gayesi içinde her Müslüman ibadetlerine ağırlık verir. Orucunu en iyi şekilde tutup nefsinden vesveselerden uzak bir ay geçirmek ister. Efendimiz (sav)’de söylediği hadisi şeriflerde Allah’a itaat edip de orucu tutanların mükâfatlandırılacağının müjdesini vermiştir.
Bi’ Dünya Haber olarak Ramazan ayında verimli geçirmenize yardımcı olmak adına ajanda hazırladık. Dünyanın farklı yerlerinden yaptığımız söyleşilerle Ramazan ayının diğer ülkelerindeki manzaralarını sizlere sunduk. 1 Ülke 1 Yemek Serisi ile farklı coğrafyalardaki Ramazan sofralarını mutfaklarınıza taşıdık. Sosyal medya hesaplarımızdan ise dünyadan Ramazan ayına dair hazırlıkları, sevinç ve mutlulukları, kutlama, toplu iftar programları, mahyaları, camileri aktardık. Ramazan ayının sona ermesiyle şimdi de sizlere dünyadan Ramazan Bayramı sahnelerini sunuyoruz. Hadi gelin hep birlikte Ramazan Bayramı dünyada nasıl geçiyormuş birlikte bakalım.
Afganistan’da Ramazan Bayramı
Afganistan’dan söyleşiyi yaptığımız Abdulcelil Alpkıray, Ramazan ayının ilk günün Afganistan’da tatil edildiği söylüyor. Sahurda tok tutması için pirinç pilavı tercih edildiğini, akşam namazı için camide olan cemaatin hurma ve suyla oruçlarını açtıktan sonra akşam namazlarını kıldığını aktarıyor. Sabah namazından sonra vaaz yapıldığını ve teravihlerin hatimle kılındığını da ekliyor. Daha sonra ise Ramazan bayramından bahsedip bayram namazının Türkiye’den farklı olarak güneşin doğuşundan iki-üç saat sonra kılındığını anlatıyor. Alpkıray, Afganistan’da Ramazan Bayramı’nın nasıl geçtiğini şöyle anlatıyor:
Bayramlaşmanın yanı sıra mezar ziyaretlerinin de yapıldığını söyleyen Alpkıray, çocuklarının sevinçlerinin görülemeye değer olduğunu, kapı kapı şeker toplayarak en çok onların bayram havasını hissettiğini de söylüyor. Son olarak ise Abdulcelil Alpkıray cümlelerini şu şekilde tamamlayarak önemli bir noktaya dikkat çekiyor:
Bangladeş’te Ramazan Bayramı
Eğitimini Türkiye’de tamamlayan Bangladeşli Mazhar İslam ile yaptığımız söyleşide bizlere Bangladeş halkının yüzde doksanının Müslüman olduğunu söylüyor. Ramazan ayında Türkiye’deki toplu iftarlara benzer iftar partilerinin olduğunu, bu iftarları ortak toplanan paralarla yapılıp, gayrimüslim arkadaşlarını da davet ettiklerini söylüyor. Bangladeş’te çocukların da Ramazan heyecanıyla camilere gelip teravih kıldıklarını ama iki rekât sonrasında oynamaya koştuklarını da aktarıyor. Sokakların sabah saatlerindeki sessizliğini ikindi saatlerinde seyyar satıcılarla bozulduğunu, sokakların kalabalıklaştığını ekliyor. Kültürel değerlere bağlı kalan bir toplum olarak Bangladeş’teki Ramazan Bayramını bizlere Mazhar İslam şöyle anlatıyor:
Bulgaristan’da Ramazan Bayramı
Ramazan Bayramı sahnelerinde bu sefer komşu ülke Bulgaristan’a gidiyoruz. Bu sefer bizlere Ramazan ayını ve bayramını Asiya Fahri Feleti anlatıyor. Ramazan’ın Bulgaristan’daki halinin Türkiye’deki haline çok benzediğini söyleyen Feleti, Ramazan davulcusunun olmadığını eklemeyi ihmal etmiyor. Ramazan Bayramı için her yerde olduğu gibi çocuklar için çok özel olduğunu söylüyor. Kendi çocukluğunda Ramazan Bayramında havai fişek gösterilerinin yapıldığını söylüyor. Bayramda orucun ardından çokça tatlı tüketildiğini bu yüzden temizlikle beraber bayram öncesi çeşit çeşit tatlıların yapıldığını söylüyor. Bayram için giyilen en güzel elbiselerin ardından bayram için camiye erkeklerin, yer olursa hanımların da gittiğini aktarıyor. Namaz sonrası bayramlaşmada çocukların büyüklerin ellerinden öpüp bayram harçlığı aldığını söylüyor. Ramazan Bayramı’nın ülkesinde resmi tatil olmadığını, ailelerin dilekçe doldurarak çocuklarını o gün okula göndermediklerini söylüyor. Bu gibi durumlarla, yapılan haberlerle İslam’ın daha da çok yayıldığını ve gayrimüslimlerin dikkatini çekip merak uyandırdığını anlatan Asiya Feleti, çocukların bayramı yaşamalarındaki öneme dair de şu güzel sözcükleri döküyor ağzından:
Endonezya’da Ramazan Bayramı
Dünyadaki en fazla Müslüman nüfusuna sahip bir yer olan Endonezya’da görevi gereği yaşayan Şuayip Altun bizlere Endonezya’daki Ramazan Bayramı’nı şöyle aktarıyor:
Çok kültürlü ve çok dinli yapısıyla bilinen Endonezya’da bu çeşitlilikte uyum içinde yaşadıklarını söylüyorlar. Müslüman olarak İslam’ı hissederek yaşadıklarını, günlük hayatlarının ise Ramazan ayında değiştiğini söylüyor. İftar sofralarının mütevazı olduğunu insanların iş hayatının Ramazan’a uygun şekilde değiştiğini söyleyen Altun, oradaki Müslümanların Ramazan’ı hakkıyla eda ettiklerini söylüyor.
Filipinler’de Ramazan Bayramı
Pasifik Okyanus’una ev sahipliği yapan ülkelerden birine Ramazan Bayramı manzarasını görmek, o ortamı hissetmek için gidiyoruz. Bölge bölge İslam’ı yaşamanın farklılaştığı ülkede azımsanmayacak bir Müslüman nüfusu mevcut. Bizlere oradan bilgiler ileten ve kendisiyle söyleşiyi yaptığımız Raffie Usman, Filipinler’de Ramazan Bayramı sahnesini şöyle anlatıyor:
Kaynakça:
- Öztürk, H. E. (Nİsan 2022). Bi’ Dünya Ramazan . İstanbul: Duruş Yayınları.
Kelimelerin elvanından üstüne düşenle renklenmiş bir edebiyatçı. Anlamlar denizinden bir küçük damla dahi alabilmek ve verebilmek için çabalıyor.