HaberlerBaşarı HikayeleriSuriye

Kadın Mültecilere Tesisat Eğitimi Veriyor: Safaa Sukkariah

Suriye’de takı yapıp satmaktan Ürdün’de tesisatçı olarak çalışmaya uzanan bir yolculuk… Buyrun Safa’a Sukkariah’ın ilham verici hikayesini okumaya.

Safa’a Sukkariah Kimdir?   

Kendisi Ürdün’de yaşayan bir mülteci. Ülkesindeki sivil çatışmalar sırasında evi yıkıldı ve iş yeri yağmalandı. 2014’te ailesiyle birlikte Suriye’den kaçarak Ürdün’ün kuzeyindeki İrbid’e yerleşti. Bu yeni şehirde hayatını yeniden inşa etmek zorundaydı. Ürdün’e geldikten sonra, dikiş ve aksesuar yapma becerilerinin burada çok da talep görmediğini fark etti. Ana vatanında mücevher tasarımcısı olarak çalışıyordu. Yanlışlıkla bir tesisat atölyesine katıldıktan sonra, devam edip bundan gerçek bir meslek elde etmeye karar verdi. Felçli olduğu için çalışamayan eşiyle Safaa tamamen eğitime odaklanması konusunda hemfikir oldular.

Eğitimle Kadınları Güçlendirmek

“Kadınların kendilerini güçlendirmesine yardımcı olmaya çalışıyorum.”

Kurs iki ay sürmüştü ve Safaa, ailesine ve arkadaşlarına yardım etmeden önce deneyim kazanmak için kendi evindeki tamirat işlerini yapmaya başladı.

Multecilerin Topluma Katilimini Hizlandirma

“Başlangıçta bir tuvaleti tamir etmek neredeyse tüm günümüzü alabiliyordu, sonrasında bu yarım güne düştü ve şimdi ise erkek tesisatçılarınki gibi en fazla bir buçuk saatimizi alıyor. Zamanla açılmaya başladım. Ben kendi çevremdeki evlerin tamirat işlerini yapıyordum, arkadaşlarım da kendi yakınlarındakilerin. Deneyim kazanmak için neredeyse bir sene çalıştık. Sonrasında neden kendi işimizi açmayalım ki diye düşündük. Niye ücret karşılığı olmadan çalışıyorduk ki?”

Safaa şimdi aynı zamanda bölgenin kadın tesisatçılar için tek eğitim merkezi olan büyük işletmesini açtı. Yüzlerce kadını eğitti, şimdi ise yarısından çoğunu Suriyeli mülteci kadınların oluşturduğu 36 serbest tesisat çalışanına iş sağlıyor.

“Kadınların kendilerini ekonomik ve sosyal açıdan güçlendirmelerine yardım etmeye çalışıyorum. Çoğunun eşi çalışamaz durumda, bu yüzden bu yeteneği kullanarak aileleri için gelir elde etmeleri onlar için çok faydalı.”

Mültecilerin Topluma Katılımını Hızlandırma

Ürdün’de mültecilerin inşaat, tarım, imalat ve konaklama sektörlerine katılımı ülkenin ekonomisine olumlu katkıda bulunmalarına olanak sağladı. Mültecilere eğitim ve istihdam olanakları sağlamak, güçlenmelerini hızlandırmak ve başkalarından gelen geleneksel yardım türlerine bağımlılığı azaltmak bakımından oldukça önemlidir. Bu aynı zamanda ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra güzel bir gelecek kurmaları için de onlara fırsat verir.

İnsanların Safaa’yı mavi iş tulumu ve başörtüsüyle alet edevatlarını işe taşırken gördüğünde verdiği tepkilere gelince; Safaa aldığı dönütlerin çoğunlukla olumlu olduğunu söylüyor. Böyle olmayanları ise görmezden gelmeye karar vermiş.

“Kendimle gerçekten gurur duyuyorum. Kadın kendi evinin marangozu, nalbantı ve tesisatçısıdır, bu bana gayet normal geliyor. Ama gidip bu işi başkasının evinde yapınca artık normal olmaktan çıkıyor. Bu işe ısrarla devam etmemin bir nedeni de kalıp yargılara meydan okuyup tabuları yıkmak, bu yüzden kendimle ve benimle çalışan kadınlarla çok gurur duyuyorum.”

Safaa, kendisinin ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ekibinin piyasada bir açık bulmuş olabileceklerini düşünüyor. “Birçok kadın müşterimiz evlerinde bir erkek yerine bir kadının çalışmasını tercih ediyor, bu yüzden her ne kadar alışılmadık bir fikir de olsa akla yatkın.” Safaa geçmişi düşündüğünde özlem duyuyor fakat şu an kendisine yeni bir hobi bulmuş durumda. “Takılar hep benim tutkum olarak kalacak ama şu an insanlar mesleğimi sorsalar onlara bir tesisatçı olduğumu söylerim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu